Osmanlı mutfağında kullanılan tıp mucizesi Demirhindi'nin faydaları...

Osmanlı mutfağında kullanılan tıp mucizesi Demirhindi'nin faydaları...
"Hint hurması" olarak bilinen demirhindinin meyveleri keçiboynuzunu andırmaktadır. 20 ila 25 metre boylarına kadar uzanabilen demirhindi susuzluk giderici özelliği ile Osmanlı mutfağı ve tıbbında yaygın olarak kullanılmıştır. Baklagiller ailesinden bir...

"Hint hurması" olarak bilinen demirhindinin meyveleri keçiboynuzunu andırmaktadır. 20 ila 25 metre boylarına kadar uzanabilen demirhindi susuzluk giderici özelliği ile Osmanlı mutfağı ve tıbbında yaygın olarak kullanılmıştır. Baklagiller ailesinden bir bitki olan Demirhindi meyveleri kurutulabildiği gibi reçel de yapılabilir. Demirhindinin tadının ekşi olması sebebiyle taze tüketileceği zaman meyvelerinin içinin üzerine toz şeker serpilerek tüketildiği söylenmektedir. Peki, demirhindinin faydaları nelerdir? Demirhindinin zararları nelerdir? Demirhindi nerede yetişir?

DEMİRHİNDİNİN FAYDALARI NELERDİR?

A, B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, pektin, demir, sodyum, magnezyum, fosfor gibi mineraller bol miktarda bulunan şifa deposu demirhindinin faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

- Soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar ile mücadele eden demirhindi bu hastalıklara karşı doğal ilaçtır.

- Kalp ve damar hastalıkları gibi vücut direncine ihtiyaç duyan hastalıklar için de etkilidir.

- Demirhindi çayı ile gargara yapıldığı zaman boğaz ağrılarını hafifler.

- Doğal bir ağrı kesici etkisi vardır. Başta eklem ağrıları olmak üzere pek çok ağrıda ağrı kesici olarak etki gösterir.

- Kansere karşı koruyuculuğu bulunmaktadır.

- Sindirim problemlerine iyi geldiği ve sindirimi kolaylaştırdığı da faydaları arasında sayılan özelliklerden.

- Serbest radikaller ile savaşarak hücrelerin zarar görmesini engeller. Karaciğere iyi gelir.

- Bir kase demirhindi, günlük magnezyum ihtiyacının %28’ini karşılar.

- Ülser tedavisine yardımcı olur; çünkü ülserde mide asit salgısını azaltıcı etkisi bulunur.

- Kötü kolesterol oranlarını düşürür, kan basıncını düzenler. Bu sayede kalp sağlığı için oldukça etkili bir besindir.

- Sindirim sistemi için oldukça faydalıdır ve kabızlığa faydalıdır.

- Cilt tedavilerinde kullanılır. Ciltteki lekelere ve çillere karşı renk açıcıdır.

- Bağışıklık sistemi için oldukça etkili bir meyvedir. Bronşit ve göz inflamasyonları için ilaç görevi görür. Özellikle kışın ve mevsim geçişlerinde bolca tüketilmelidir.

- Demirhindinin öz yağı bakteri ve virüslerle savaşır, solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı güçlü bir savunma mekanizması yaratır.

- Demirhindi suyu göz hastalıklarında ve kuru göz tedavisinde kullanılır.

- Kan lipidlerini düşüren demirhindi kilo vermeye de fayda sağlamaktadır.

- Laksatif etkisi olan demirhindi, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı giderici bir etkiye sahiptir.

- Demirhindi, safra kesesi ile ilgili sorunların tedavisinde yardımcıdır.

- Demirhindinin içeriğinde; pektin, demir, bakır, selenyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, A, B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminleri bulunmaktadır.

DEMİRHİNDİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Kolesterol, obezite, hipertansiyon, yüksek trigliserid seviyesi gibi rahatsızlıkları yok etmektedir.

Demirhindi doğal bir ateş düşürücüdür. 1 litre kaynamış suda bir saat demlendireceğiniz demirhindiyi bal ile tatlandırılarak içebilirsiniz.

Solunum yolu hastalıkları için oldukça faydalıdır.

Demirhindinin meyvesi sulandırılır ve içerisine yarım çay kaşığı kaya tuzu ve karabiber ilavesi edilir. Bu karışım zehirli maddelerin de vücuttan atılmasına katkı sağlar.

DEMİRHİNDİ NASIL KULLANILIR?

Demirhindi meyveleri taze olduğu zaman direkt tüketilebilir, kurutulup baharat olarak kullanılabilir, reçel ve macun yapılabilir.