Mutfaklarda Bir Küpü Zehir Saçıyor! Dolabınızda Varsa Çöpe Atın!
Severek tüketilen bazı yiyeceklerin sağlığı tehdit ettiği biliniyor. Ancak mutfakta yemeklerin içerisinde kullandığımız bazı gıdalar var ki bunların kullanımı günden güne artmakta. Oysaki vücuda baştan aşağı zarar veren bu gıdaların evin içine bile sokulmaması gerekiyor.
Uzman Diyetisyen Demet Ural Nikbay, tavuk-kırmızı et bulyonların aroma vericilerin muhtemel zararları hakkında Konya’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, bulyonların içerdikleri yüksek sodyum oranından dolayı kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona ve böbrek hastalıklarına yol açtığını söyledi.
Mutfaklarda sıkça kullanılan bulyonların zararlarını açıklayan Uzman Diyetisyen Demet Ural Nikbay, “Bulyonların bazı çeşitlerinde kullanılan ve lezzet artırmanın bir formülü olan MSG içeriyor. MSG (monosodyum glutamat) veya çin tuzu, yaygın bir tat artırıcı ve çoğu insan, bu sebeple bir .ok hastalık ile karşı karşıya kalıyor. Bulyonlar, vitaminler gibi besin öğeleri açısından yetersizdir. Bu sebeple vücudumuza katkı sağlamıyor. Tam aksine zarar veren yönleri çok daha fazla. Sağlık açısından bir diyetisyen gözüyle baktığımda en iyi olan bulyon tüketmek yerine evde kendi tavuk ve et sularımızı üretip bunları çeşitli sebzelerle çeşnilendirip yemeklerimizde besleyici düzeyi yüksek ürünler elde etmektir” diye konuştu.
UZMANINDAN EV YAPIMI BULYON TARİFİ!
- sarımsak
- patates
- 1 tatlı kaşığı zerdaçal
- 2 yemek kaşığı tuz
- 1 adet tavuk but
- 2 pırasa
- 2 havuç
- 1 çay kaşığı karabiber
- 3-4 su bardağı tavuk suyu
Bunları haşlayarak soğuduktan sonra suları küçük buz küplerine katıp dondurabilir ve uzun süre kullanabilirsiniz. (Tarif Uzman Diyetisyen Demet Ural Nikbay’a aittir)
Kaynak:Konya'nın Sesi