Konserveniz güzel olsa da bu hata her şeyi mahvediyor! Zehir olabilir

Konserveniz güzel olsa da bu hata her şeyi mahvediyor! Zehir olabilir
Kış öncesi evlerde konserve telaşı tüm hızıyla sürüyor. Fakat yıllardır annelerimizin bile yaptığı bir şey var ki aslında yapıldığında zehir saçıyor.

Kışın evde yapılmış organik konservelikleri kullanmak hem maddi açıdan hem de sağlığımız açısından güzel bir yol.

Mevsimin en taze sebzeleri ile konservelerini hazırlayan vatandaşlar, geleneksel yöntemlerden vazgeçmiyorlar.

Fakat bilinçsizce yapılan hatalar konservelerin zehire dönüşmesine sebep oluyor. Peki yıllardır annelerimizden görerek hepimizin yaptığı bu hata nedir?

Bu hataların en başında hiç şüphesiz sıcak haldeki kavanozları ters çevirmek bulunuyor. Bu herkesçe doğru kabul edilen hata sebebiyle konservenin kalitesi düşebiliyor.

Posta’nın haberine göre, sıcak konserve kavanozlarını ters çevirmek içeriğin kapakla temas etmesine zemin hazırlıyor. Metal olan kapaklar ise konservelerin oksitlenmesine sebep olurken, sağlığımızı da tehdit ediyor.

2.jpg

TERS ÇEVRİLMEDEN SOĞUMASINI BEKLEMEK GEREKİR

Sıcak konserve içeriğiyle temas eden metal kapaklar, oksidasyon ve korozif reaksiyonlar meydana getirir. Bu reaksiyonlar yiyeceklerin tadını ve rengini değiştirebilir ve besin değerini olumsuz etkileyebilir.

Bu sebeple konservelerin ters çevrilmeden soğumasını beklemek gerekir. Hava almayacak şekilde yeni kapaklarla kapatılan konserve kavanozları ters çevrilmeden muhafaza edilebilir.

Kapakların iyi şekilde kapatılmaması da yine konservelerde bozulmalara sebep olabilir.

CAM KAVANOZ VE YENİ KAPAK ŞART

Bu şekilde bilinçsizce hazırlanan konserveler botulismus hastalığına adeta davetiye çıkarıyor. Milliyet’in haberine göre, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi botulismus hastalığına neden olan etkenin ’clostridium botulinum’ adlı bakterinin meydana getirdiği toksin olduğunu kaydetti.

Konserve yaparken şunların mutlaka yapılmasını belirtti:

1. Mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılmalı

2. Kavanoz ve kapakların 15-20 dakika kaynatılarak steril hale getirilmesi gerekiyor.

3. Konserve yapılacak meyve ve domates gibi gıdaların da 15-20 dakika kaynatılması şart.

4. Et ve sebze gibi besinlerde de bu bakteri olmaması için, 120 derece gibi yüksek ısıda, düdüklü tencerede, 20-25 dakika kaynatılması lazım.

Kaynak: Posta, Milliyet

Kaynak:Haber Merkezi