Kasım ayında yemeniz gereken balıklar! Sofranızda mutlaka onlara yer açmalısınız
Kasım ayı, balıkseverlerin en sevdiği aylardan biridir. Kasım ayında mutlaka tüketilmesi gereken balıkların listesini sizlerle paylaştık!
KASIM AYINDA SOFRANIZDA OLMASI GEREKEN BALIKLAR
Özellikle palamut balığı, Ekim ve Kasım aylarında en lezzetli halini alır. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde avlanan palamutlar, diğer denizlerde bulunanlara göre daha tatlı ve lezzetli olur. Bu nedenle, bu dönemde palamut yemekleri yapmak için harika bir fırsatınız var.
Palamut, tava ve fırında pişirildiğinde muhteşem bir lezzete sahiptir. Eylül ile Şubat ayları arasında ise ızgarası tercih edilen bir yöntemdir. Şu anda tam da palamut döneminde olduğumuz için, balığın yağ oranına bağlı olarak tava, kızartma, buğulama veya ızgara gibi çeşitli tarifler deneyebilirsiniz. Palamut balığı, fosfor ve sülfür açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
Lüfer
Lüfer denizlerimizde çıkan en lezzetli ve ekonomik değeri en yüksek balıktır. Ekim Kasım ayları lüferin en lezzetli olduğu aylardan biridir. Şubata kadar lüfer tüketebilirsiniz. Oldukça güçlü bir B12 vitamini kaynağıdır. Antioksidan bakımından zengin selenyum, kalp ritminin düzenlenmesinde etkili rol oynayan magnezyum, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, potasyum, fosfor, çinko, bakır ve sodyum mineralleri lüfer balığında bulunur. Kalp sağlığı açısından tüketilmesi önem taşıyan lüfer yorgunluk ve halsizliğe iyi gelir. Türk mutfağının da en lezzetli balıklarından biridir.
Lüfer ızgara
Malzemeler
- 1 adet lüfer balığı
- 3 adet defne yaprağı
- 6 adet tane karabiber
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Yeterince tuz
Hazırlanışı
Lüfer balığını iyice temizleyin, göğüs kısmını diş fırçası ile fırçalayın. Hiçbir yerinde kan kalmasın, acılık yapar. Orta kemiğini çıkarın ve iyice açın. Derin bir kaba zeytinyağı, tane karabiber ve defne yapraklarını koyun. Lüfer balığını 15 dakika bu karışımda beklettikten sonra tuzlayıp, açık yüzü ızgaraya gelecek şekilde yerleştirin. Yaklaşık 6 dakika pişirdikten sonra ters çevirin, derili kısmını da 3 dakika daha pişirip ızgaradan alın. Afiyet olsun.
Hamsi
Türkiye'nin her bölgesinde tüketilmesine karşın Karadeniz kültürü ve mutfağının değişmez bir parçası hamsi yemekleri en çok bu coğrafyada yapılmaktadır. Hamsi ile hamsi buğulama, hamsi tava, hamsi salatası, hamsili pilav, hamsili börek, pazılı (lamesli) hamsi, hamsili pide, hamsili poğaça, hamsikoli (hamsili mısır ekmeği), yumurtalı hamsi, kiremitte hamsi, sirkede hamsi (hamsi salamurası), hamsi turşusu, hamsi kuşu (hamsi puli) ve hamsi köftesi yapılır.
Balığın tazesi nasıl anlaşılır?
Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombelidir, bayat balığın göz bebekleri ise çökmüş donuk ve mattır. Taze balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde bir iz oluşmaz fakat bayat balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde iz kalır, balık eski şekline dönemez. İçeriğindeki sağlıklı yağların bozulmaması ve fazla yağ tüketiminden kaçınmak için balığı yağda kızartmak yerine, haftada en az iki kez fırında, ızgara veya buğulama olarak tüketmeyi ihmal etmemek gerekiyor.
Kaynak: HABERTÜRK