Kabarık ve lezzetli poğaçanın püf noktası; Hamuru mutlaka böyle hazırlanmalıymış

Kabarık ve lezzetli poğaçanın püf noktası; Hamuru mutlaka böyle hazırlanmalıymış
Poğaça pişirirken bilinmesi gereken lezzet sırları

Poğaça yapımı, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hem pratik hem de lezzetli olan poğaça, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Ancak poğaça yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. İşte poğaça pişirirken bilinmesi gereken lezzet sırları:

1. Hamurun kıvamı çok önemlidir. Poğaça hamuru, ele yapışmayan ve yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğrulmalıdır. Hamurun kıvamı, poğaçanın lezzeti için oldukça önemlidir.

2. Hamur dinlendirilmelidir. Hamurun mayalanması için yeterli zaman verilmelidir. Bu sayede poğaçalar daha da kabaracak ve daha yumuşak bir dokuya sahip olacaktır.

3. İç harcı lezzetlendirilmelidir. Poğaça iç harcında kullanılacak malzemelerin lezzeti, poğaçanın genel lezzetini belirleyecektir. İsteğe göre peynir, maydanoz, zeytin gibi malzemelerle iç harcı zenginleştirebilirsiniz.

4. Poğaçaların üzerine sürülecek yumurta ve susam, çörek otu gibi malzemeler poğaçaların görünümünü ve lezzetini arttırır.

5. Fırın sıcaklığı önemlidir. Poğaçaların eşit şekilde pişmesi için fırın sıcaklığına dikkat edilmelidir. Ayrıca poğaçaların altının da pişmesi için fırın tepsisinin altına biraz su konulabilir.

6. Pişme süresi kontrol edilmelidir. Her fırın farklı çalışabileceği için poğaçaların pişme süresi düzenli olarak kontrol edilmelidir.

PUF PUF KABARAN POĞAÇA TARİFİ

  • 1 su bardağı ılık su (200ml)
  • 1 su bardağı yoğurt (200ml, oda sıcaklığında) Buzdolabından çıkarıp 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.
  • 1 su bardağı sıvı yağ (150ml'den 200ml'ye kadar kullanılabilir)
  • 2 yumurta akı (sarısının üstüne)
  • 1 paket maya
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3-4 yemek kaşığı toz şeker
  • 6-7 su bardağı un (hamurun sertliğine göre un miktarını ayarlayın)
  • Üst için
  • 2 yumurta sarısı
  • çörek otu, susam veya haşhaş tohumu (isteğe bağlı)
  • Dolgu için
  • Baharatlı haşlanmış patates, maydanozlu lor, kaşar peyniri, kıyma vb. kullanarak en sevdiğiniz iç harcı hazırlayabilir veya iç harcı boşaltıp sade bir börek hazırlayabilirsiniz.

Hazırlanması

  1. Şeker, maya ve ılık suyu karıştırın. Karışımın üzerini streçle kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakın.
  2. Maya köpürmeye başlayınca un dışındaki tüm malzemeleri ekleyip tekrar karıştırın. Son miktarda unu ekleyip yoğurmaya başlayın.
  3. Yoğunlaşan hamurun üzerini örtüp 30 dakika mayalanmaya bırakın. Bu size ideal seviyeye gelmiş yumuşak bir hamur işi verecektir. Fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra hamuru küçük porsiyonlara bölün.
  4. Hamuru avucunuzda yuvarlayıp dilediğiniz şekli verin ve tepsiye dizin. Hamurun daha fazla mayalanması ve yumuşaması için hamuru 40-45 dakika daha tepside bırakın.
  5. Hamuru önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında pişirin. Fırına koymadan önce hamur topunun üstünü yumurta sarısı ile yağlayın ve çörek otu veya susamla süsleyin.
  6. Fırından çıktıktan sonra üzerini örtmek yumuşak kalmasına yardımcı olacaktır.

Kaynak: Aydınlık, Youtube

Kaynak: