Hıdırellez Nedir, Hıdırellez Duası Nasıl Edilir? İşte Detaylar...

Hıdırellez Nedir, Hıdırellez Duası Nasıl Edilir? İşte Detaylar...
Hıdırellez Türk Dünyasındaki geleneksel bayramlardan bir tanesi olarak bilinir.

Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar gibi bölgelerde farklı şekillerde kutlanılan hıdrellez gününde çeşitli dualar edilir. Hıdırellez, 2022 yılında 5 Mayıs Perşembe akşamı başlayacak, 6 Mayıs Cuma ikindi ezanında sona erecek.

HIDIRELLEZ NEDİR?

Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.

HIDIRELLEZ GÜNÜ NASIL DiLEK DiLENiR?

5 Mayıs akşam ezanı vakti gül ağacında dilek dileme zamanı olarak kabul edilir. Gül dallarına paralar asılır. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Bunu küçük taşlarla yapabileceğiniz gibi toprakla da oluşturabilirsiniz.

Hıdırellez akşamı asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez. Anadolu'da Hıdırellez akşamında evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir. Kişilerin başına gelebilecek kötülüklerin ekilen bu fasulye ya da nohutlar gelmesi dilenir.

HIDIRELLEZ DUASI NEDİR?

Bismillahirahmanirahim

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.