Ev kiralayan öğrencilere önemli uyarı! Ortada kalabilirsiniz

Ev kiralayan öğrencilere önemli uyarı! Ortada kalabilirsiniz
Üniversitelerin açılmasına kısa bir zaman kala artık öğrenciler okuyacakları şehirlerde ev aramaya başladı. Fakat bu konuda dikkat etmeleri gereken hususlardan bahseden uzmanlar, mağduriyet olmaması için uyardı

Üniversiteler kapılarını bu yılda öğrencilere açmak için sabırsızlanırken, öğrencilerin öncelikli konusu yine barınma oldu. Yeni eğitim-öğretim yılının üniversitelerde başlayacak olması ile birlikte barınma konusu da yeniden gündeme geldi.

KYK yurtları, özel yurtlar ve ev kiralama ve oda kiralama seçenekleri arasında tercih yapan öğrencilere uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. Diğer seçeneklerin yanında en büyük sorunla karşılaşılan konunun oda kiralama olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu konuda titiz davranılmazsa çileye dönüşebileceğini vurguladı.

YAZILI KİRA SÖZLEŞMESİ YAPMA MECBURİYETİ VAR

Avukat Sefa Coşkun, öğrencilerin oda kiralamalarında mutlaka sözleşme yapmaları gerektiğini belirterek, “Öğrenci de olsa normal vatandaş da olsa bir yeri kiralarken kiralayan ile mutlaka yazılı kira sözleşmesi yapma mecburiyeti var. Öğrencinin eğer bir yer kiralaması, oda kiralaması söz konusu ise sözleşmede odanın yeri ihtilaf olmayacak şekilde yeri net belirlemek kaydıyla dilediği sözleşmeyi yapabilir. Hukuka ve ahlaka aykırı olmayan sözleşmeler yapılabilir ve geçerlidir. Sözleşme hem öğrenciyi hem de mal sahibini korur” dedi.

ev.jpg

MAĞDUR OLMAMAK İÇİN DİKKAT

Ev sahipleri açısında bakıldığında sözleşme yapılmadığı takdirde sorunlara yol açılabileceğini belirten Avukat Coşkun, “Hukuken karşılaştığımız en büyük problem ev sahibi açısından parasının ödenmemesidir. Ev sahibi sözleşme yapmaması ve oluşabilecek aksi bir durumda muhatap bulamaması en büyük sorunlardan birisi. Hal böyle olunca da kiraya veren, kira parasını alabilmek için kefil isteyebilir.

Eğer ki kefil alınamıyorsa kiraya verenin parası risk altındadır. Tahsil edememe imkanı var. Öğrenci aleyhinde yapılan icra takipleri ise genellikle sonuçsuz kalmaktadır. Eğer iki taraf da anlaşamazsa, sorunlar varsa olay ihtilafa dahil olur. Mecurun tamamını mı kiraya verdi, kiracı tamamını mı kiraladı, oda mı kiralandı? Bu durumlar yazılı bir kira sözleşmesi olmazsa ispatlanamaz. Kira parasının tespitinde bilirkişiler dava aşamasında yazılı bir durum olmadığı vakit neye karar vereceklerini bilemezler. Kira parası tahsili noktasında kiraya veren hem de kiracı sözleşme yapılmazsa risk altındadır. Yazılı sözleşme şart” şeklinde konuştu.

“KİRA PARASINI NET BELİRLESİNLER”

Öğrencilerin oda kiralarken nelere dikkat etmesi gerektiğini sıralayan Coşkun, “Öğrenciler, paylaşımlı ev ve normal ev kiralarken mutlaka yazılı sözleşme yapsınlar, kira parasını net belirlesinler. Özellikle şimdilerde çok ihtilaf konusu olan kira parasının artışı ile ilgili şartları da mutlaka sözleşmenin hususi şartları kısmında belirtsinler. Her iki taraf için de hem kiraya veren hem kiracılar için gelecekte bir güvence sağlayacaktır” diye konuştu.

Kaynak:İHA