Etten daha değerliymiş... Doyurucu ve doğadan gelen bir lezzet
Yayınlanma:
İlk kez Almanya'da I. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekimi yapılan İstiridye Mantarının faydaları saymakla bitmiyor. Şimdilerde binlerce ton İstiridye Mantarı hasat ediliyor ve bu mantarın etten daha değerli olduğu söyleniyor
İstiridye, sağlık açısından birçok fayda sağlayan besin değerleri yüksek bir deniz ürünüdür. Özellikle protein, demir, çinko, selenyum ve B12 vitamini bakımından zengin olan istiridye, vücut için önemli besin öğelerini içermektedir. Ayrıca istiridyenin antioksidan özellikleri bulunmaktadır ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Bununla birlikte, istiridyenin cinsel fonksiyonları destekleyici özellikleri olduğu bilinmektedir. Tüm bu faydalarıyla birlikte, düzenli olarak tüketildiğinde istiridyenin sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
İstiridye Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım kilo istiridye mantarı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Karabiber
- 1 yemek kaşığı ince kıyılmış sarımsak
- 1 çay kaşığı kekik
- 1,5 yemek kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)
- 3-4 damla elma sirkesi
- 2-3 sap ince kıyılmış maydanoz
İstiridye Mantar Sote Tarifi Nasıl Yapılır?
- Mantarları yıkayıp resimde görüldüğü şekilde doğrayın.
- Yıkanan mantarları suyunu alması için mutfak havlusunun üzerine serin.
- Büyükçe bir teflon tavayı ısıtın ve üzerine zeytinyağını ilave edin.
- Kısık ateşte ısınan tavaya mantarları bırakın ve her mantarın tavada yer bulmasını sağlayın. (üst üste gelirse suyunu bırakır, içi sulu kalsın istiyoruz)
- Tavaya bırakılan mantarlar kızarmış görüntüye sahip olana kadar çevirmememiz gerekiyor, bir tarafı kızardıktan sonra diğer tarafın da kızarmasını sağlayın.
- Mantarları sık sık çevirmeyin yoksa suyunu bırakır ve kuru bir mantar sote olur.
- Gerekirse 1-2 kaşık daha yağ ilave edebilirsiniz. Eğer mantar sotelenirken sulu kalmışsa bir kağıt havlunun üzerine alınıp, suyu çektirilebilir.
- Bütün mantarlar aynı anda tavaya sığmayacaktır.
- Pişmiş olanları tabağa alıp üzerini alüminyum folyo ile kapatın. (soğumaması için) Ben 4 turda pişirdim.
- Tüm mantarlar pişince (Pişirme mantarlar iyice kahverengi renk alana kadar sürmeli), tabağa aldıklarınızı da tavaya alın.
- Mantarların üzerine tereyağını ilave edip, sırasıyla tuz, karabiber ve sarımsakları da ilave edin.
- Sarımsaklar renk değiştirdikten sonra; kekik, limon suyu ve elma sirkesini de ilave edip, kısık ateşte sirke buharlaşana kadar pişirin.
- En son maydanozu serpip, karıştırın.
- Sıcak bir tabağa alıp, sıcakken servis yapın.
Şimdiden afiyet olsun.
Kaynak: nefisyemektarifleri.com
Kaynak:
Yaşam