Egzersiz yaparken bunu yapıyorsanız dikkat! Meğer…

Egzersiz yaparken bunu yapıyorsanız dikkat! Meğer…
 İnternet Editörü
Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi Psikologlarından Psikolog Pilates Eğitmeni Pelin Sarıcan, düzenli egzersizi bir yaşam tarzı haline getirmek gerektiğini söyleyerek pilates hakkında Konya’nın Sesi Gazetesi’ne bilgiler verdi. İşte detaylar...

Pilates, Joseph Pilates tarafından 20. yüzyılın başlarında geliştirilen basit, beden üzerinde stres yaratmayan ve zihni dinginleştiren bir egzersiz metodudur diyen Psikolog Pilates Eğitmeni Pelin Sarıcan, “Bu egzersiz metodunu pratik edenler temel güç, dayanıklılık ve esneklik geliştirir; bütün bunlar olurken zihninin gevşemesine de yardımcı olur” dedi.

Haftada birkaç kez düzenli egzersiz yapmanın belirgin psikolojik faydalar sağladığının altını çizen Sarıcan, “Pilates, yoga, yürüyüş gibi aktiviteler, hem bedeni hem de zihni canlandırarak ruh halini iyileştirebilir. Günümüzde, yoğun iş temposu, hızlı yaşam tarzı ve stresin artışıyla birlikte, insanlar bedenlerini ve ruhlarını dengelemek adına çeşitli yöntemlere başvuruyor. Bu yöntemlerden biri olan Pilates, sadece fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da olumlu yönde etkileyen bir egzersiz formu olarak öne çıkıyor” ifadelerini kullandı.

PİLATES İLE DOĞRU NEFES ALMAYI ÖĞRENEBİLİRSİNİZ

Doğru nefes almak psikolojide oldukça önemli olduğunu söyleyen Sarıcan, “Doğru nefes alınamadığı durumlarda baş dönmesi, çarpıntı, nefes alamama hissi, uyuşma gibi anksiyete belirtileri, uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Pilates egzersizlerini uygularken, alınan doğru nefes ile birlikte beyne yeterince oksijen gitmesi sağlanır. Pilates ile oksijen ve karbondioksit arasındaki denge, beden ve zihin olarak daha az yorulmamızı sağlar” diye konuştu.

PİLATES GÜNLÜK HAYATTA YAŞANAN STRESİ AZALTMAKTA ETKİLİDİR

Pilatesin stres seviyesini azalttığını ifade eden Sancar, “Egzersizlerle birlikte beynin norepinefrin oranı yükselerek, stres seviyesi azalmaktadır. Endorfin hormonu ağrıları azaltarak, mutluluk duygusunu arttırmaktadır. Endorfin azalması ise depresyon, mutsuzluk ve sinirlilik yaratmaktadır. Pilates endorfin hormonunun azalmasını engelleyerek, depresyon, mutsuzluk gibi rahatsız edici nitelikteki psikolojik sorunlarla baş etmede de yardımcı olur” şeklinde konuştu.

PİLATES FORMDA VE SAĞLIKLI BİR VÜCUDA SAHİP OLMANIZI SAĞLAR, ÖZGÜVENİNİZİ ARTIRIR

Egzersiz yapmanın pozitif bir bakış açısı kazandırdığını aktaran Sancar, “Formda bir vücut, kişinin kendisini daha çok beğenmesini, sevmesini sağlamaktadır. Pilates beden algısına dair pozitif bir bakış açısı yaratmaktadır. Koyulan hedeflere ulaşmada yardımcı olabilecek “Ben yapabilirim, başarabilirim” düşünceleri gibi yeterliliğe ilişkin duygular geliştirmektedir. Pilates ile birlikte mutluluk duygusu gelişmektedir. Acı veren düşüncelerde ve buna eşlik eden davranışsal problemlerde azalma olmaktadır” dedi.

PİLATES İLE UYKUNUZU DÜZENLİ HALE GETİREBİLİRSİNİZ

Pilatesin vücudu ve zihni rahatlatma özelliğiyle uyku sağlığı ve alzheımer rahatsızlığına etki ettiğini belirten Sancar, “Uyku problemleri, algı ve zihinsel fonksiyonlarımıza zarar vermektedir. Uykusuzluk ile birlikte konsantrasyon azaltmaktadır. Pilates egzersizleri ile vücut rahatlamakta ve uykuları daha düzenli hale getirmektedir. Gerilim azaldığı için derin ve verimli bir uyku oluşmaktadır. Pilatesin en önemli öğretilerinden biri beden-zihin koordinasyonudur. Zihinsel performansı arttırdığı için, zihinsel hastalıklar ve Alzheimer riskini azaltmaktadır. Zihin daha canlı ve esnek olurken, hafıza güçlenerek, öğrenme yeteneği artmaktadır” diye konuştu.

PİLATES İLE FARKINDALIK KAZANABİLİRSİNİZ

Kontrollü yapıldığında pilatesin etkilerinin farkına varılacağını vurgulayan Sancar, “Her bir egzersizin çok kez tekrarı yerine daha az sayıda, kontrollü ve diğer metotlardan farklı kılan prensipleri ile uygulanan Pilates dengeyi geliştirerek, kaslarımızı keşfetmemizi ve geliştirmemizi sağlamaktadır. Aynı zamanda bedenimize dair farkındalık geliştirmemizi ve kontrol kurmamızı, vücudumuza ve kendimize olan güven duygumuzu da desteklemektedir. Pilates yaparken zihnimiz çözemediğimiz problemlerden uzaklaşarak, harekete odaklanmaktadır. Konstantrasyon yeteneğimiz gelişmektedir” ifadelerini kullandı.

PİLATES ANDA KALMAYI ÖĞRETİR

Düzenli egzersizi bir yaşam tarzı haline getirmek gerektiğini söyleyen Sancar, “Her egzersizde detaylara konsantre olmak ve bedeni yönetmek gerekmektedir. Bu da beden ve zihin arasında bağ kurmanın yoludur. Pilates ile farkındalık artarak, kişi kendi bedenine neyin iyi geldiğini fark etmektedir. Sonuç olarak, egzersizin güçlü bir psikolojik sağlık aracı olduğu artık göz ardı edilemez bir gerçektir. Her yaş grubundan insanın yaşam kalitesini artırmak ve zihinsel sağlığı güçlendirmek için düzenli egzersizi bir yaşam tarzı haline getirmesi, sağlıklı bir bedenin yanı sıra sağlıklı bir zihni de destekleyebilir” şeklinde konuştu.

-Buse Aşcı