Dünya Sağlık Örgütü Duyurdu : Türkiye'deki Havası En Temiz İl Belli Oldu

Dünya Sağlık Örgütü Duyurdu : Türkiye'deki Havası En Temiz İl Belli Oldu
Dünya Sağlık Örgütü havası en temiz illeri açıkladı. Türkiye'den listeye sadece bir il girebildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan "Temiz Havaya Sahip Şehirler" raporu, son dönemde dikkat çeken değişikliklere sahne oldu. DSÖ, havanın temiz olarak değerlendirilmesi için belirlediği kriterlerde güncellemeye giderken, bu güncelleme sonucunda Türkiye'den yalnızca bir ilin temiz hava listesine girebildiği görüldü.


Geçmiş yıllarda farklı kriterlere göre belirlenen temiz hava şartları, DSÖ'nün yeni raporu ile birlikte revize edildi. Bu revizyon sonucunda havası temiz olan şehirler listesine girmek için daha katı kriterlerin göz önünde bulundurulduğu görülüyor. Türkiye'den sadece bir ilin bu kriterleri karşılayarak temiz hava listesine girmesi, ülkemizde hava kirliliği konusunda dikkat çekici bir durumu ortaya koyuyor.

TÜRKİYE'DEN BİR ŞEHİR TEMİZ HAVAYA SAHİP

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, DSÖ limit değerlerine uyan tek bir şehir olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

thumbs-b-c-78abd66cd9651153dbfe973372c9cb7b.jpg

HAVASI TEMİZ TEK ŞEHİR HAKKARİ

"Hakkari dışında ülkemiz de Dünya Sağlık Örgütü kılavuz değerlerine uyan bu limitlerin altında başka yaşam alanı yok. Ülkemiz için baktığımızda aslında hava kirliliği büyük bir sorun. Biz biliyoruz ki açıklanan rapora göre, ülkemizde geçtiğimiz yıl hava kirliliği kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle yaklaşık 42 bin kişi yaşamını yitirdi. Bu sorunların içerisinde akciğer kanseri var, hava yolu enfeksiyonları, kronik hava yolları hastalıkları var, kalp damar sistemi dolaşım yolu hastalıkları var. Bunlarla bağlantılı hastalıkların yanında yaşam kalitesini etkiliyor hava kirliliği" dedi.

Kaynak: Gerçek Gündem

Kaynak:Gerçek Gündem