Dikkat! Eşiniz Bir Narsist Olabilir!

Dikkat! Eşiniz Bir Narsist Olabilir!
 İnternet Editörü
Eşler arasında tehlike sinyali! İlişkilerin başında kişiler yaşadıkları sorunlar ile bazı sinyaller verir. Bu sinyalleri ve uyarıları doğru okumak ilişkinin seyrini belirlemesinde yardımcı olur. Bu sorunların başında gelen narsist kişiliğin...

Eşler arasında tehlike sinyali! İlişkilerin başında kişiler yaşadıkları sorunlar ile bazı sinyaller verir. Bu sinyalleri ve uyarıları doğru okumak ilişkinin seyrini belirlemesinde yardımcı olur. Bu sorunların başında gelen narsist kişiliğin ilişkiye verdiği zararlar olabilir. Psikolog Nur Sena Er, narsist kişiliğin ilişkiye verdiği zararlar hakkında merak edilen soruları cevapladı. İşte ilişkilerde dikkat etmeniz gerekenler...

Kendini fiziksel ve ruhsal yönden aşırı derecede beğenen, sürekli ilgi ve onay bekleyen, gittiği her yerde özel ilgi göreceğine, üstün bir yeri hak ettiğine inanan biriyle partner olanların bir 'narsist' ile karşı karşıya olabileceklerini belirten Psikolog Nur Sena Er, “Kişilik bozukluklarının tedavisi zordur. Narsistik kişilik bozukluğu da onlardan biridir. Narsisizm son zamanlarda oldukça popüler bir sorun haline geldi. Çiftler arasında bu durum zaman zaman ‘Benim hayatımdaki kişi bir narsist’ dediği noktalar ile karşımıza çıkıyor. Fakat her manipülasyon yapan kişinin narsist olduğunu iddia edemeyiz. Çiftler kendilerini ben dili ile ifade ettikten sonra sınır çizmek daha sağlıklı bir iletişim sağlarlar. Fakat karşı taraf bu sınırları geçiyor ve manipülasyonlara maruz kalınıyorsa karşının narsist olduğu düşünülebilir” ifadelerini kullandı.

NARSİST BİR KİŞİ NASIL ANLAŞILIR?

Narsist insanların kişiliği hakkında bilgiler veren Nur Sena Er, “Kişilik bozukluklarının tedavisi zordur. Narsistik kişilik bozukluğu da onlardan biridir. Narsisizm son zamanlarda oldukça popüler bir sorun haline geldi. Bir narsisti terapilerde görmek pek mümkün olmayabilir. Genellikle sorunlarının nedenini kendinde aramak için değil, etrafındaki kişleri suçlama istekleri, depresif duygulanımları ya da çevresinin zorlaması nedeniyle psikoloğa gelirler ve sonra tedaviyi ret ederler. Narsist kişilerde en çok görülen durum ise manipülasyonlardır. Bunun yanı sıra dengesiz davranışlar, empati yoksunluğu, kişinin derinlerde bir yerde yetersiz hissetmesi ve karşıya yoğun ilgiyi anlık değişimler ile verip geri alması gibi durumlar söz konusudur. Çiftler arasında zaman zaman ‘Benim hayatımdaki kişi bir narsist’ dediği noktalar oluyor. Fakat her manipülasyon yapan kişinin narsist olduğunu iddia edemeyiz. Çiftler kendilerini ben dili ile ifade ettikten sonra sınır çizmek daha sağlıklı bir iletişim sağlarlar. Fakat karşı taraf bu sınırları geçiyor ve manipülasyonlara maruz kalınıyorsa karşının narsist olduğu düşünülebilir” şeklinde konuştu.

NARSİSTLER KİŞİLERİN

ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Narsist insanların ayırt edici özelliklerini anlatan Er, “Narsist kişiler, sevgide, işte, zekada, güçte sınırsız başarı isterler. Sevdiği kişiden görmek istediği sevginin sınırı olmamalıdır, karşısındakinin daha zeki olmasını, güçlü olmasını ister. Kendi çıkarları doğrultusunda karşıyı değerli hissettirip sonrasında ise dibe çekmeye çalışabilirler. Narsist insanlara karşıdaki kişinin özgüvenine ağır darbeler vurabilir. Bu karakterler hayatına aldıkları insanları dikkat çeken ve başarılı kişilerden seçerler. Bu kişiler daima başarılı ve en parlak kişi kendisi olduğuna inanırlar. Kibirli ve kendini beğenmiş görünür. Yalnızca kendi istek ve ihtiyaçları konusunda endişelenir ve empati kurmaktan yoksundur. Başkalarıyla ilişki kurmaları çok zordur ve çevresinde olumsuz etkiler bırakabilir” diye konuştu.

Kristal Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Psikolojik Danışman, Aile Danışmanı Nur Sena Er, sözlerine şöyle devam etti; “Herkesin içinde aslında narsistik bir çekirdek var. Bu durum kişide narsistlik olmasa bile narsistlik yönünün ağır bastığına işarettir. İlişkilerdeki kriz anlarında yaşanan durumları narsistliğin dışında bırakarak düşünülmesi gerekir. Partnerlerinin narsist olup olmadığını bu durumlar çerçevesinde anlayabilirler.”

Kaynak:Konya'nın Sesi