Demir Atıyla 7 Kıta, 87 Ülke ve Sayısız Macera
Gürkan Genç, 9 Eylül 2012 tarihinde yerleşik hayatı terk ederek, bisikletiyle dünya turu için rotasını Japonya’ya çevirdi. Tamamen kas gücüyle seyahat eden Genç, 9 Eylül 2012 tarihinden beri her günün yol izi kayıtlarını tutup dijital ortamda arşivliyor.
2012’den bu yana, 68 ülkeye seyahat ederek, 124 bin kilometre yol katetti. Gürkan, sadece ada ve kıta geçişlerinde gemi ve uçak kullanıyor. Genç, zorlu seyahatinde; yorucu günün ardından kamp için insanlardan uzak olan yerlere çadırını kuruyor, yemeğini hazırlıyor. Çoğunlukla çadırda kalan Genç’i, gittiği yerlerdeki insanlar evine misafir ediyor.
2012 yılında seyahati sırasında Genç Kaşifler’i kurarak üniversite öğrencilerine; maddi, manevi açıdan desteklerini dünyanın öbür ucundan sürdürüyor. Genç Kaşifler’in yanı sıra; 2014-2016 yılları arasında Türkiye’deki kadın sporculara finansal destek olmak amacıyla Sporcu Destek projesini ve Yabancı Dil Eğitim Bursu projelerini hayata geçirdi.
Sporcu Destek, Yabancı Dil Eğitim projelerini takriben 2 yıl yürüttü ve odak noktası Genç Kaşifler oldu. Gürkan Genç, gezdiği ülkelerden edindiği kahve tecrübelerini birleştirerek, 2021 yılında kendi şirketi olan Peregrina Coffee’yi kurdu.
Gürkan Genç, misafir olduğu evlerden ayrılırken, ev sahipleri gözyaşına boğuluyor. Seyahati sırasında, çeşitli kültürleri tanıma ve yeni insanlarla iletişim kurma fırsatı buldu. Genç, ABD vizesi almak için yıllar sonra ülkesine döndü.
30 Aralık 2023 yılında ülkesinden ayrılan Gürkan, bisikletinin arkasında Türk Bayrağıyla kaldığı yerden seyahatine devam ediyor.
Kas gücüyle dünya turu
Seyyah Gürkan Genç, 9 Eylül 2012’de başladığı dünya turunda sırasıyla şu ülkeleri geçti:
Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde başlayan seyahati; Ege, Marmara şeklinde devam etti. Genç,Türkiye sınırlarından Bulgaristan’a geçerek çıktı. Genç Bulgaristan’ı pedalladıktan sonra sırasıyla şu ülkelerden geçti:
Romanya, Moldova, Ukrayna, Rusya, Finlandiya, İsveç, Norveç, Danimarka, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, Monako, Fransa, Belçika, Hollanda, İskoçya, İngiltere, İspanya, Fas, Cezayir, Tunus, İsrail, Filistin, Ürdün, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirliğin, Umman, Etiyopya, Kenya, Tanzanya, Malavi, Zambia, Botsvana Swaziland, Lesotho, Güney Afrika, Arjantin, Şili, Uruguay, Brezilya, Paraguay, Bolivya, Peru, Ekvator, Kolombiya, Panama, Kostarika, Nikaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala’dan geçen Genç, Gelecek İçin Pedalla Projesiyle, bir insanın tek başına ne kadar büyük bir mesafe kat edebileceğini ve farklı kültürlerle nasıl bağ kurabileceğini gösteren bir örnek oldu. Seyyah, bu deneyimi sayesinde insanların sınırlarını zorlayabileceğine ve dünya üzerindeki herkesle bir şekilde bağlantı kurabileceğine inanlardan biri haline geldi. Gelecek İçin Pedalla Projesi, sadece bir bisiklet yolculuğundan çok daha fazlasıydı; bu proje, insanların farklılıklarını kutlayan, ortak bir dünya için umut veren bir yolculuktu. Ve Seyyah, bu yolculuğunun bir gün insanlık için anlamlı bir katkıda bulunacağına inanarak pedallamaya devam etti.
7 kıta, 87 ülke
Gürkan Genç, Gelecek İçin Pedalla projesi adıyla başladığı yeni yaşam tarzına, hayal ortaklarının ve takipçilerinin desteği ile 9 Eylül 2012’de çıktığı dünya turunda toplam; 7 kıta, 87 ülkenin sınırları içerisine girecek.
Seyahati boyunca yolunun üzerinde yer alan 5 kıtanın en yüksek araç geniş noktasından geçiyor ve 5 kıtanın en büyük çöllerinde pedallıyor. Genç, en sıcak dönemlerde çölleri, en soğuk dönemlerde kutup dairelerini geçti.
Eksi 57 ve 61 derecede pedalladı
Gürkan Genç adlı cesur bisikletçi, dünya üzerindeki en zorlu hava koşullarında pedallayarak eşsiz bir yolculuklara imza attı.
2013 yılında, Ukrayna, Rusya, Finlandiya ve İsveç’te eksi 35 ile eksi 57 derece arasındaki dondurucu soğuklara rağmen Gürkan Genç, Kuzey Kutup Dairesi’ni geçti.
2014 Temmuz ve Ağustos aylarında, Kuzey Afrika’nın Sahra Çölü’nde 61 dereceyi bulan sıcaklıklara meydan okuyarak yolculuğunu sürdürdü.
2015 yılında ise, Arabistan ve Kenya’da sıcaklıkların 59 dereceye ulaştığı çöllerde pedallayarak ekvator çizgisini geçti.
2016 yılında Botsvana’da Kalahari Çölü etrafında tam bir tur atarak eşsiz bir deneyim yaşadı.
2017’de Güney Amerika’nın zorlu kış koşullarına rağmen, Patagonya bölgesinde ve Patogonya Çölü’nde pedal çevirerek Ushuaia şehrine ulaşmayı başardı
2019 yazında, Şili’nin Atakama Çölü’nde bir ay boyunca pedallayan Genç, ardından Bolivya’da 4 bin metre üzerinde günlerce pedal çevirdi. Aynı yılın aralık ayında, bir kez daha Ekvator ülkesinde ekvator çizgisini geçerek eşsiz bir başarıya daha imza attı.
Hayrete düşüren koşullar
Maceraperest seyyah; Almanya, İsviçre, Avusturya, İtalya ve Fransa Alp Dağları’nda 32 geçidi bisikletiyle geçerek Avrupa’nın en yüksek asfalt ve toprak yol araç geçiş noktalarına ulaştı.
Avrupa’nın en yüksek asfalt ve toprak geçiş noktaları olan Fransa’daki Col de La Bonette’ye ( 2 bin 802 metre) ve İspanya’daki Picodel Veleta’ya ( 3 bin 395 metre) başarıyla tırmandı.
Afrika kıtasında ise, Etiyopya’daki Bale Dağı (3 bin 620 metre) ve Tulu Dimtu (4 bin 377 metre) geçitlerini bisikletiyle aşarak büyük bir başarı elde etti.
Sadece fiziksel bir zorluk olmadığını belirten Genç, aynı zamanda insanın kendi sınırlarını aşma ve doğayla uyum içinde olma serüveni olduğunu söyledi.
Güney Amerika’nın zorlu rotalarında da adından söz ettiren Genç, Ant Dağları’nda 270 bin metrenin üzerinde tırmanış gerçekleştirdi ve Temmuz 2019’da kıtanın en yüksek araç geçiş noktası olan Abra Azuca’yı (5 bin 130 metre) başarıyla geçti. Ayrıca, Peru’daki Cusco- Arequipa Inka yolunda 15 gün içinde 13 geçidi aşarak efsanevi bir rota tamamladı.
Genç, Karadeniz’den Pasifik Okyanusu’na kadar uzanan kıyılarda, Asya, Avrupa, Afrika ve Güney Amerika topraklarında pedal çevirerek benzersiz bir deneyim yaşadı.
Son olarak, İsrail- Filistin’den Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman’a bisikletle geçerek Kudüs, Medine ve Mekke arasını da bisikletiyle kat etti.
Gürkan Genç’in başarı dolu yolculuğu, sadece bir bisikletçinin fiziksel gücünü değil, insanın azminin ne kadar büyük bir güç olduğunu da gösterdi. Gelecek yolculuklarında da başarılar diliyoruz.
Kaynak:Konya'nın Sesi