Çömlek Yapım Aşamaları Nelerdir? Konyalı Çömlek Ustası Açıkladı!

Çömlek Yapım Aşamaları Nelerdir? Konyalı Çömlek Ustası Açıkladı!
 İnternet Editörü
Son yıllarda en çok merak edilen hobilerden birisi çömlek yapımı oluyor. Genellikle doğrudan insanların toprak ve çamur ile iletişimi olduğu için çömlek yapımı faydalı görülüyor. Çömlek yapımı ile ilgilenmek isteyen kişiler bu serüvenin hangi aşama...

Son yıllarda en çok merak edilen hobilerden birisi çömlek yapımı oluyor. Genellikle doğrudan insanların toprak ve çamur ile iletişimi olduğu için çömlek yapımı faydalı görülüyor. Çömlek yapımı ile ilgilenmek isteyen kişiler bu serüvenin hangi aşamalardan Geçtiğini merak ediyor. Peki, çömlek nasıl yapılır? Çömlek yapımı ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için Devlet Sanatçısı Mehmet Gürpınar’a sorduk.

Çömleğin yapım aşamalarını detayları ile anlatan Hisar Çömlekçilik Sahibi Devlet Sanatçısı Mehmet Gürpınar, “Çömlek yapımında kullanılan toprak Konya’nın Doğanhisar ilçesinden alınıyor. Yumuşak ve yağlı killi topraklar elenerek çamur haline getiriliyor ve bu çamur, tezgahta şekillendiriliyor.

İstenilen şekil verildikten sonra, önce güneşte sonra gölgede kurutuluyor. Son olarak da fırınlarda 900 derecede özenle pişiriliyor. Çömlek elle ya da kazıma yöntemiyle üzerine farklı renklerde kil sürülerek ya da içine boya karıştırılan sırlarla süsleniyor. Günümüzde çömlekten amacına göre değişik büyüklükte yemek tenceresi, turşu küpleri,tencere kapağı, su testisi, güveç, sütlaç ve yoğurt kâsesi, alabalık kiremidi, sarma taşı gibi ürünlerin yanı sıra dekoratif süs eşyaları da yapılıyor” ifadelerini kullandı.

ÇÖMLEK YAPIMI AŞAMALARI NELER?

Çömlek yapımındaki aşamalar şunlardır.

*Toprağın kırmızı ve ateşe dayanıklı olmasını özen gösteriyoruz. Ben Doğanhisar’dan toprağımızı temin ediyoruz.

*Elde edinilen toprağı silindirden geçirerek çamur haline getiriyoruz.

*Hazır hale gelen toprağı tezgahımızda istediğimiz şekli veriyoruz.

* Amacına göre değişik büyüklükte yemek tenceresi, turşu küpleri,tencere kapağı, su testisi, güveç, sütlaç ve yoğurt kâsesi, alabalık kiremidi, sarma taşı gibi ürünlerin yanı sıra dekoratif süs eşyaları da yapılabilir.

* Yaptığımız şekil sonrası ürünümüzü kuruma aşamasına bırakıyoruz.

*Yazın 2-3 gün kış aylarında ise 1 hafta süreçte çömleğimiz kuruyor.

* Fırında 900 derecede 8 saat pişecek şekilde bekletiyoruz.

* Bir gün ürünün soğumasını bekledikten sonra satışa hazır hale geliyor.

Kaynak:Konya'nın Sesi