Çay demlerken acısını alan yöntem belli oldu! Çay çok daha lezzetli oluyor
Çay demleme işlemi, çayın lezzeti ve acılığı üzerinde büyük etkiye sahiptir. Çayın acısını almak için doğru yöntemleri kullanmak oldukça önemlidir. Çayın en çok tüketildiği ülkelerden biri olan Türkiye’de, kişi başı çay tüketimi miktarı bir takım çalışmalar sonucunda ortalama 3 kilo olarak belirlenmiştir. Bu da tüketilen çayın hem taze hem de leziz olmasını önemli bir hale getirmektedir. İhracat malzemesi olarak da en fazla yer sahibi olan ürünlerden bir tanesi olan çay, hem kahvaltıda hem de çay saatlerinde sıklıkla tüketilmektedir. Yine yemeklerden sonra midenin rahatlaması ve sindirimin hızlandırılması için de çay tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Çay, demlendikten sonraki yarım saat içinde tüketilmesi gereken bir içecektir. Daha uzun süre bekleyen ve tüketilmeyen çayda acılık oluşması kaçınılmazdır. Ancak bazı yöntemler kullanılarak çayın çok daha uzun bir süre boyunca acılaşmadan tüketilmesi de sağlanabilmektedir.
Çayın Acılığı Nasıl Giderilir?
1-)Soğuk Su Kullanımı
Çayda oluşan acılığın giderilmesi için soğuk su sık kullanılan etkili sonuç veren yöntemlerden bir tanesidir. Bunun için çay demlenirken sıcak su kullanılmalıdır. Demliğe ilk olarak sıcak su konmalı ve çay daha sonra eklenmelidir. Bu durum, çayın çok daha lezzetli bir biçimde içilmesini sağlayacaktır.
Çayın acılığının giderilmesi için ise kaynar suya çay eklendikten sonra, yarım çay bardağı da soğuk su eklenmelidir. Bu işlem çayın acılığının giderilmesini sağlayacaktır.
2-)Kesme Şeker Kullanımı
Çayın acılığının giderilmesi için kesme şeker de kullanılabilir.
Çayı şekersiz tüketen kişiler bu yöntemi çok fazla tercih etmese de, acılığın giderilmesi konusunda oldukça etkili bir yöntem olduğu da bilinmektedir.
Bu yöntemin uygulanması için ilk olarak çayın iyice demlenmesi beklenir.
Ardından, çayın demlenerek dibe çökmesini takiben içine 1 adet kesme şeker atılır.
Bu yöntemle çay daha uzun süre lezzetli olarak içilebilecektir.
3-)Limon / Karanfil Kullanımı
Baskın ve kendine has iki lezzet olan limon ve karanfil de çaydaki acılığın giderilmesi için kullanılabilmektedir.
Karanfil hem tat hem de koku bakımından oldukça yoğundur. Bu nedenle bazı kişilerin damak zevkine hitap etmeyebilir. Bu yöntemde çayda acılık giderilir ve çayın tadı karanfilli bir aromaya sahip olur. Çay demlendikten sonra demliğin içine atılacak bir iki tane karanfil, acılığın tamamen ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Aynı karanfil kullanımında olduğu gibi çayın acılığının giderilmesi için demliğin içine birkaç dilim limon atılması, lezzetli bir çay keyfi için yeterli olacaktır.
Arzu edilirse demlenmiş çayın içine hem limon dilimi hem de karanfil aynı anda da atılabilir, bu da aromalı bir başka çay olacak ve lezzetli şekilde içime hazır olacaktır.
Kaynak: