Begonya çiçeği nasıl bakılır? İşte begonya bakarken bilmeniz gereken tüyo
Begonya çiçeği, zarif ve gösterişli görünümüyle ev ve bahçe dekorasyonunda sıkça tercih edilen bir bitkidir. Ancak begonya çiçeği bakımı konusunda bazı püf noktaları bilinmesi, bitkinin sağlıklı ve güzel bir şekilde yetişmesini sağlar. İşte begonya bakımı hakkında bilmeniz gereken tüyolar:
Begonyalar, zarif ve renkli çiçekleriyle iç mekanlarda sıkça tercih edilen bitkilerdir. Ancak begonya bakımı konusunda bazı püf noktaları bilinmediği takdirde bu güzel bitkiyi sağlıklı bir şekilde büyütmek oldukça zor olabilir. İşte begonya bakımı için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:
Saksı seçimi: Begonyanın kökleri küçük olduğu için, saksılar orta boyutlarda tercih edilebilir. Kökler büyümeye başladıkça, saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı değişimi için en ideal zaman, ilkbahar aylarıdır.
Konum: Begonya, sabah güneşini çok sever. Güneş gittiğinde ise yarı gölge alacak ortamlarda durmalıdır. Işığı sevdiği için, pencere kenarlarına konumlandırılabilir. Çiçeklenme döneminde doğrudan güneş ışığı almak ister. Havanın sık sık değiştiği zamanlarda, begonya saksısını çevirmeniz gerekir. Tüm yapraklar hem ısıdan, hem de ışıktan yeterli miktarda faydalanmalıdır.
Sulama: Begonya suyu seven bir bitkidir. Ancak fazla su köklerine zarar verebileceği için, fazla suyun drenaj deliklerinden akması gerekir. Tabanında su biriktiğinde, hiç vakit kaybetmeden su dökülmelidir. Aksi takdirde begonya bir süre sonra solabilir. Musluk suyu ile sulama yapılacaksa, su en az bir saat dinlendirilmiş olmalıdır. Sulama sıklığı, toprağın nemine göre belirlenebilir. Parmağınızı toprağa batırdığınızda kuruysa, sulama işlemi derhal yapılmalıdır. Eğer nemliyse, sulama işlemi ertesi güne bırakılabilir.
Isı: Begonya, ılıman havaları sever. Bu yüzden kış soğuklarından korunması gerekir. Bitkinin bulunduğu ortam, 15 derece ve üstü sıcaklıkta olmalıdır. Çok soğuk veya çok sıcak havalar, begonyanın solmasına yol açabilir.
Toprak seçimi: Begonya, mineral bakımından zengin toprakları sever. Bu yüzden humuslu toprakları tercih edebilirsiniz. Toprağın kireçli olmaması gerekir. Bitki ev içinde yetişecekse, saksıya bir miktar nehir kumu da ekleyebilirsiniz.
Budama: Begonyanın solan yaprakları varsa, bu yaprakları kökten almanız gerekir. Eğer budama yapılmazsa, bitkinin diğer kalanı da hastalanıp solabilir. Budama işleminden sonra oluşan boşluğu, soğuk silikon dökerek kapatabilirsiniz. Solan yapraklar ne kadar erken alınırsa, bitki de o kadar az zarar görür ve kurtulur.
Kaynak: lezzet.com.tr, youtube.com
Kaynak:Haber Merkezi