Terkos Gölü gezilecek yerler

Terkos Gölü gezilecek yerler
Türkiye'nin doğal güzelliklerinden bir tanesi olan Terkos Gölü, İstanbullular için şehrin karmaşası ve kaosundan kaçıp kafa dinleyebilecekleri yerlerden biri haline geldi. Peki, Terkos Gölü nerede? Terkos'ta ne yapılır? İşte detaylar...

Türkiye'nin en önemli miraslarından biri olan Terkos Gölü bir diğer adıyla Durugöl, İstanbul’un kuzeybatısında, kente yaklaşık 40–50 km uzaklıkta bulunuyor. Şehrin kullanım suyunun önemli bir bölümünü karşılayan bu göl vatandaşlar tarafından da merak ediliyor. İşte Terkos Gölü hakkında merak edilenler...

TERKOS GÖLÜ HANGİ BÖLGEDEDİR?

İstanbul’da bulunan Terkos Gölü Çatalca ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içinde yer alıyor. Diğer adı Durusu olan Terkos Gölü İstanbul’un Avrupa Yakası'nda şehrin kuzeybatısında lagün kökenli bir oluşuma sayesinde oluşmuştur. Özellikle İstanbul'dan kaçmak isteyenler için oldukça fazla tercih edilen Terkos Gölü sık sık İstanbul merkezinden insan akınına uğruyor.

TERKOS GÖLÜ OLUŞUMU, DERİNLİĞİ, BÜYÜKLÜĞÜ

Terkos Gölü hakkında merak edilenlerden biride Terkos Gölü'nün nasıl bir göl olduğudur. Daha önceleri Karadeniz'de Bir koy olan Terkos Gölü zamanla dalga biriktirmesiyle oluşan kumsal sayesinde denizden ayrılarak göle dönüşmüştür. Yüzyıllar boyunca devam eden oluşum sonucu denizden ayrılan kum tepelerinin genişliği, Terkos Gölü ve deniz arasında 2 kilometrelik bir alan oluşturmuştur.

Az tuzlu su özelliğine sahip olan Terkos Gölü, birçok devlet tarafından da besleniyor. Derinliği seviyesinden yüksekliği 4,5 metre ve -2 metre arasında bulunana göl, genişliği 5 kilometre uzunluğu 13 kilometre olarak toplam su alanı 39 kilometre karelik bir alanda yer alıyor.

TERKOS GÖLÜ TARİHÇESİ

Terkos Gölü diğer adıyla Durusu Efsanesi ile de bilinen bir göldür. 19. Yüzyıl civarında İstanbul'a gelen Fransız Elçi İstanbul'un susuzluğunu görerek Osmanlı Sarayı'ndan bir heyeti Fransa'ya davet etmiştir. İstanbul su problemini çözdü bileceğini anlatan Fransız Elçi, Terkos Gölü su kaynağı olarak göstererek burada Terfi Merkezi Ve Pompa İstasyonu kurulması için 1855 yılında temel arttırarak 2 yıl sonra İstanbul'un su ihtiyacını büyük oranda karşılayan bir kaynak oluşmasını sağlamıştır. Böylece halen günümüzde İstanbul su ihtiyacının %22 civarına karşılayan Terkos Gölü İstanbul’da yaşayanlar için önemli bir kaynaktır.

TERKOS'TA NELER YAPILIR?

Terkos Gölü, zengin doğası ve temiz havasıyla özellikle hafta sonlarında doğaseverlerin uğrak noktası oldu.

Terkos Gölü özellikle balıkçılıkla ilgilenenler için önemli bir alandır. Terkos Gölü balık avı açısından turna yatağı olarak görülür. Bunun dışında sazan ve kızılkanat gibi balıklar da tutulabiliyor. Terkos Gölü özellikle hafta içi balıkçılar için sakin bir ortam sunuyor.

Terkos Gölü piknik yerleri ile de özellikle hafta sonu günlerinde pek çok ziyaretçiyi ağırlıyor. Ücretli ya da ücretsiz olmak üzere farklı piknik alanları sunan Terkos Gölü ziyaretçilere keyifli bir tatil yaşatıyor.