Çiftçinin En Kötü Kâbusu Yaşandı! Emekler boşa mı gitti?

Çiftçinin En Kötü Kâbusu Yaşandı! Emekler boşa mı gitti?
 İnternet Editörü
Son günlerde ülke genelinde ve Konya'da hava sıcaklıklarının aniden eksilere düşmesi tarlalardaki ürünlere zarar verdi. Uzmanlar ise çiftçilere karşı uyarılarda bulundu

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Türkiye genelindeki üreticilerin ile Konya çiftçilerinin soğuk ve donla imtihanı sürüyor. Hava sıcaklıkları sürekli değiştiği için tarladaki ürünler bu durumdan olumsuz etkileniyor. İklimin alışılagelmişin dışında gitmesi bitkiler üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Bundan sonra çiftçilerin daha tedbirli olmaları ve tarla bitkilerini vaktinde ekmeleri gerekiyor. Çok erken ekimden kaçınmalılar” diye konuştu.

186829a5-dc26-4a3c-ba1c-b100bcbf8cf1-001.jpeg

ATEŞ VE DUMAN ÇALIŞMASI PEK İŞE YARAMADI

Prof. Dr. Süleyman Soylu, özellikle Karaman ve Ereğli’deki meyve bahçelerinde tahribatın daha çok olduğunu söyledi. Türkiye genelinde ve Konyalı çiftçilerin donla imtihanının sürdüğünü belirten Soylu, “Çeltik ilçemizde soğan tarlasına şeffaf naylon serimi yapılıyor, Akşehir ilçemizde meyve bahçesinde ateş ve dumanla soğuğa karşı mücadele devam ediyor. Sadece Konya’da değil ülke genelinde de zirai don yaşanıyor. Ama önümüzdeki salı günü havaların ısınacağı tahmin ediliyor.

0fef87de-4388-4dcc-9379-71f577ad5361.jpeg

Bu yüzden şu an için net konuşmak çok doğru değil. Ancak zirai don, erken ekilen şeker pancarlarını, meyve bahçelerini ve aşırı gelişmiş buğday arpa tarlalarında olumsuz etki bıraktı. En net sonuç, havalar ısındıktan sonra sahadaki çalışmalarla ortaya çıkacak. Çiftçilerimiz de meyve bahçelerini dondan korumak için ateş ve dumanla soğuğa karşı mücadele yöntemlerini deniyor. Sıcaklık son günlerde çok düştüğü için dona karşı koruma tedbirleri oldukça yapıldı ama çok etkili olamadı. Çünkü son günlerde sıcaklıklar -14’lere kadar düştü. Sıcaklık -5 civarında olsaydı ateş ve dumanla yapılan çalışmalar işe yarayabilirdi” şeklinde konuştu.

31f8d978-9206-46a3-97cc-badbebb4b844.jpeg

ÇİFTÇİLER DAHA ÇOK TEDBİRLİ OLMALI

Çiçek açan meyve ağaçlarını korumak için bazı çiftçilerin mısır balyası yakarak oluşan duman ile dona karşı mücadele etmeye çalıştıklarını kaydeden Soylu, üreticilerin sezonu en az zararla atlatmaları temennisinde bulundu. Soylu, “Ülkemiz yer yer kar yağışları aldı. Sıcaklıkların ise önümüzdeki salı günü artacağı söyleniyor. İklim dengesizliği birkaç gün daha devam edecek. Türkiye genelinde ve Konya’da hava sıcaklıkları sürekli değiştiği için tarladaki ürünler bu durumdan olumsuz etkileniyor. İklimin alışılagelmişin dışında gitmesi bitkiler üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Bundan sonra çiftçilerin daha tedbirli olmaları ve tarla bitkilerini vaktinde ekmeleri gerekiyor. Çok erken ekimden kaçınmalılar” diyerek sözlerine son verdi. -Tuba Kaya

13591c99-63cd-45be-b4e9-9c15060f5298-004.jpeg