Bu bitkileri koparmanın cezası ağır! Konya’da da var…
Yayınlanma:
20 Eylül 2023 Çarşamba 23:45
Endemik türler açısından zengin olan Türkiye'de binlerce endemik bitki türü olduğu biliniyor. Konya’da endemik bitkileri ile ön plana çıkmaya devam ediyor. Bu bitkilerin 3 bini tehdit altında olması nedeniyle koparıldığı takdirde para cezası uygulanıyor.
1 12
İşte koparılması, yurt dışına çıkarılması ve zarar vermenin yasak olduğu bitkilerden bazıları...
2 12
SALEP SOĞANI
Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye (CITES) göre, nesli tehlike altında türler listesinde bulunan ve koruma altına alınan salep bitkisinin doğadan toplanmasına izin verilmiyor. Salep ve yabani orkidelerin kök yumrularının sökülerek ticari amaçla toplanması, endemik olan bu bitkilerin zaman içinde yok olma tehlikesini ortaya çıkarıyor. Salep toplama cezası 2023 yılı itibariyle yaklaşık 110.000 TL.
3 12
TÜYLÜ ÇAN ÇİÇEĞİ
Aydın’ın en değerli endemik bitki türlerinden biri olan ve nisan ile haziran ayları arasında çiçek açarak doğal yaşam alanı Dilek Yarımadası'nı süsleyen tüylü çan çiçeğini (campanula tomentosa) koparmanın bedeli ise 244 bin 315 TL.
4 12
LİKYA ORKİDESİ
Likya orkidesi, dünyada sadece Antalya'nın Kaş ilçesinde yetişiyor. Likya orkidesinden 300 bireyin kaldığı düşünülüyor. Bu orkidenin yetiştiği alan artık "kesin korunacak hassas alan" olarak tescil edildi. Nesli kritik olarak yok olma tehlikesi altında olan bitki Likya-Kaş Orkidesi (Ophrys lycia) adıyla anılıyor.
5 12
AYI GÜLÜ
Toros Dağları'nın sedir ormanlarını yılda 10 günlüğüne adeta pembeye bezeyen şakayık (Paeonia Turcica) olarak da bilinen Ayı Gülünü koparana 244 bin lira ceza uygulanıyor. İsminde "Türk" kelimesi geçmesiyle dikkat çeken Anadolu topraklarına özgü Paeonia Turcica, Antalya'da "Yörük Gülü", "Ayı Gülü" ve "Orman Gülü" olarak adlandırılıyor.
6 12
TÜLÜŞAH
Aydın Kuşadası ilçesinde bulunan ve yok olma riski taşıdığı için koruma altına alınan, endemik bitki türü 'tülüşah'ı koparmanın veya doğal ortamından sökerek, başka yere taşımanın cezasının 244 bin 315 TL olduğu biliniyor.
7 12
TERS LALE
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre; Hakkari'de endemik tür olan ve halk arasında 'ağlayan gelin' diye bilinen dünyanın en nadide çiçekleri arasında yer alan ters laleyi koparanlara 244 bin 315 lira idari para cezası veriliyor.
8 12
NİLÜFER
Koruma altındaki nilüfer çiçeklerini koparanlara biyolojik çeşitliliği tahrip etmek ve zarar vermekten 244 bin lira ceza kesiliyor. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Konya Ovası’ndaki Beyşehir Gölü’nde de yetişen nilüfer çiçekleri, bölge turizmine katkı sağlıyor.
9 12
KUM ZAMBAKLARI
Mersin'de deniz kaplumbağalarının üreme bölgelerinde yetişen, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altında bulunan ve koparmanın cezası 244 bin 315 TL olan kum zambaklarının koruma altındaki takibi sürüyor.
10 12
EBER SARISI
Türkiye’nin en değerli endemik bitki türlerinden birisi olan ve Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde Eber Gölü kıyısında yetişen Eber Sarısı’nı koparmanın cezasının ise 244 bin 315 TL olduğu, kurum, kuruluş ve tüzel kişiliklere ise bu cezanın 3 katı uygulandığı belirtiliyor.
11 12
KARDELEN
Çok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Spil Dağı Milli Parkı'nda açan baharın müjdecisi kardelenlere zarar vermenin cezası ise 109 bin 593 liradan 244 bin 315 TL'ye çıktı. Ticari amaçla koparanlara ise daha fazla ceza uygulanıyor.
12 12
ACI PİYAN
Yerel ismiyle acı piyan olarak bilinen 'Thermopsis Turcica' bitkisi Konya'ya özgü yerel endemik bir bitki. Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından, CR (Critically Endangered: çok tehlikede) kategorisinde değerlendirilen ve acilen korunması gereken bir tür olarak kırmızı liste içerisine alındı. Oldukça gösterişli ve uzun boylu olan bu çiçekler dikkat çekiyor.