KONYA'DA KÜRSÜYE ÇIKMAK İSTİYORUM

KONYA'DA KÜRSÜYE ÇIKMAK İSTİYORUM
Konya’nın son yıllarda yetiştirdiği en büyük değerlerden biri olan, Dünya ve Avrupa şampiyonu Zeliha Ağrıs, Konya’da düzenlenecek olan 5.İslami Dayanışma Oyunları’na hazırlık sürecini ve kariyer planlamasını Konya’nın Sesi’ne anlattı.

Konya’nın son yıllarda yetiştirdiği en büyük değerlerden biri olan, Dünya ve Avrupa şampiyonu Zeliha Ağrıs, Konya’da düzenlenecek olan 5.İslami Dayanışma Oyunları’na hazırlık sürecini ve kariyer planlamasını Konya’nın Sesi’ne anlattı. Spor Müdürümüz Halil Yılmazer’in sorularını yanıtlayan 24 yaşındaki Konyalı şampiyon Konya’da birincilik kürsüsüne çıkmak istediğini, hedefinde ise 2024 Paris Yaz Olimpiyatları olduğunu ifade etti.

Tekvando sporu ile nasıl tanıştın?

Tekvandoya 10 yaşında başladım. Konya’nın Beyşehir ilçesinde ailemle birlikte yaşıyordum. Hiper aktif bir çocukluk geçirdim. Voleybol ve basketbol oynadım. Bu 2 spor branşında kendimi bulamadım. Daha farklı kendimi nasıl ifade edebilir derken bir arayış içindeydim ve tekvando sporu ile tanıştım. 14 yıldır bu sporla beraberim. Çok şükür güzel başarılara imza atıyorum.

Seni en çok mutlu eden madalya hangisi oldu?

30’u aşkın Uluslararası madalyam var. 2017’de Dünya, 2022’de Avrupa Şampiyonu oldum. 2021’de Avrupa ikincisi oldum. Avrupa’da bronz madalyamda var. Seriyi tamamladım yani. Bunların arasında beni en çok etkileyen kesinlikle Dünya Şampiyonluğu idi. Gerçekten çok zor bir şampiyonluktu. 19 yaşımdaydım. Final maçına çıkarken gümüş madalya garantiydi, altın madalyayı çok istedim ve Allah’ımda nasip etti Dünya Şampiyonu oldum.

Maçlara nasıl hazırlanıyorsun?

Biz çok zor bir spor yapıyoruz. Modern savaş diyebiliriz. Gerçekten her birimizin asker olması gerekiyor burada. Bunu yaparken çok kaygılanıyoruz, stresimiz heyecanımız hep en üst noktada. Ülkemizi temsil etmek, bu heyecanın önüne geçiyor. Ben ve arkadaşlarım gittiğimiz her turnuvada ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyoruz. Elbette teknik olarak en ince ayrıntısına kadar antrenmanlarda çalışıyoruz, geçmiş müsabakaları izliyoruz. Bunun yanında şüphesiz dua ederek de hazırlanıyorum. Bizlerde insanız, bir anda hastalanabiliyoruz ama bir şekilde o maçı oynamamız gerekiyor. O yüzden her şeyi unutup, maça odaklanmaya çalışıyorum. Ülkemizi temsil ediyorum ve elimden gelenin en iyisini yapmam gerekiyor diye düşünüp tatamiye çıkıp dövüşüyorum.

Olimpiyat hayali kuruyor musun?

Her profesyonel sporcunun hayali Olimpiyattır. Bende olimpiyat hayaliyle yaşıyorum diyebilirim. Tek eksik madalyam olimpiyat kaldı. Olimpiyatlara gidip derece bile almak çok önemli ama inşallah altın madalya kazanmak istiyorum. 2024 Olimpiyatlarını iple çekiyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile nasıl bir iletişim var?

Genç sporculara Cumhurbaşkanımız, Bakanlarımız, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız herkes sahip çıkıyor. Çok teşekkür ediyorum. Dünya Şampiyonu olduğum zaman Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan aramıştı beni. Çok şaşırmıştım. Çok duygulanmıştım. Sonrası kendilerinin de misafiri oldum. Maçlarımı takip ettiğimi söyledi. Çok mutlu olmuştum. Destekleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Umarım İslam Oyunları’nda da birçok madalya kazanarak ülkemizi en iyi şekilde temsil ederiz.

Yeni Zelihalar yetiştirmek istiyorum

Kariyer hedeflerinde de bahseden Milli Sporcu Zeliha Ağrıs; “Antrenör olarak görev yapmak istiyorum. Benim gibi nice Zelihalar neden çıkmasın, onların da ellerinden tutup nice başarılar getirebilir ülkemize” dedi.

Çocuklar ve gençler için tavsiyelerin var mı?

Ben Konyalıyım ve Konya’dan Avrupa ve Dünya Şampiyonu çıktı. Kadın sporcu olarak kız çocuklarına örnek oluyorum. Kız çocuklarını cesaretlendirmek benim için çok önemli. Gelen başarılar alt yapıyı sağlamlaştırmada genç nesiller için bir avantaj. Bu konuda oldukça gururluyum. Türkiye’de altyapı tesisleri çok gelişti. Özellikle belediyeler çok sahip çıkıyorlar spora ve sporcuya. Küçük çocuklar artık oldukça şanslılar. Asla pes etmesinler, işin sırrı çok istemek ve çok istemek.

10 yaşında başlayıp arada geçen 14 yılda neler değişti?

Tekvando sporuna başlarken bir arayış içindeydim. Takım sporlarında çok fazla ön plana çıkamam diye düşünerek tekvandoya başladım. Ben okuldan çıkıp sırtımda çanta antrenmanlara giderken arkadaşlarım kendi aralarında oyunlar oynarlar, pikniğe giderlerdi. Onlara özeniyordum. Arkadaşlarım benimle biraz dalgalı konuşuyorlardı. ‘Zeliha bugün de gitme antrenmana, ne olacak gel bizimle oyna derlerdir’ Ben antrenmanlarımı hiçbir zaman aksatmadım, çok çalıştım. Ben kendi içimde bi söz vermiştim. ‘Zeliha bırakmak yok, sen çok iyi yerlere geleceksin’ diye. Bunları aklımdan hiç çıkarmadım. Avrupa, Dünya Şampiyonlarında ülkemi temsil ettiğim için, bayrağımızı dalgalandırma hayallerini başardığım için çok mutluyum.

Antrenman dışında neler yapıyorsun?

Ocak ayında başlayıp Aralık ayına kadar müsabakalarımı var. Aralıksız antrenman yapmamız gerekiyor. Uluslararası müsabakalara gidip, bizlerin puan toplayıp Avrupa, Dünya ve Olimpiyatlara o şekilde katılmamız gerekiyor. Bu yüzden çok yoğunuz. Günde çift antrenman yapıyoruz ve çok yoğun bir takvim programımız var. Günde 6-7 saat antrenman yapıyoruz. Dinlenme sırasında kitap okuyorum. Dizi ve film seyrediyorum. Yabancı dil çalışıyorum. Voleybola ilgim halen devam ediyor. Oynamasını ve izlemesini çok seviyorum.

Kariyer hedeflerin neler?

Daha yolun başında hissediyorum kendimi. Şuan yakaladığım Avrupa ve Dünya Şampiyonluklarını tekrar yaşamak istiyorum. Olimpiyatlarda da aynı şekilde. Gençlik Spor’da spor uzmanlığı olarak görev yapıyorum. İlerde Tekvando Milli Takımlar antrenörü olabilirin. Spor salonu açabilirim. Küçük kız çocuklarına kendilerini geliştirmeleri için eğitimler verebilirim. Sporculuk hayatım devam ediyor. Benim gibi nice Zelihalar neden çıkmasın, onların da ellerinden tutup nice başarılar getirebilir ülkemize.

İslami Oyunların Konya’da düzenlenecek olmasını nasıl değerlendiriyorsun?

Konya gerçekten bir spor şehri. Bu konuda çok güzel adımlar atıldı. Bisiklet yollarımız ve yapılan yatırımlar Konya’ya çok büyük değerler katıyor. Konya halkının Konya’dan çıkan, Konya’yı temsil eden genç sporculara destek vermeli. Bu başarılar konuşulmalı.

Kaybettiğin rakibinden rövanş aldığın oldu mu?

2016’da Avrupa Şampiyonasında yarı finalde Rus rakibime yenildim ve Avrupa üçüncüsü oldum. Dünya Şampiyonası’nda finalde karşılaştık. Avrupa Şampiyonluğunu sana kaptırdım Dünya Şampiyonasını kaptırmayacağım diyerek kendimi motive ettim. Şampiyon oldum. Böyle çekişmeler oluyor. Bu maçları defalarca izleyip analiz yapıyorum.

Konya’da yarışacak olmak nasıl bir duygu?

2017’de Bakü’de düzenlenen 4.İslami Dayanışma Oyunları’nda gümüş madalya kazanmıştım. İranlı rakibime 5-4 mağlup olmuştum. Konyalıyım ve 5.İslami Dayanışma Oyunları Konya’da düzenleniyor. Aşır heyecanlıyım. Burada mücadele etmek çok büyük bir gurur benim için. Konya’da, memleketimde bu madalyayı altına çevirmek istiyorum. Planım ve hedefim bu. Şu an sadece buna odaklanmış durumdayım. Her turnuva bizler için çok önemli. Her müsabaka bizim için değerli ve önemli. Konya’da yarışacak olmak benim için daha da önemli. Heyecanlıyım. Arkamda Konya desteği sayesinde başaracağıma inanıyorum.