Harcama Limiti Nedir? Nasıl Belirlenir? Uyulmadığında Cezası Var Mıdır?

Harcama Limiti Nedir? Nasıl Belirlenir? Uyulmadığında Cezası Var Mıdır?
Kulüplerin dört gözle beklediği harcama limitleri belirlendi. Peki harcama limitleri nedir, harcama limitleri nasıl belirlenir, uyulmadığında cezaları var mıdır, arttırılabilir mi?

HARCAMA LİMİTİ NEDİR?

TFF tarafından belirlenen harcama limitleri, Süper Lig bünyesinde yer alan kulüplerin gelir ve giderlerinin, belirlenen sapma oranları da hesaba katılarak belirlenen harcama limitlerini ifade eder.

Bilindiği üzere pek çok spor kulübü ekonomik anlamda zorlu bir süreçten geçiyor. TFF bu limitleri belirleyerek amaç Süper Lig'de mücadele eden kulüplerin finansal yapılarını sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Süper Lig'de yer alan kulüplerin sürdürülebilir finansal yapıya ulaşmaları için; profesyonel futbolcu ücret giderleri, A takım teknik kadro ücret giderleri, transfer harcamaları, menajer ücret giderlerini belirlenen limitler dahilinde kalmasını sağlamaya yönelik kontrol mekanizması oluşturuluyor ve bu kapsamda takım harcama limitlerini aşan kulüpler transfer dönemlerinde bu limitleri aşan futbolcu transferlerini gerçekleştiremiyor.

GELİR VE GİDERLER

Harcama limitlerinin belirlenmesinde gelir ve gider kalemleri dikkate alınıyor.

Bu kapsamda; gişe gelirleri, sponsorluk ve reklam gelirleri, yayın gelirleri, ticari faaliyet gelirleri, UEFA gelirleri, diğer faaliyet gelirleri, transfer gelirleri, duran varlık satış karı, duran varlık değerleme farkları gelir kalemleri olarak hesaplanıyor.

Ürün satış maliyetleri, futbolcu, teknik kadro ve menajer ücret giderleri, diğer personel ücret giderleri, diğer faaliyet giderleri, transfere ilişkin giderler ve finansman giderleri gider kalemlerini oluşturuyor.

NASIL BELİRLENİYOR?

Süper Lig kulüplerinin harcama limitlerinin belirlenmesi noktasında iki yöntem kullanılıyor. Bunlardan ilki; gelir-gider farkı üzerinden hesaplanırken, diğer yöntemde ise net borç-net faaliyet gelir rasyonu üzerinden hesaplama yapılıyor.

HARCAMA LİMİTLERİ NASIL ARTAR?

Bu süreçte harcama limitleri açıklanan haliyle duyurulsa da, süreç içinde bu limitler değişebiliyor. Bu noktada kulüpler belirlenen gerekçe ve usullerle transfer döneminin sonuna kadar Kulüp Lisans Kurulu'na başvuru yaparak limitlerini artırabiliyor.

Kulüpler ortalama değerler üzerinde artış hedeflediklerinde bunu gerekçeleriyle birlikte denetçi görüşünü içeren raporlarını TFF'ye sunabilecek. Kulüp Lisans Kurulu'nun onaylaması halinde ise beklenen gelir artışının 3'te 1'i yeni harcama limiti olarak belirlenecek.

Yine sermaye artışı yaparak öz kaynaklarını ve finansal yapılarını güçlendiren kulüpler de artış sonrasında sermaye artış bedelinin 3'te 1'ini harcama limitlerine ekleyebiliyor.

Kulüplerin en önemli gelir kaynaklarından olan UEFA gelirleri de harcama limitlerine etki ediyor. UEFA tarafından düzenlenen organizasyonlarda grup aşamalarına katılmaya hak kazanan kulüplerin buradan kazanacağı yaklaşık gelirlerin 3'te 1'i harcama limitini artırıyor.

Yine transfer gelirleri artıran ve finansal yükümlülüklerini azaltan kulüpler de harcama limitlerini artırabilecek.

UYMAYAN KULÜPLERE CEZA GELİYOR

TFF harcama limitlerine uymayan kulüpler ise çeşitli cezai yaptırımlarla karşılaşıyor.

Buna göre takım harcama limitinin aşılması halinde uygulanacak cezalar şöyle:

% 5’e kadar aşılması durumunda İhtar Cezası verilir.

% 6 -% 10 arası aşılması durumunda Kadro Sınırlaması Cezası verilir.

% 11 -% 15 arası aşılması durumunda Transfer Yasağı Cezası verilir.

% 16 - % 20 arası aşılması durumunda 1 Puan Silme Cezası verilir, buna ek olarak Transfer Yasağı, Kadro Sınırlaması ve Para Cezası yaptırımlarından biri veya birkaçı uygulanır.

% 21 - % 25 aşılması durumunda 2 Puan Silme Cezası verilir, buna ek olarak Transfer Yasağı, Kadro Sınırlaması ve Para Cezası yaptırımlarından biri veya birkaçı uygulanır.

% 26 ve Üstü aşılması durumunda 3 Puan Silme Cezası verilir, buna ek olarak Transfer Yasağı, Kadro Sınırlaması ve Para Cezası yaptırımlarından biri veya birkaçı uygulanır.

Kaynak:Konya'nın Sesi