Konya'nın Tarihi Derinliklerinde Anadolu’nun İlk Kilisesi: Aya Elenia
Yayınlanma:
Sille Mahallesi'nde yer alan Anadolu’nun ilk kilisesi Aya Elenia Kilisesi turistlerin gözdesi olmaya devam ediyor.
Konya denilince akla her ne kadar Mevlana, Selçuklu mirası ve İslam kültürü gelse de, bu kadim şehirde farklı inançların izleri de saklı. Özellikle Sille Köyü, bu çeşitliliğin en güzel örneklerinden birisi...
GEÇMİŞİ 5 BİN YILA DAYANAN SİLLE MAHALLESİ
Sille Konya'nın Selçuklu ilçesine bağlı bir mahalle... Arkeolojik verilere göre bölgede yerleşimin tarihi Neolatik Çağ'a kadar uzanır. Kent merkezinin 8 kilometre kuzeybatısında yer alan tarihin ve kültürün harmanlandığı bu mahalle tarihi yapılarıyla dikkat çeker. Sille'deki Aya Elenia Kilisesi, bölgenin en önemli tarihi miraslarından biri olarak öne çıkar. Bu özel yapı, hem yerel halk hem de tarih meraklıları için önemli bir cazibe merkezi noktalarından biri olarak ortaya çıkar.
ANADOLUNUN İLK KİLİSESİ
Archangelos Michael Kilisesi ya da diğer adıyla Aya Elenia Kilisesi, Sille Mahallesi'nde yer alan tarihi bir kilise... Hz. İsa’nın doğumundan 327 sene sonra Bizans İmparatoru Konstantinus’un annesi Helena, hac için Kudüs’e giderken Sille’ye uğrar ve Hıristiyanlara Sille’de bir mabed yaptırmaya karar verir.
Düzgün kesme Sille Taşı ile inşa edilen kilisenin avlusunda kayalara oyulmuş odalar bulunur. Kilisenin kuzeye açılan kapısından dış nartekse girilir. Burada kadınlar mahfeline çıkan iki yönlü taş merdivenler yer alır. Kilisenin ana kubbesi dört fil ayağı üzerinde olup, kilise üç neflidir. Kilisenin içerisinde ahşaptan, üzeri alçı süslü bir vaaz kürsüsü ile apsisle ana mekânı ayıran ahşap alçılı kafes bir sanat şaheseridir. Kubbe geçişlerinde ve taşıyıcı ayaklarda Hz. Isa, Hz. Meryem ile havarilere ait resimler bulunur.
Günümüzde kilise, müze olarak hizmet vererek kültürlerarası diyalog için köprü vazifesi görür.
Kaynak:Konya'nın Sesi
Konya Haber