Hangi Çay Neye İyi Geliyor? Zencefile İnanamayacaksınız!


Nane Çayı-Sindirim Sorunları
Yiyeceklere tat veren güzel kokusu ile yatıştırıcı etkisi bulunan nane, baharat olarak tercih edildiği gibi çay formunda da kullanılabiliyor. Sindirimi rahatlatıyor, mide bulantısına iyi geliyor. Bunun ile birlikte şişkinlik, kabızlık gibi sindirim hastalıklarının tedavisinde oldukça etkileri bulunuyor. Ayrıca anti bakteriyel etkisi de bulunan nane çayı faydaları kış aylarında tüketildiği zaman gribal enfeksiyon, nezle belirtilerinin azalmasına katkı sağlıyor. Nane çayı, içeriğinde bulunan mentolün rahatlatan etkisi ile burun tıkanıklığına ve sinüslerin açılmasına iyi geliyor.

Hibiskus Çayı-Şeker Yüksekliği
Hibiskus, genellikle kırmızı tonlara sahip ebegümecigiller familyasından bir bitki çeşidi. Antioksidan bileşenleri ve kendine özgü mayhoş aromasıyla ön plana çıkan hibiskus çayı, genel sağlık durumunun korunmasına yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalar, düzenli olarak tüketilen hibiskus çayının kan basıncının düşürülmesine katkıda bulunabileceği yönünde ilerliyor. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran yüksek tansiyonu düşürmesi olumlu bir etki olsa da, tansiyon ilacı kullananların hibiskus çayı tüketmesi ilaçlarla etkileşime girebileceğinden dolayı önerilmez. İlaçlarla birlikte hibiskus çayı tüketilmesi kan basıncı ve kan şekerinin beklentinin altına düşmesine neden olabilir.

Tarçın Çayı-Tansiyon Yüksekliği
Tarçın, defnegiller familyasına ait kısa boylu, yaprak dökmeyen bir ağaç. Toz tarçın veya çubuk tarçın olarak elde edilen baharat yemek, keklerde tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Ancak doğal yöntemlerle elde edildiği için çay olarak da demlenen tarçının vücuda birçok faydası bulunuyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar tarçın çayının vücuda bağışıklık kazandırmak, kronik hastalıkların vücuda etkilerini azaltmak, metabolizmayı düzenlemek için birçok yararı olduğunu ortaya çıkarıyor. Tarçın çayının hem insan metabolizmasının düzenlenmesi hem de soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı enfeksiyon riskinin azaltılması açısından oldukça faydalı olduğu söyleniyor. Tarçın çayı tüketiminden kısa bir süre sonra kan dolaşımı hızlanıyor.

Sinameki Çayı-Kabızlık
Sinameki bitkisi; Cassia familyası içerisinde yer alıyor. Bitkinin yapraklarından ekstrakt, toz, kapsül, sıvı formu ve çayı elde edilerek dünyanın birçok yerinde geniş bir kullanıma hitap ediliyor. Sinameki çayının içeriğindeki esansiyel yağlar, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum, çinko, A, E, D, B-6 ve K vitaminlerini barındıran sinemaki çayı, ağrıyı azaltmada, müshil etkisi ile kabızlık problemlerini gidermede, mide ülserine neden olan bakterileri önleme ve idrar yolu enfeksiyonu etkilerini azaltma amacıyla kullanılabiliyor.

Zencefil Çayı-Uyku Problemleri
Zencefil; asya bölgesine ait, çok eski çağlardan itibaren birçok sağlık faydasıyla kullanılıyor. Toz ve çay formunda da kullanılıyor. Mide hastalıklarından kan şekerinin düşürülmesine, kalp hastalıklarından kilo verilmesine kadar insan sağlığına olan faydalarıyla bilinen zencefil, bu özelliğini antioksidan özellikler içeren ve inflamatuar enzimleri azaltan gingerol adı verilen güçlü bir bileşikten alıyor. Zencefilin mide bulantısı, ağrısı, şişkinliği ve hazımsızlığı gidermesi, gaz söktürmesi ve ishal gibi bağırsak sorunlarına yardımcı olması, kan şekerini düşürmesi, PMS semptomlarını bastırmaya yardım etmesi gibi faydaları bulunuyor. Sakinleştirici özelliğiyle sinir hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan zencefil daha iyi bir uyku uyumanızı sağlıyor.

Isırgan otu Çayı-Mevsimsel Alerji
Isırgan otu, geçmişten bu yana, hem besin hem de geleneksel tedavi yöntemi olarak yaygın bir kullanım alanına sahip. Yapraklarının iki yüzünde de yakıcı tüyler bulunduğu için halk arasında ısıran, yakan ot, dalagan gibi farklı isimlerle de anılıyor. Yakıcı özelliği nedeniyle dikkatli bir şekilde toplanmalı ve dikkatli kullanılması gerekiyor. Isırgan otu çayı antioksidan ve anti-inflamatuar bileşenler içerdiği için sindirim sağlığına ve cilt sağlığına birçok faydası bulunur.
-Büşra GÜLTAŞ