Konya’da Araba Almak İsteyenler İçin Son Şans! Tarih Açıklandı!

Konya’da Araba Almak İsteyenler İçin Son Şans! Tarih Açıklandı!
 Muhabir
TÜİK’in açıkladığı verilere göre ikinci el otomobil satışları Temmuz ayında 2024 yılının en yüksek seviyesinde seyrediyor. İkinci el araçlardaki hareketlilik ile ilgili Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem gazetemize açıklamalarda bulundu

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı ikinci el otomobil satışı, Temmuz ayında 2024 yılının en yüksek seviyesini gördü. Trafiğe kaydı yapılan araç sayısının ay bazında artmasıyla ilgili Konya’nın Sesi Gazetesi’ne bilgiler veren Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Otomobil piyasasında geçen yılın Temmuz ayı ile bu yılın Temmuz ayı arasında trafiğe kaydı yapılan araç sayısı ay bazında %19,1 arttı. Piyasa sıkıntılı ama önceki yıla göre artış olmasının sebebi Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) donanımına sahip olmayan araçların verilen ilk süre zarfında yani 7 Temmuz 2024 tarihinden itibaren satılamayacak kararından sonra markalar ciddi anlamda indirim yaptı. Kısa zamanda araçların tescilleri yapıldı. Sonra uygulamanın süresi 31 Ağustos’a ertelendi. Ertelenmesiyle birlikte bazı markalar indirimleri kaldırdı ve güvenlik sistemine takılan araçların stokları çoğunlukla bitmiş oldu. Genel olarak şu an bayilerde güvenlik sistemine takılacak araçlar neredeyse kalmadı. Araçlar güncel zamlı fiyatlarla bayilerde müşterilerini bekliyor. Hatta baktığımızda çoğu marka müşterilerin dikkatini çekebilmek adına sıfır faiz kampanyası gibi küçük rakamlar uygulamaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

aqfq8gb37ugbiasdzj7-ka.webp

PİYASA YAVAŞ

Otomobil piyasasında canlanma emarelerinin beklendiğini ancak piyasanın yavaş seyrettiğini belirten Acıbadem, “İkinci el otomobil satışlarında durumlar aynı şekilde devam ediyor esnaf olarak ya da binici olarak aracınızı emsal değerinde piyasa şartlarından yüzde 10-15 aşağı fiyata satmak isterseniz satışınız kolaylaşıyor. Esnafların genel olarak stoklarında satılacak aracı çok ama piyasa yavaş seyrediyor. Otomobil piyasası pandemi sürecinde çok farkındalık ve hızlı ticaretin olduğu zamanları yaşattı. Nerdeyse günlük fiyatların değiştiği bir zaman yaşadık. Aracın değeri bu diyebileceğimiz bir gün olmadı. İnternet ortamı sayfaların takibi ile borsa misali insanların internet ilanlarını takip ettiği bir süreç yaşadık. Distribütörün sıfır araca yazdığı internet fiyatının üzerinde 2-3 yaşındaki araçların daha yükseğe satıldığı zamanları gördük. Vatandaşın aracı ihtiyaç olarak değil yatırım aracı olarak görmesi arz talep dengesini bozmuş oldu. Döviz ve altına göre en çok kazandıran otomobil oldu. Ama şu an en büyük mesele ülkemizde oluşan enflasyon. Millet olarak hep birlikte enflasyonu daha da çok körükledik. Enflasyonun son 5 yıl öncesi ve sonrasına baktığımızda 15 katına çıktığını gördük. Bunu el birliği ile yaptık” dedi.

otomotiv-2.jpg

FİYATLAR TIRMANACAK

Araba almak için doğru zaman olduğuna işaret eden Acıbadem, sıfır ve ikinci el araçların fiyatının 31 Ağustos'tan sonra yukarı doğru çıkacağını aktardı. Acıbadem, “Otomotiv sektöründe süre nedenli kriz oluşturan Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) uygulamasının 31 Ağustos’tan sonra başlamasıyla fiyatlar daha da artacak. Yukarıda belirttiğim gibi şu an bayilerin stoğunda güvenlik sistemine takılan araç neredeyse kalmadı. Bayiler sıfır araçları güncel fiyatlarda satmaya başladı ve devam ediyor. Hatta döviz kurunun yukarı seyretmesi ile oluşan artışlar küçük küçük ekleniyor. Araç fiyatları asla düşmez ama afaki artışlar olmazsa döviz kuruna endeksli artışlar yansıyacak. Araç almanın tam zamanı. Merkez bankasının faizleri düşürmesi ile otomobil piyasası biraz daha harekete geçecek. Pandemi sürecinde otomobile dönen yatırım şu an bankalarda faizli mevduatta bekleyen para piyasa çıkınca hareketlilik oluşur” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ