İsmehan Tüfekçi

İsmehan Tüfekçi

Gülmek en iyi ilaçtır

Merhabalar kıymetli dostlarım,

Günlük hayat akışının içinde elbette çok sinirlendiğimiz, yorulduğumuz ve hem işlerimiz hem de arkadaşlarımıza artık tahammül edemeyeceğimiz anlar olabiliyor. Sizleri çok iyi anlıyorum. O yüzden böyle günlerin sonunda mutlaka ama mutlaka üzgün ve sinirli şekilde uyumayın. Uyumadan mutlaka sizi mutlu edecek, güldürecek ve keyiflendirecek bir şeyler yapın veya izleyin. Çünkü gülmek insanı çok rahatlatan bir olay.

“Gülmek en iyi ilaçtır” deyişi kulağa biraz klişe gelebilir ama değil. Çünkü gülmenin ve kahkaha atmanın, fiziksel ve ruhsal sağlık üzerine bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış pek çok olumlu etkisi var. Hayatınıza kahkahayı sokmanın yolları.

Gülmek neden gerekli ve iyi?

Gün içinde ne kadar yediğinize, ne kadar hareket ettiğinize ve ne kadar uyuduğunuza dikkat ediyor olabilirsiniz. Zira hepsi sağlığınız için çok önemli. Peki ne kadar güldüğünüze hiç dikkat ettiniz mi? Bu konu üzerine çalışan bağımsız sağlık araştırmacısı Freda Gonot-Schoupinsky, Psyche’de yayımlanan yazısında en az diğerleri kadar önemli olan bu eylemin fiziksel ve ruhsal sağlık üzerine etkilerini sıralıyor ve daha fazla gülebilmenin ipuçlarını veriyor.

Gülmenin psikolojik sağlık ve kişisel gelişime de faydaları var. Güldüğünüzde beyniniz, endorfin de dahil modunuzu yükselten kimyasallar salgılıyor ve stres hormonu seviyesi azalıyor. Dolayısıyla gülmek, stres duygularını ve depresyon semptomlarını azaltabilir ve zorlu ortamlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Kahkaha ayrıca uyku kalitesini, benlik saygısını ve yaratıcı düşünmeyi artırarak öğrenmeyi geliştiren bir ortam oluşturabilir. Bunları düşününce, şair Lord Byron’ın şu sözlerine kulak vermek gerek: ‘Gülebildiğinizce gülün. Gülmek, ucuz bir ilaçtır.’

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmehan Tüfekçi Arşivi