Trabzon’dan Konya’ya Uzanan Sanat: Kazaziye

Trabzon’dan Konya’ya Uzanan Sanat: Kazaziye
 İnternet Editörü
Künük Kazaziye Sahibi kazaziye sanatçısı Tülay Koç, başarı hikayesiyle Konya’da kadınlara rol model oluyor.

Künük Kazaziye Sahibi kazaziye sanatçısı Tülay Koç, başarı hikayesiyle Konya’da kadınlara rol model oluyor.

Kazaziye sanatçısı Tülay Koç kadim sanatları gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Konya’da yaşayan Tülay Koç, geçmişi Lidyalılara dayanan yaklaşık 5 bin yıllık kazaziye sanatlarını devam ettiriyor. Kadim sanatların klasik örneklerini üretmenin yanı sıra özgün bir bakış açısı ile yeniden yorumluyor.

‘EMEKLİLİĞİMİN ÜÇÜNCÜ

GÜNÜ KAZAZİYEYE BAŞLADIM’

Emekli olduğunun 3. Günü kazaziye sanatına başlayan Sanatçı Tülay Koç, “Doğu Karadeniz turuna gittiğim zamanda kazaziye sanatı ile tanıştım. O an çok hoşuma gitti. Sonrasında çalışırken yemek arasında çıktım ve bir alışveriş merkezinde kadınların açılan stantta kazaziye takıları yaptıklarını gördüm. Konya Halk Eğitim bünyesinde Kazaz Örücülüğü aracılığı ile burada olduklarını ifade ettiler. Bende emekli olduğumun 3. Günü kazaziye kursuna kayıt oldum. O gündür bugündür kazaziye ile içli dışlıyım” açıklamalarında bulundu.

‘BİR ÜRÜN ORTALAMA

BİR HAFTA SÜRÜYOR’

Kazaziye ürünlerinin ortalama bir hafta sürdüğünü ifade eden Tülay Koç, “Kazaziye sanatı 1000 ayar saf gümüş 0,08 mikron kalınlığında ince tel haline getirilerek tamamen el işçiliği ile yapılıyor. Tel bu sanatın ana ham maddesi. Farklı örgü teknikleri kullanılarak bu teller ile farklı tasarımlar üretebiliyorum. Aynı işlem 24 ayar altın içinde uygulanabilmektedir. Trabzon’dan Dünyaya uzanan bu sanatın çeşitli ürünlerine Konyalılar burada sahip olabiliyor. Ürünlerin tasarımına göre yapım süresi uzayabiliyor. Ortalama bir ürün bir hafta kadar yapımı sürüyor” şeklinde konuştu.

Kazaziye ile bileklik, küpe, püskül ve imame gibi ürünlerden takıya kadar çok sayıda eşya hazırladığını ifade eden Koç, "Öncelikle yapacağım ürünlerin tasarımını planlıyorum. Sonrasında tasarımını yapıp birer ürün haline dönüştürüyorum. Böylelikle göze hitap edecek ürünler ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Konya'nın Sesi