Şerbet Kadayıf Tatlısına Soğuk Mu Dökülür Sıcak Mı? Ustası Açıkladı!

Şerbet Kadayıf Tatlısına Soğuk Mu Dökülür Sıcak Mı? Ustası Açıkladı!
 Muhabir
Konyalılar, Ramazan'da tatlı tercihini genellikle tel kadayıftan yana kullanıyor. Kadayıf ustası Ahmet Usta, hamurlaşmayı önlemek için kadayıf ve şerbetin sıcaklık dengesi ile ilgili püf noktaları anlattı. İşte detaylar…

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez geleneksel tatlılarından tel kadayıf tezgahlarda yerini aldı. Tel kadayıf tatlısı Ramazan ayında yoğun ilgi görüyor. Kadayıf, ince tellerle hazırlanan hamurdan yapılıyor ve ustasının ellerinde şekil verildikçe tatlıya dönüşüyor. Konya'da geleneksel Ramazan tatlıları arasında tel kadayıf, en çok tercih edilen şerbetli tatlıların arasında yer alıyor.

dsc-0681.jpg

KONYALI HAKKINI KADAYIFTAN YANA KULLANIYOR

Konya Melike Hatun Çarşısı esnafı Ahmet Usta, 12 ay boyunca tel kadayıf satışı yaptıklarını ancak Ramazan ayında kadayıfın daha çok rağbet gördüğünü belirtti. Ramazan sofralarının son imzası olan tatlı hakkının Konya’da genellikle kadayıftan yana kullanıldığını söyleyen esnaf kadayıfla beraber güllaç, Kemalpaşa tatlısı, şekerpare, sarma kadayıf ve ceviz satışlarının da güzel olduğunu ifade etti. Şerbetli tatlı sevenlerin vazgeçilmez alışkanlığı kadayıf tatlısı damak zevkine göre yapılıyor.

dsc-0684.jpg

KADAYIF MI SICAK OLACAK ŞERBET Mİ?

Su ve undan yapılan tel kadayıfını hazırlarken hamurlaştırmamak için bazı püf noktalarından bahseden Ahmet Usta, “Kadayıfı dökerken kadayıfı kendiniz yapıyorsanız kadayıf sıcak olacak şerbeti soğuk olacak. Kadayıf hazırsa şerbeti sıcak olacak. Hamur olmaması için şerbetin şekerine ve kadayıfın sıcaklık, soğukluğuna göre dikkat edilmesi gerekiyor” dedi. Dökme yaş kadayıfın kilosunun 135 TL olduğunu kaydeden Ahmet Usta, güllacın yaprağına göre 85-100 TL arasında fiyatının değiştiğini söyledi.

-Büşra KÖSE