İsimlerini Hiç Duymadınız! Konya’nın En Meşhurları Belli Oldu

Konya’nın mutfak kültürü zengin seçenekleri ile damak çatlatmaya devam ediyor. Yemek yelpazesi çok geniş olan Konya Mutfağı’nın lezzetleri Selçuklu ve Osmanlı mutfağından esintiler barındıryor.
Fakat Konya’nın yemekleri kadar tatlıları da şaşırtıyor. Peki belki de çoğumuzun ismini hiç duymadığı ama Konya’nın en meşhur tatlıları olan o lezzetler neler? Sizler için derlediğimiz o lezzetler ve tarifleri…

1. GALLE KABAK
Malzemeler
Yarım kg bal kabağı
2 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
• Kabakları doğrayın, yıkayın. Orta ateşte su ile pişirin. Blenderdan geçirin. Sütü ve şekeri ilave edin. Orta ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırın. Ocaktan alın. Tabaklara dökün. Soğuyunca üzerine ceviz serpin.

2. HASİDE
Malzemeler
1 buçuk yemek kaşığı tereyağı
2 buçuk yemek kaşığı un
1 çay bardağı pekmez
2 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ılık su
Üzeri İçin:
Fındık parçacıkları
• Un ve tereyağını kokusu çıkana kadar kavurun. Ayrı bir kapta ılık su, pekmez ve şeker karıştırın. Kavrulan una pekmez-su karışımını ekleyin. Çok fazla koyulaşmadan ocağı kapatın. Servis tabağına koyun ve üzerine fındık parçaları serpin.

3. HÖŞMERİM
Malzemeler
250 gr kaymak
2 su bardağı un
150 ml süt
1,5 su bardağı şeker
• Kaymağı eritin ve unu ilave ederek un hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan una ılık sütü ilave edin. Sütünü çeken helvaya şeker ilave ederek iki dakika daha kavurmaya devam edin. Arzu edilirse üzerine kaymak ya da bal ilave edilebilir.

4. PALİZE
Malzemeler
1,5 su bardağı su
2 yemek kaşığı şeker
1,5 yemek kaşığı nişasta
• Suyu tencereye koyun. Nişasta ve şekerini ekledikten sonra karıştırmaya başlayın. Koyulaşınca tabaklara servis yapın.

5. PEKMEZ HELVASI
Malzemeler
1 su bardağı sadeyağ
1 su bardağı un
1 su bardağı pekmez
• Bir tencereye yağı koyup kızdıktan sonra unu ilave edin. Hafif ateşte yağ ve un pembeleşinceye kadar kavurun. Ayrı bir kapta pekmezi ısıtıp kavrulmuş olan yağ ve unu ateşten alarak pekmez ilave edin ve tekrar ateşe koyun. Tenceredeki malzeme pekmezi çekinceye kadar karıştırın. Yaklaşık 40 dakika piştikten sonra helvayı ateşten alın. Helva 10 dakika dinlendikten sonra sıcak olarak servis edin.

6. UYUTMA
Malzemeler
12 adet kuru incir
Yarım su bardağı şeker
3 su bardağı süt
• İncirleri yıkayın ve ufak ufak doğrayın. Sütü kaynatın. İncirleri tabağa dökün, üzerine şekeri serpin. İncirlerin üzerine sıcak sütü dökün, kaşıkla veya el ile incirleri iyice ezin. Tabağın üzerine kapak örtün, bastırın. Aynı yoğurdun mayalanması gibi 10-12 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanınca buzdolabına koyun, soğuk servis yapın.

7. VİŞNELİ TİRİT
Malzemeler
1 adet hazır ekmek kadayıfı
1 kilo toz şeker
1 litre vişne suyu
1 kilo vişne
Üzeri İçin:
30 gr kaymak
• Tencerede 1 litre vişne suyu, 1 kilo vişne ve 1 kilo toz şekeri birlikte pişirerek şerbeti hazırlayın. Hazır ekmek kadayıfını içme suyu ile iyice ıslatıp biraz bekleterek kabarmasını sağlayın. Kabarınca alt kısmından şerbetini daha kolay çekmesi için bıçakla çarpı yapın. Tepsiye alıp ocağa koyun. Üzerine yavaş yavaş hazırlanan sıcak vişneli şerbeti dökün. Pişme süresi boyunca tepsinin kenarında biriken şerbetten kepçeyle alıp üzerine bırakın. Pişince sunum tabağına ters çevirerek dilimleyin ve üzerine kaymak bırakın.

8. KAYGANA
Hamuru İçin
500 Ml Su
500 Gr Un
20 Gr Şeker
20 Gr Yaş Maya
10 Gr Tuz
• Su, un, şeker ve tuz bir kaba karıştırılır. Daha sonra yaş maya küçük parçalar şeklinde harca eklenir. Çırparak karıştırmaya devam edilir ve hamur özleştirilir. Oda ısısında 1 saat mayalandırma işlemine tabii tutulur. Mayalandırma sonrası hamur karıştırılır bir çay kaşığı yardımı ile şekil verilerek, sıcak yağda kızartılır. Yağı süzdürülen hamurlar tabağa alınır üzerine pudra şekeri elenerek servise hazır hale getirilir.

9. SACARASI
Hamuru İçin
1 yumurta
1 kaşık yoğurt
Yarım fincan sıvıyağ
Yarım çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı sirke
5 damla limon
1 çay kaşığı kabartma tozu
Alabildiği kadar un
Arası İçin
350 gr. kaymak
5 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti İçin
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
10 damla limon
• Hamur ele yapışmayacak kıvamda yoğurun ve bezelere ayırın. Her birini açılabilecek kadar ince açın. Önce unla sonra nişasta ile büyütün. Bezenin yuvarlak kısmına kaymak ve erimiş yağ karışımından koyun ve katlayarak gül şekli verin. Tepsiye dizin üzerlerini yağlayın. 200 derecede pişirin. Ardından kaynattığınız şerbeti verin.