KTO Karatay Üniversitesi’nin Tercih Merkezi Öğrencilere Rehber Oluyor!

KTO Karatay Üniversitesi’nin Tercih Merkezi Öğrencilere Rehber Oluyor!
YKS sonuçlarının ilan edilmesinin ardından üniversite tercihi yapacak adayların karşılaşabileceği sorunları Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörü Mehmet Özçelik, gazetemize anlattı. İşte detaylar...

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının ilan edilmesinin ardından üniversite tercihi yapacak adayların karşılaşabileceği sorunları Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörü Mehmet Özçelik, gazetemize anlattı. Özçelik, tercih sürecine ilişkin öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Tercih sürecinin sınava hazırlık kadar önemli olduğunu belirten Mehmet Özçelik, üniversite adaylarının bu süreçte profesyonel bir destek alması gerektiğini vurguladı. Özçelik, öğrencilerin ve ailelerinin bu süreci KTO Karatay Üniversitesi’nin Tercih Merkezi’nde alanında uzman akademisyenler ve danışmanlar tarafından nasıl değerlendirebilecekleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Özçelik, “ÖSYM’nin yaptığı açıklamaya göre üniversite tercihleri 27 Temmuz-8 Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Çocuklar hangi üniversiteye gitmek istediklerini bu tarihte yine ÖSYM’nin sistemi üzerinden yapacakları başvuruyla nihayete erdirmiş olacak. Sınavı genel olarak değerlendirdiğimizde aslında sınava bu yıl rekor sayıda başvuru olmuştu. Yani üç oturumdan oluşan YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Diller Testi (YDT) olmak üzere üç oturuma sahipti. Sınava katılımı gördüğümüzde TYT’ye yapılan başvurularda yüzde 15 oranında katılmama olduğunu, AYT’ye yapılan başvurularda yüzde 23 oranında katılmama olduğunu, YDT’ye yapılan başvurularda ise yüzde 49 oranında katılmama olduğunu görüyoruz. Sınava yaklaşık bu yıl 3,5 milyon bandında öğrenci başvuruda bulunmuştu. Doğal olarak sınava katılmayan oranı açısından da bir miktar yüksek bir yıl olduğunu görüyoruz. Sınav sonuçlarının genel örneklem grupları ile böyle değerlendirildiğinde 2022’ye benzer bir gidişatı olacağını söyleyebiliriz. Bu doğrultuda öğrencilerin tercihlerini yaparken oldukça dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

‘ÖĞRENCİ ÖNCE KARAR VERMELİ’

Öğrencilerin tercih yaparken ilk olarak dikkat etmesi gereken konunun net bir karar vermek olduğunu ifade eden Özçelik, “Öğrencilerin öncelikle akıllarında üniversite mi bölüm mü sorusunu netleştirmeleri gerekiyor. Daha doğrusu hedeflerindeki bölüme çok çok öncesinde karar vermeleri gerekiyordu ama adaylar sınav sonuçlarına göre tercih yapıyorlar. Puana göre bölüm tercihinde bulunacak öğrenci grubu olacağını da göz önünde bulunduracak olursak öncelikle üniversiteleri ve bölümleri çok yakından tanımalarını tavsiye ediyoruz. Burada da birincil kaynak olarak üniversitelerin web sayfalarını incelemeliler. Öbür taraftan bir bölümün ismi afili gelebilir, aile ya da çevre yönlendirmesiyle o bölümü tercih etmeye yönelebilirler. Bu doğrultuda bizim önerimiz kendine bir meslek testi uygulamalı. Yani ben bu mesleği gelecekte de yapabilir miyim? İcra edebilir miyim? Öğrencinin bu sorunun yanıtını kendisinde araması gerekiyor. Örneğin, KTO Karatay Üniversitemizin uyguladığı bir meslek testi var. Öncelikle bu meslek testini doldurarak hangi bölümlere, alanlara yatkın olduğunu ortaya koyabilir. Biz bu süreçte muhakkak bir profesyonel hizmet alması gerektiğini düşünüyoruz. Yani rehber öğretmenlerle görüşerek tercihlerini şekillendirmeli” dedi.

‘YÖK ATLAS UYGULAMASI REHBER ALINABİLİR’

Yükseköğretim Kurumlarının alternatiflerinden bahseden Özçelik, “Üniversite tercih döneminde Yükseköğretim Kurumları’nın çok önemli kaynaklarından birisi olan YÖK Atlas adını verdiği bir tercih robotu uygulaması var. Burada inanılmaz güzel veriler kaydediliyor. Adaylar buradaki verileri çok iyi analiz etmeli. En son yerleşen öğrencilere dair istatistiklerden tutun da adayların hangi şehirlerden geldiklerine dair birçok istatistiği paylaşıyor. Doğal olarak YÖK Atlas’ın resmî sitesinde yer alan Tercih Robotu uygulamasından da öğrenciler faydalanmalı” ifadelerine yer verdi.

Üniversite adaylarının sahip olduğu birincil kaynağın ÖSYM tarafından yayımlanan Tercih Kılavuzu olduğunu söyleyen Özçelik, “Tercih süresince önlerindeki en önemli argümanlardan birisi de ÖSYM'nin ilan ettiği YKS 2023 Tercih Kılavuzu. Burada da yine bölüm ve programlara dair birçok bilgiye program kodlarına sahip olacaklar. Bunu da referans almaları gerektiğini düşünüyoruz. Son yıllardaki sınavlarda bizim gördüğümüz bir tecrübe var geçmiş yıllarda tercih yapılırken puan belli noktalarda öncü değer olarak karşımıza çıkıyorken son yıllarda başarı sıralamaları daha önem arz eden bir konu haline geldi. Açıkçası öğrencilerin başarı sıralamalarını doğrudan dikkate almalarını hatta tercih listelerini oluştururken puana göre değil, başarı sıralaması endeksli bir tercih yapmalarını öneriyoruz. Öbür taraftan yine ÖSYM kılavuzunda yazan bazı ince anekdotlar var. Özel koşullar adı altında bazı programların çeşitli sağlık kriterleri oluyor. Sağlık raporu almanız gerekiyor. Boy kilo kriterleri olan programlar var. Dil ile ilgili çeşitli kriterler var. Vakıf üniversitelerinin ücretleriyle ilgili notlar var. ÖSYM kılavuzunda bu özel kodları muhakkak detaylı olarak incelemelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

BARAJ UYGULAMASI BAŞARI SIRALAMASINA TAKILIYOR!

Baraj uygulamasının resmiyette kaldırıldığını ancak yeterli puan alınamadığı takdirde bazı bölümlerde tercih hakkının ortadan kalktığını vurgulayan Özçelik, “Malumunuz bazı programlarda özel olarak uygulanan kıstaslar var. Normalde sınavda baraj yok ama bazı bölümlerde uygulanan bir baraj kıstası var. Öğrenciler tercih yaparken buna dikkat etmeliler. Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mimarlık ve Mühendislik Fakültelerinde bir baraj uygulanıyor. Bir öğrencinin Tıp Fakültesini tercih edebilmesi için AYT puan türünde Türkiye'de ilk 50 bin başarı sırasında yer alması lazım. Hukuk Fakültesi tercihinde ise 125 bin başarı sırasında yer alması gerekiyor. Mimarlıkta 250 bin, Mühendislik Fakültesinde ise ilk 300 bin başarı sırasında tercihte bulunması gerekiyor” dedi.

‘KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ TERCİH MERKEZİ YAŞAYAN BİR MERKEZ’

KTO Karatay Üniversitesi’nin ‘Tercih Merkezi’ hakkında açıklamalarda bulunan Özçelik, “KTO Karatay Üniversitesi’nin burada yaptığı faaliyetlere değinecek olursak açıkçası yıllardır bu konuda kurumsallaşmış bir yapıyız. Burada öğrencilerimize birçok mecrada tercih danışmanlığı noktasında katkı sağlamaya çalışıyoruz. Öncelikle merkezde kurulan sistemden bahsedecek olursak burası ‘KTO Karatay Üniversitesi Tercih Merkezi’, tercih merkezimiz 17 Temmuz itibariyle aktif olarak burada hizmet etmeye başladı, 8 Ağustos’a kadar da öğrencilerimize burada destek olacak. KTO Karatay Üniversitesi Tercih Merkezi’nde rehber öğretmenlerimiz var. Öğrencilerin almış olduğu puanları ve kendilerini değerlendirmelerinde rehberlik hizmeti sağlıyorlar. Sadece KTO Karatay Üniversitesi’ni değil diğer üniversitelerin bölüm ve programlarına dair de kendilerine burada hizmet sağlanıyor. Üniversite adayları burada yine tercih robotu hizmetinden faydalanıyorlar. YÖK Atlası da kullanabilirler ama üniversitemizin tercih robotuna göre de sıralamalarını görebiliyorlar. Tercih merkezimizde aynı zamanda akademisyenlerimiz var. Yani bölümlerle ilgili doğrudan akademisyenlerden bilgi alma imkânına sahipler. Staj konusunda, ders içerikleri konusunda bizzat kendi merak ettikleri soruların cevaplarını dinleyebilme imkânı yakalıyorlar. Öte yandan burada bizim kendi öğrencilerimiz var üniversite adayları üniversitemizi birebir KTO Karatay Üniversitesi’nin öğrencilerden dinleyebiliyorlar. Sosyal kültürel imkânlarını ve akademik gelişimini sadece üniversitede çalışan akademik ve idari personelden değil aynı zamanda burada okuyan öğrencilerden de dinleyebilme imkânına sahip oluyorlar. Tercih merkezimiz yaşayan bir merkez çok aktif olarak öğrencileri burada çeşitli etkinliklerle destekliyoruz” dedi.

‘ÜNİVERSİTE ADAYLARINI VE AİLELERİNİ MERKEZE ALAN BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ’

Tercih döneminde öğrencilerin ve ailelerin akıllarındaki soru işaretlerini gidermek ve adayların alanında uzman isimlerle tanışarak tecrübelerini birebir dinleyebilecekleri etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Özçelik, “İlk olarak Türkiye'nin en önemli öğrenci koçlarından namı değer grikoç Gökhan Müftüoğlu üniversite adaylarımızla burada bir araya geldi. Onların tercih sürecinde neler yapmaları gerektiğine, üniversite tercihinde dikkat edilmesi gereken noktalara değinildi. Etkinliklerle desteklediğimiz bu süreçte bazı mesleki söyleşiler de olacak. Pilotaj bölümümüz havacılık sektöründe Türkiye'nin önde gelen kadın pilotlarından Kuveyt Hava Yolları’nda çalışan Elif Güveyler buraya geldi, Türkiye'de tercihin matematiksel anlamdaki en iyi isimlerinden Salim Ünsal Hocamız burada yine üniversite adaylarımızla tecrübelerini paylaşacak, öğrenciler birebir sorularını sorma imkânına sahip olacaklar. Dışarıdan katılım sağlanabiliyor, zaten tercih merkezimizin genel konsepti, üniversite adaylarımıza ve velilerimize yönelik bir alan olması. Tamamen ücretsiz. Herkes gelip faydalanabiliyor. Geçtiğimiz yıl tercih merkezimizi ziyaret eden kişilere baktığımızda yalnızca Konya'dan değil, özellikle Antalya Aksaray, Karaman, Ankara, Denizli, Uşak, Mersin farklı illerden ve civar illerden de gelen misafirlerimiz olduğunu görüyoruz. Açıkçası buraya adım atan herkese yönelik faydalı birçok imkânı sunuyoruz” dedi.

‘ÜNİVERSİTE SEÇERKEN NEYE DİKKAT ETMEK GEREKİR?’

Eğitimin karşılıklı iletişime dayalı olduğunun altını çizen Özçelik, “Üniversiteler web sayfalarında kendi başarılarını da ön plana çıkaran birçok unsuru paylaşıyorlar. Üniversitenin başarıları belirleyici özelliklerden birisi olabilir. Son yıllarda üniversiteleri derecelendiren uluslararası derecelendirme kuruluşları var. Times Higher Education gibi yapılar var. Özellikle buradaki dereceler dikkate alınabilir. Çocuklar için referans olacak değerlerden birisi olabilir. Açıkçası biz öğrenci ve akademisyen iletişimini önemseyen bir kurumuz. KTO Karatay Üniversitesi’nde verdiğimiz eğitim modelinin temelinde yatan durumlardan birisi de bu. Öğrencilerimiz akademisyenlerimize çok kolay erişim sağlayabiliyorlar. Kontenjan da yine önemli unsurlardan birisi. Adayların ilgili bir programın kontenjanına da bakmaları gerekiyor. 200 kişilik kontenjanın olduğu bir programda öğrenim görmek var bir de 40 kişinin öğrenim gördüğü programda öğrenim görmek var. Doğal olarak birebir iletişimin etkili olduğu noktalara dikkat etmeleri gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

‘ARGE FAALİYETİNE YATIRIM YAPAN, PROJE ODAKLI ÜNİVERSİTELER TERCİH EDİLMELİ’

Eğitimin teoriden çok uygulanabilirliğine dikkat çeken Özçelik, “Üniversitelerin öğrencileri sıralayan çeşitli derecelendirme çalışmaları var ama yine çeşitli faaliyetleri de var. TÜBİTAK projelerine katılım gibi. Üniversite proje odaklı bir üniversite mi? Bu yine önemli unsurlardan birisi. Mesela KTO Karatay Üniversitesi Türkiye'de en fazla araştırma geliştirme ARGE faaliyetine yatırım yapan beşinci vakıf üniversitesi. Tabiri caizse öğrenciyi yenilikçi teknolojilerle buluşturma kültürü bizim için önem arz ediyor. KTO Karatay Üniversitesi’nin ARGE yatırımları başta olmak üzere akıllı teknolojiler merkezi, mühendislik öğrencilerine yönelik model fabrika gibi uygulama ağırlıklı eğitimleri var. Öğrencinin burada sadece akademik bir bilgi öğrenimine değil, öğrendiği bilgiyi nerede uygulayacağı sorusuna da yanıt araması gerekiyor. Yoksa sizlerin de takdiri bazı programlar açık öğretimler bünyesinde de sunuluyor. Üniversite belli noktalarda bir şekilde okunuyor ama buradaki soru üniversitenin bir şekilde okunmasından ziyade nasıl nitelikli hale getirildiği önem arz ediyor” dedi.

‘ÜNİVERSİTENİN ÖĞRENCİLERE SUNDUĞU İMKÂNLAR ÇOK ÖNEMLİ’

Üniversitenin dil eğitimi ve öğrenci toplulukları alanında gelişmiş olması gerektiğine vurgu yapan Özçelik, “Üniversitenin sunduğu imkânlardan sosyo-kültürel imkânlar başta olmak üzere dil eğitimine de dikkat edilmesi gerekiyor. KTO Karatay Üniversitesi’nde öğrencilerimize seçmeli dil olarak sekiz farklı yabancı dil öğrenme imkânı sunuyoruz. Bunun içerisinde İspanyolcadan Almancaya, Uzak Doğu dillerinden Batı dillerine kadar sekiz farklı dil yer alıyor. Artık günümüzde yalnızca İngilizce değil, ikinci bir yabancı dil önem arz eden bir hal almaya başladı. Buna da göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Aktif öğrenci toplulukları da önem arz eden bir durum. Öğrenci toplulukları bazı öğrencilerin kendilerini içine kapanık bir profilde bırakması noktasında kendi zincirlerini kırmaları açısından çok önemli bir araç. KTO Karatay Üniversitesi’nde yaklaşık 60 tane öğrenci topluluğumuz var. Öğrenciler yılda yüzlerce etkinlik düzenleyerek çok önemli isimleri buraya getiriyorlar. Öğrenci toplulukları noktasında da dikkate almaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Son olarak eğitim hayatının bitmesiyle öğrenciyle ilişiğin kesilmemesi gerektiğini aktaran Özçelik, “Başarılı bir mezun sistemi, mezun ağı, mezun networkü önem arz ediyor. Yani sadece üniversite okuduktan sonra değil üniversitenin mezuniyetten sonra da öğrencisinin gelişimini takip etmesi gerekiyor. Bizim mesela üniversitemizin sağlık, kültür, sportif aktiviteler direktörlüğü Kariyer Gelişim Ofisi tarafından da bu noktada çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Biz öğrencilerimizi takip ediyoruz. Çok yoğun arama faaliyetleri yürütüyoruz. Nerelerde çalıştıklarını tespit ediyoruz. İş arayıp aramadıklarını soruyoruz. Üniversiteyi sizin adım attığınız andan mezun olduktan sonraki ana ve hayatınız boyunca bütünleşik bir süreç olarak görüyoruz. Bunlara da dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

-BÜŞRA GÜLTAŞ

Kaynak:Konya'nın Sesi