Konya’nın merkezinde bir hapishane olduğunu biliyor muydunuz?

Konya’nın merkezinde bir hapishane olduğunu biliyor muydunuz?
 İnternet Editörü
Konya geçmişten günümüze enteresan yapıları ile dikkat çekiyor. Peki şu an içinde gençlerin eğitimler aldığı alanın aslında yapılma amacı neydi? İşte detaylar…

Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Konya’da yıllara meydan okuyan yapıların yanı sıra bir de tarihe ışık tutan kalıntılar yer alıyor.

Tarihi cami, medrese, külliye, hamam ve hanlarla geçmişin izlerinin hala devam ettiği şehirde, bazı kalıntılarda şehrin öneminin ne kadar fazla olduğunu bize gösteriyor.

İşte bunlardan bir tanesi de bir zamanlar depo ve zindan olarak kullanılan yapı…

ŞEHRİ SAVUNMAK İÇİN YAPILMIŞ

Şimdilerde üzerinde Kapsül Teknoloji Platformu bulunan alan geçmişte Konya’nın Zindankale’siydi. Konyalılar bu isme yabancı değil, çünkü halen orada bulunan otoparka da Zindankale otoparkı deniliyor.

1.jpg

Bu bölgede 1. Alaaddin Keykubad döneminde dış surun iç kısmında yer alan bir hisar yaptırıldı. Bu hisar yani ahmedek, Alaaddin Tepesi’nin batı tarafında, şu anda Zindankale adı verilen bölgedeydi. Sonradan hapishane olarak kullanıldığı için buraya “Zindan Kale” deniliyordu. Bu kale savunması kalan şehri kontrol etmek amacı ile yapılmıştı.

OSMANLI’DA DA KULLANILDI

Ardından Osmanlı döneminde de zindan ve garnizon olarak kullanılan yapıda “burgus” denilen burçlar ve zindan kuleleri bulunuyordu.

Yine bir Konya şeriye sicili kaydına göre, kalenin yerden oldukça yüksek olan zindan bölümünün bir demir kapısı, bu kapının iki tarafında, “Eminlikoğlu Kulesi” ve “İmam Kulesi” mevcut idi. Hatta bazı kayıtlarda bu kulelerden kaçan mahkumlarla ilgili belgeler de yer alıyor.

2-001.png

BAYCU NOYAN DA KONYA KALESİ’Nİ TAHRİP ETTİ

19. yüzyıla kadar şehrin en önemli savunma yapısı Zindankale’ydi. Bu sebeple daha Türkiye Selçuklularından itibaren vuku bulan düşman saldırıları sırasında şehrin savunulmasında önemli yeri olan bu askeri yapı zarar görmüştü. Hatta Moğol Komutanı Baycu Noyan da Konya Kalesi’ni tahrip etti ve ardından Konyalılar tarafından kale tekrar örüldü.

ZİNDANKALE OTOPARKI YAPILIRKEN KALINTILARI BULUNDU

Günümüzde Kültürpark alanının otopark ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan çok katlı Zindankale Park Projesi’nin 2007 yılında yapılan kazı çalışmalarında Zindankale kalıntılarına rastlandı. Bu nedenle Zindankale, 2008 yılında kazı çalışmalarının tamamlanması ve yapının çökme riskine karşı güçlendirilmesinin ardından sanat galerisi olarak görevine başladı. Zindankale yerleşkesi bir süre sanat galerisi olarak görev yaptıktan sonra mekanik sorunlar nedeniyle kapatılmıştır. Yerleşke tarihi atmosferini koruyarak ve geçmişten geleceğe bir köprü görevi gören Kapsül Teknoloji Platformu tarafından yeniden açılarak işlevini sürdürüyor.

3.jpg

Kaynak:Konya'nın Sesi