Konyalılar buraya ‘Kasket Düşüren’ diyordu! İşte sebebi…

Konyalılar buraya ‘Kasket Düşüren’ diyordu! İşte sebebi…
Konya’nın şehir merkezinin tarihi araştırılmaya devam ediyor. Özellikle önünden gelip geçerken hiç dikkat etmediğimiz birçok yapı tarihe tanıklık ediyor. İşte bu bina da onlardan birisi…

Konya’nın ilk ve en eski apartmanı olan Hayat Apartmanı’nın yapılış amacı ve ne şekilde yapıldığı gün yüzüne çıktı. Apartmanın şu anki sahiplerinden olan Ercan Dolapoğlu ve Erdal Dolapoğlu kardeşler, apartmanın yapılış hikayesini Konya’nın Sesi Gazetesine anlattı.

Konya’nın en eski apartmanlarından biri olan Hayat Apartmanın yapılış hikayesi ortaya çıktı. 1930 yılında yapılmasına rağmen günümüz apartmanlarına taş çıkartan apartmanın, ilk çıkarken ‘Home Ofis’ şeklinde kullanıldığı anlaşıldı.

Eskiden doktorların çalışma alanı ve kalma yeri olarak kullandığı apartman, şu an da belediye ruhsatlı olarak çeşitli iş yeri ve altta dükkân ve lokanta olarak kullanılıyor. Apartmanın yapılış hikayesi hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Dolapoğlu kardeşler, apartmanın dedelerinin yaptırdıklarını söyledi.

“ESKİDEN, ‘KASKET DÜŞÜREN’ APARTMAN OLARAK ANILIRMIŞ”

Apartmanın ilk yapılırken çevrede hiçbir binanın olmadığını ve yukarı bakınca insanların kasketlerinin düşmesi nedeniyle ‘Kasket Düşüren’ apartman olarak anıldığını belirten Ercan Dolapoğlu, yapım hikayesini babalarından dinlediklerini ifade etti. Apartmanın şu an bulunduğu bölgede panayır ve hayvan pazarı yeri olduğunu aktaran Dolapoğlu, “Hayat Apartmanını 1930 senesinde, dedem Rıza Dolapoğlu, Koçhisar’dan gelerek yapmış.

O zamanlarda bu kadar yüksek bir bina olmadığı için apartmanın başına bakınca insanların kasketi düşermiş, o yüzden Kasket Düşüren apartman olarak anılırmış. Apartmanın yapıldığı yıllarda civar yerler panayır ve hayvan pazarı yeri olarak kullanılırmış. Apartman da ilk zamanlar doktorlar hem muayenehane hem de kalma yeri olarak kullanmış. Tabi aradan 93 yıl geçti ama apartman maşallah sapa sağlam ve iş yerleri olarak kullanılıyor.” dedi.

“DEDEMİZDEN KALMA MİRASI YAŞATIYORUZ”

Apartmanın yapıldığı yıllarda çimentonun sadece önemli yerlerin yapımı için kullanıldığını iddia eden Erdal Dolapoğlu, apartmanın bakımını her yıl düzenli olarak yaptıklarını anlattı. Apartmanın yapımında emeği geçen bir kalfaya ait eski bir fotoğrafın olduğunu ve yaklaşık 5 yıl önce çalındığını vurgulayan Erdal Dolapoğlu, kendilerinin de apartmanda belli bir süre yaşadıklarını dille getirdi.

Sözlerini devam ettiren Dolapoğlu, şunlara değindi: “Babamızın anlattığına göre apartman ilk yapıldığı zamanlarda Türkiye’de çimentolardan yapıtlar nadiren görünür ve önemli yapılar için çimento kullanılıyormuş. Dedem apartmanı yaptırırken bir kalfayla birlikte çalışmış. Hatta apartmanın girişimde kalfaya ait bir fotoğraf vardı. Ama yaklaşık 5 yıl önce çalındı. Biz de eskiden burada beli bir süre yaşadık. Ama şu ana için iş yeri olarak kullanıyoruz. Dedemizden kalma tarihi mirasa düzenli bakım yaptırarak yaşatıyoruz.” •ŞAHİN YALDIZLI

Kaynak:Konya'nın Sesi