Konya’daki 24 Yer Olağanüstü Listeye Alındı


1. Hacı Akif Adası Mağarası - Beyşehir
Beyşehir Gölü'nün adalarından biri olan Hacıakif Adası, kıyıya yakın ve yeşil dokusuyla gölün etkileyici manzarasını seyir imkanı sunuyor. Asırlık ardıç, meşe ve kara dut ağacıyla yeşillenen adaya doğaseverler, ilçe merkezinden tekne turlarıyla geliyor. Gölün kıyısında yer alan 285 hektar büyüklüğündeki adaya gelenler, yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşün ardından mağaranın girişine ulaşabiliyor. Üç metrelik dik ve sarp kayanın zemininde, dar girişiyle fark edilmesi güç olan mağara, geniş ve yüksek holden yüzlerce metre uzunluğundaki galerilere ayrılıyor.

2. Akhöyük ve Kükürtlü Su Kaynağı - Ereğli
Konya'nın Ereğli ilçesinde yer alan su kaynağından çıkan kükürtlü su, cilt hastalıkları, deri hastalıkları ve eklem rahatsızlıklarına iyi geliyor. Kükürtlü suyun, kireçleme, mide rahatsızlığı, idrar yolları, basur, egzama, mantar, sinüzit, guatır, kadın hastalıkları, saçtaki kepekler, cilt hastalıkları, vücut çatlakları, topuk çatlaklarına ve içildiğinde ise böbrek taşlarına iyi geldiği de biliniyor.

3. Yerköprü Şelalesi - Hadim
Konya'nın Hadim İlçesi'nde, Konya merkeze 110 kilometre uzaklıkta, Göksu Nehri üzerinde bulunan ünlü bir şelale doğal güzelliğiyle istisnasız gelen herkesi büyülüyor. Özellikle Haziran ayı, bu şelaleyi gezmek için en ideal ay. Bu ayda özellikle zakkumların muhteşem renk cümbüşüne bir çok ağacın çiçekleri de eklenince, şelale tam bir doğa harikası haline geliyor.
Yer Köprü şelalesi, oluşum olarak, eski Göksu yatağı üzerinde. Göksu Irmağı, üzerinde doğal bir köprü bulunuyor. Nehrin 30 metre kadar üstündeki bu köprüde, kayaların dibinden çıkan suyun, nehrin tabana daldığı tünelin çıkışına üstten dökülmesiyle şelale oluşuyor. Dolayısıyla şelaleyi oluşturan su, nehirden değil, bu köprü üzerindeki kaynaktan geliyor.

4. Beyşehir Gölü
Göller yöresinde yer alan Beyşehir Gölü, ülkemizin en büyük tatlı su gölü. Barındırdığı yaban hayatı, doğal güzellikleri ve tarihi değerleri ile göllerimiz içerisinde özel bir yeri olan Beyşehir Gölü; güzel, mavi rengi, irili ufaklı adaları, kumsalları, karstik mağaraları ve bozulmamış bitki örtüsü ile ülkemizin en güzel göllerinden biri. Beyşehir Gölü çevresi,1993 itibariyle Milli Park Statüsü'ne alındı.

5. Güvercinlik Mağarası - Güneysınır
Güneysınır Güneybağ Mahallesi’nde bulunan Güvercinlik Mağarası, bin 90 metre rakımda, 130 metre derinlikte yer alıyor. Mağaranın salon kısmı 346 metre uzunluğunda.130 metre inildikten sonra ulaşılan salonun; Avrupa ve Türkiye'de dikey mağaralarda bulunan en geniş salon olduğu belirtiliyor. Mağarada; perde oluşumlar, bayrak ve duvar sarkıtları, mağara sütleri gibi çok çeşitli oluşuma rastlanıyor. Mağara profesyonel mağaracılar tarafından gezilebiliyor.

6. Suluin Mağarası - Derebucak
Suluin Mağarası, Uzunsu Deresi’nin Değirmenlik Vadisi’nde tekrar yeraltına inmesiyle ve Körükini Mağarası’nın çıkışının 300 metre aşağısında başlıyor. Körükini Mağarası’ndan daha kısa olmasına rağmen Suluin Mağarası’nda çok etkileyici geçitler var.
Mağaranın duvarlarında Roma döneminden kalma aziz ve azizelerin bulunduğu 14 adet mağara freskleri bulunuyor. Mağarayı gezmek isteyenler yanlarında mutlaka bot bulundurmalı ve çıkış kısmından bot ile giriş yapmalı. Mağara çıkışına kadar stabilize yol ile ulaşım mevcut.

7. Beyşehir İnönü Mağarası
Beyşehir mağara yönünden Türkiye'nin en zengin bölgeleri arasında yer almaktadır. İnönü Mağarası da bunlardan birisidir. Ve devlet tarafından sit alanı ilan edildi.

8. Karapınar Göller
Karapınar’da bulunan Meke, May ve Çıralı gölleri de korunması gereken doğal alanlar içerisinde yer alıyor. Bu üç gölün de yaşatılması için çalışmalar devam ediyor.

9. Obruk Doğal Sit Alanı - Çumra

10. Körükini Mağarası - Derebucak
Uzunsu Deresi’nin oluşturduğu bu mağara Çamlık Mahallesi’nin 1 km batısında ve stabilize bir yolla ulaşılır. Giriş 30 m yüksekliğinde etkileyici bir görünüme sahip olup, geçit içerisinde boyutları eşit genişlikte olan su ile aşınmış kaya parçaları bulunur. 130 metre ileride geçitlerin sonunda derin bir göl var. İlerledikçe daha çok büyüyen ve daha çok kayganlaşan kaya parçaları gelir.

11. Meram Bağları
Meram, Takkeli dağın güney-doğu eteklerindeki vadiye kurulu. Eski Meram Bağları, şehrin 5-6 km. batısından başlayıp, Dere’ye ulaşan yeşil vadiye kadar uzanır. Tarih boyunca suyu, havası ve bağları seyahatnamelere, dîvânlara konu olup, ünü bütün dünyaya yayılır. Bugün çevresi ormanlarla kaplı güzel bir mesire yeri olan Meram Bağları’nda ayrıca çay bahçeleri ve lokantalar bulunur.

12. Kömüşini Gölü - Kulu
Uyuz Gölü (Kömüşini Gölü), tatlı su gölü. En derin yeri 1,5 metre, alanı 15 kilometre kare. Yakınındaki Kömüşini köyünden dolayı bu isimle de anılır. Göl yeraltı suları ile beslenir. Göç zamanı alan farklı kuşlar tarafından kullanılır.

13. Samsam Gölü - Kulu
Samsam Gölü, tatlı sulu, sığ bir göl. Göl yağışlar, yeraltı suları ve küçük dereler ile beslenir. Konya-Ankara il sınırı, Kulu-Haymana ilçe sınırında. Yaz mevsimi sonunda tamamen kuruyan gölün tabanı otlarla kaplanır. Göl çevresinde buğday tarımı ve hayvancılık yapılıyor. Göç sırasında burada konaklayan kılıçgaga göle koruma statüsü kazandırdı. Kışın gölde turnalar ve su kuşları görülebilir.
14. Tersakan Gölü - Cihanbeyli
Tersakan Gölü, Tuz Gölü'nün güneybatısında yer alan suları sodalı, tektonik bir göl. Suları yükseldiği zamanlarda fazla sularını Tuz Gölü'ne gönderir. Gölden sodyum sülfat elde ediliyor.

15. Köpek Gölü - Cihanbeyli
16. Çavuşçugölü - Ilgın
Çavuşçu Gölü (veya Ilgın Gölü), tatlı suya sahip tektonik bir göl. Doğanhisar Çayı, Çiğil Deresi ve Bulcuk Çayı ile beslenir. Gölün güney ve kuzeyine setteler yapılarak, baraj gölüne dönüştürülüp, suları kontrol altına alındı.

17. Bolluk Gölü - Cihanbeyli
Bolluk Gölü (Bulak Gölü), Tuz gölünün batısında yer alan tektonik oluşumlu bir göl. Göl Tuz Gölü'nün uydu gölü sayılarak, ekolojik alanı içinde kabul edilir. Çevre nesli tehlikede olan bazı endemik türleri barındırdığı için ÖDA (Önemli Doğa Alanı) kabul edilir. Gölde flamingolar büyük gruplar oluşturur. Gölden sodyum sülfat elde edilir, alanda bulunan rafineride işlenir.

18. Düden Gölü - Kulu
Düden Gölü, Konya’nın Kulu ilçesi sınırında, denizden 950 m yüksekliğinde, 800 hektar büyüklüğünde, tektonik bir göl. Kulu Deresi ve çevredeki küçük pınarlarla beslenen gölün suları hafif tuzlu. Dışarı akışı olmadığı için kapalı havza olan göl sığ şeklinde akıyor.

19. Gökgöl - Kulu
Samsam Gölü’nün güneydoğusunda bulunur ve bir tatlı su gölü olan Gökgöl ve Kozanlı köyü ile Gökgöl arasında geniş sulak çayır ve bataklıklardan oluşur. Gölün fazla suları doğudaki çıktısı ve ince bir dere yoluyla Tuz Gölü’ne ulaşır.

20. Peynirini Mağarası - Derbent
Derbent Mülayim Mahallesi’nin yaklaşık 5 kilometre güneydoğusunda Aladağ’ın eteğinde Belbaşı Mevkii’nde kayalıklar arasında yer alan Peynirini Mağarası; hikâyesi ve özellikleri ile son derece ilgi çekicidir. Mağara tulum peyniri oluşumuna uygun bir yapıya sahip olduğundan yöre halkı açısından büyük önem taşır. Yıllardır yöre halkı tarafından doğal soğuk hava deposu mahiyetinde tulum peyniri saklamak amacıyla kullanıldığı için bu mağara Peynirini Mağarası olarak adlandırılır.

21. Hotamış Gölü - Çumra
Konya Hotamış gölüne Çumra projesi kapsamında adacıkları oluşturulacağı ve oluşturulan iki kuş adacağının çevrede ki göçmen kuşlara yuva olacağı düşünülüyor. Konya Çumra projesi kapsamında Orman ve Su işleri Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre Türkiye'nin dört bir yanında inşa edilen baraj, gölet ve içme suyu tesisleriyle bir yandan içme, kullanma ve sulama suyu temin edilirken diğer yandan da yaban hayatı için çalışılıyor.

22. Alaaddin Tepesi - Selçuklu
Alâeddin Tepesi, Türkiye'nin Konya ili kent merkezinde, üzerinde Alâeddin Camii ve avlusunda sekiz Anadolu Selçuklu Sultanı'nın mezarı da dahil olmak üzere önemli tarihî yapılar bulunduran tepe. Tepe Konya’nın yüzyıllar içinde simgesi haline geldi.

23. Akşehir Gölü
Sultan dağları ile Emir dağı arasındaki çöküntü alanında yer alır. Akşehir ilçesinin yanında İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir göl. İdari olarak Konya ve Afyonkarahisar illeri sınırları içerisinde yer alıyor. Akşehir Gölünün kapalı bir göl olması ve buharlaşmanın etkisi sebebiyle tuzlu bir özellik gösteriyor. Kıyılardan göle karışan tatlı su kaynaklarının bolluğu, kıyılarda suyun tatlılaşmasını sağlar. Tuzluluk orta kesimlerde ve kuzeydoğuda daha belirginleşir.

24. Hıdırlık Tepesi
Sultan Dağları eteklerinde orman içerisinde ve gürül gürül akan bir çağlayanın yanında kurulan güzel bir dinlenme bölgesi. Hıdırlık Tepesi konum bakımından yüksekte olduğu için oldukça serin ve ferah bir havaya sahip. Hafta sonları özellikle aileler tarafından tercih edilen ve serin, gölge ağaçların altında piknik için ideal olan Hıdırlık Tepesi, kış mevsimi için uygun olmadığından dolayı pek fazla ziyaretçi almaz.