Konya’da Kiralık Daire Aranıyor!

Konya’da Kiralık Daire Aranıyor!
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Konya’da kiralık daire sıkıntısı baş gösterirken kiralara fahiş fiyatlar biçiliyor. Kentte 2 odalı konutların aylık kirası 7-8 bin lira civarıyken 3 odalı konutların kirası 8-11 bin lira olarak gerçekleşti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Konya’da kiralık daire sıkıntısı baş gösterirken kiralara fahiş fiyatlar biçiliyor. Kentte 2 odalı konutların aylık kirası 7-8 bin lira civarıyken 3 odalı konutların kirası 8-11 bin lira olarak gerçekleşti. Konya halkı kiralık konut bulunamamasına tepki gösterdi.

Büyükşehirlerde uygun fiyata kiralık ev bulmak zorlaştı. Öyle ki bazı şehirlerde paranız olsa dahi sıraya girmek zorundasınız. Bir daire için onlarca kiracı adayı ismini yazdırıp sıranın kendine gelmesini bekliyor. Hatta bazı emlakçılar, evleri açık artırma usulüne göre kiraladığı söyleniyor. Bizde Konya’nın Sesi olarak vatandaşlara bu konu hakkında fikirlerini sorduk.

‘NE EV BULUNUYOR NE DE

BULUNAN EVE GÜÇ YETİYOR’

Yeni yapılacak binaların daha sosyal konut tarzında olması gerektiğini savunan Ali Lekesiz, “Biz vatandaşlar olarak bu kira sorunu ile birden karşı karşıya kaldık. Benim babamda müteahhitti. Bundan kaynaklı son dönemde yapılan evlerin elit kesime hitap ettiğini ve normal düzeyde vatandaşın oturamadığını sizlere söyleyebilirim. Yapılan evlerin daha aile yaşantısına uygun fiyat açısından karşıyı zora sokmayacak evler yapılmalı ki vatandaşlarımızda ev bulmakta sıkıntı yaşamasın. Depremden sonra Konya’da kiralık daire sıkıntısı daha fazla oldu. Kiralık dairelerde yüksek fiyatlar daha önce de vardı. Depremden sonra daha da arttı. Fırsatçılar da ortaya çıkınca bu durum daha da içinden çıkılmaz bir hal almaya başladı. Ben kendim ev sahibi olduğum halde çevremden aldığım duyumlar içerisinde ne ev bulanabiliyor ne de bulunan eve güç yetiyor. Benim tavsiyem yeni yapılan evlerin daha sosyal konut olması gerektiğidir. 5+1, 4+1 evlerden ziyade 2+1, 3+1 evlerin yapılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ali-lekesiz.jpg

‘DEVLETİMİZ EV SAHİBİ

VE KİRACI ARASINDA KÖPRÜ OLMALI’

Ev sahibi ve kiracılar arasında devletin köprü olması gerektiğini ifade eden Ünal Öz, “Ev fiyatları hem satılık hem de kiralık olarak son dönemlerde çok arttı. Bu da açıkçası krize sebep oluyor. Çünkü insanlar buldukları evleri de ekonomik sebeplerden kaynaklı tutamıyorlar. Ben burada hem kiracıya hem de ev sahiplerine hak veriyorum. Ev sahipleri de kiracılar gibi geçim derdinde insanlar aldıkları kiralar ile geçim yapmak durumundalar. Tabi diğer taraftan kiracı vatandaşlarımız aldıkları maaşlar ile ev geçiminin yanı sıra aldıkları maaşlar kadar kira ödeyip ellerinde avuçlarında bir şey kalmıyor. Bu duruma inanıyorum ki devletimiz bir çözüm bulacak kiracı ile ev sahibinin arasında köprü olacaktır” diye konuştu.

nal-oz.jpg

‘TÜRK HALKI KİRALIK EV BULAMIYOR’

Kira artış sebebinin mültecilerden kaynaklı olduğunu dile getiren Dilek Hanım, “Memleketimizde kiralık ev bulunamama sebeplerinin başında gelen en önemli konu mültecilerdir. Onlar geldiğinden bu yana Türk halkı ev bulmakta zorluk çekmeye başladı. Mültecilerin aynı ev içerisinde iki üç aile oturması kira ödemesinde kolaylık sağlayabilir fakat bir Türk toplumunda bu mümkün değil. Günden güne daha da kötüye gidiyoruz. Sınırdan ardı arkası kesilmeyen bir ülkemize mülteci akını var. Bunun durmasını ve ülkemizin ekonomisinin düzelmesini talep ediyoruz. Konya’da ev fiyatları 8-9 bin civarında oldu. Bu evlerde klasik 20 yıllık binalar. Lüks falan değil. Emekli maaşlarının durumu ortada. Bir emekli şu an kirada oturması demek tek maaş ile eksiye düşmesi demektir. Mülteci sorunu çözülürse bizlerde rahatlarız” açıklamalarında bulundu.

dilek.jpg

‘TEK MAAŞ İLE KİRA ÖDENEMİYOR’

“Tek maaş ile hayata tutunmaya çalışan insanlar ev bulamıyor” ifadelerini kullanan Ahmet Özer, “Tabiri caizse ülkemizde bir yer yıkılırken bir yer yapılmıyor. Toplu yıkımlar yaşanıyor. Bu sebeple mülteci halkının fazlaca ülkemizde olması bizi zor duruma sokuyor. Onlar yüzünden tek maaş ile hayata tutunmaya çalışan insanlar ev bulamıyor. Çünkü alınan maaş kirayı artık karşılamıyor. Bu mülteciler giderse kiraların düşeceğini düşünüyorum. Ben kiracıyım ve ne zamandır ev bulamıyor. Onlar giderse hem kiralar düşer hem de ev bulmakta zorluk çekmeyiz” dedi.

hanife-borucu.jpg

‘FAKİR İNSAN MAL SAHİBİ OLAMIYOR’

Fakir insanların bir şeye sahip olmasının zor olduğunu ifade eden Hanife Borucu, “Ben kiracıyım. Son dönemlerde ucuz olan hiçbir şey yok. Fakir insana değil ev bir çöp bile alamayacak ekonomik sıkıntılar çekiyoruz. Ben 1+1 evde oturduğum halde kiramı ödeyemiyorum. Oğlum askerde ben ise ev temizliklerine giderek hayata tutunmaya çalışıyorum. Devletimizin yardımları olmasa gerçekten çok zor zamanlar yaşarız. Bu sıkıntıların yaşanmasının sebebini mülteciler olduğunu düşünüyorum. Onlar giderse kiralar da düşecek. Allah’ım bu günlerimizinden bizi geri koymasın” ifadelerini kullandı.

ayse-ozesen.jpg

‘YENİ BİNALAR SOSYAL

KONUTLAR TARZINDA YAPILMALI’

Yeni yapılacak binaların sosyal konut tarzında olması gerektiğinin altını çizen Ayşe Özesen, “Ben ev sahibi olduğum için kiralık ev bulmak sıkıntısı çekmiyorum kendi adıma konuştuğum için fakat bu ülkemizin büyük bir sorunudur. Yeni yapılan evlerin çok lüks yapıldığını ve fiyat açısından günümüz ekonomisinde karşılanamayacak durumda olduğunu görüyoruz. Bu durumda kiralık ya da satılık ev almak günümüzde çok zor. Herkes daha modern binalarda oturmak istiyor fakat kiralara güç yetemiyor. Eskiden sokağa çıktığımızda kiralık ev yazısı görebiliyorduk. Şimdilerde ise hiçbir şekilde kiralık ev bulunamıyor. Yeni yapılan evlerin daha sosyal konut tarzında yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sosyal konutlarda metrekaresi düşük ve fazlaca ev yapılabiliyor bu da ihtiyacımızı karşılayacağını düşünüyorum” dedi. •GİZEM BAŞAR

Kaynak:Konya'nın Sesi