Konya’da Bulunan O Mağara Dört Basketbol Sahası Büyüklüğünde

Konya’da Bulunan O Mağara Dört Basketbol Sahası Büyüklüğünde
 İnternet Editörü
Tınaztepe Mağaraları, Seydişehir, Konya’da yer alıyor. Mağara araştırmalara göre 230 milyon yıllık bir süreçte meydana geldi. Mağaranın uzunluğu bin 580 metre olup sondaki 30 metrelik iniş dışında tamamen yatay özellikte bulunuyor.

ekran-goruntusu-2024-08-09-130910.png

Seydişehir Tınaztepe Mağarası 1968 yılında Fransız Bilim Adamı Michel Bakalowichz tarafından ilk olarak bulunup krokisi çıkarılıyor. Ayrıca Mağaraların tıbbi araştırmasını yapan Bakalowichz astım hastalığı için doğal bir tedavi ortamı olduğunu ortaya koyuyor. Tınaztepe Mağarası, araştırmalara göre yaklaşık 230 milyon yıl gibi uzun bir süreçte meydana geldi. Mağaranın iç kısımlarında ayrıca taban-tavan arası yükseklik farkının 65 metreye çıktığı yerler görülüyor. Giden Gelmez Dağlarının kuzeyinde bulunan Tınaz Dağı suların Mağara içerisinde hareket ettikleri yerlerde kalker tüfleri tavan ve yan taraflardaki çatlaklardan sızan sularla çok güzel travertenler, sarkıt ve dikitler oluşturan Mağaraların son kısmındaki büyük alan bütünüyle ana faya bağlı olarak gelişen bir göl barındırıyor.

ekran-goruntusu-2024-08-09-130707.png

MAĞARA ÇATLAKLARINDAN SIZAN SULAR GÖL OLUŞTURUYOR

Uzunluğu bin 580 metre olup sondaki 30 metrelik iniş dışında tamamen yatay özellikte bir Mağara olmasıyla birlikte Altta bulunan ve havzanın sularını toplayan düden, morfolojik bakımdan Tınaztepe Mağarasının devamını oluşturuyor. Tavandaki çatlaklardan sızan sular, içeride gölcükler oluşmasına sebebiyet veriyor. Mağaranın sonundaki gölün büyük boyutlu olması özellikle ilkbahar aylarında kar ve yağmur sularıyla beslenen dere ve yatakları en alt seviyedeki Mağaraya ulaşmadan önce sular; şelale ve dev kazanı gibi çok ilgi çekici görüntüler ortaya koymayı başarıyor.

ekran-goruntusu-2024-08-09-130720.png

Kaynak:Konya'nın Sesi