Konya’da Bayram Öncesi Çarşının Nabzını Tuttu! Bakın Esnaflar Neler Söyledi…

Konya’da Bayram Öncesi Çarşının Nabzını Tuttu! Bakın Esnaflar Neler Söyledi…
Ülke genelinde olduğu gibi Konya’da da bayram alışverişi için vatandaşlar çarşı ve pazarı hareketlendirdi. Bayrama sayılı günler kala evlerindeki eksikleri gidermek, bayrama daha özenle hazırlanmak için tüm vatandaşlar mağazaları, tatlıcıları...

Ülke genelinde olduğu gibi Konya’da da bayram alışverişi için vatandaşlar çarşı ve pazarı hareketlendirdi. Bayrama sayılı günler kala evlerindeki eksikleri gidermek, bayrama daha özenle hazırlanmak için tüm vatandaşlar mağazaları, tatlıcıları, şekercileri, berberleri, çarşı ve pazarı karış karış gezdi.

Esnaf ile yaptığımız görüşmelerde “Nerde o eski bayramlar.” deseler de uzun süredir böylesi yoğunluğa hasret kaldıklarını belirten Tarihi Bedesten Çarşısı Esnafı Kurban Bayramı’nın Ramazan Bayramı’na göre daha öncelik farklılığı olduğunu belirtti. Bunun üzerine Tarihi Bedesten Çarşısı Ahilik Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Küçükavcılar “Kurban Bayramı telaşı Tarihi Bedesten Çarşı’mızda başladı. Biz esnaf olarak Ramazan ve Kurban Bayramı’nın arasındaki telaş farkının farkındayız. Bu bayram kurban kesme geleneği sebebi ile vatandaşlarımız harcamalarını buna yönelik yapıyor” ifadelerini kullandı.

konya-bedesten-kurban-bayrami-9.jpeg

HALKIN TERCİHİ BU BAYRAMDA

BEDESTENDEN YANA!

Kurban Bayramı öncesi esnaf ve çarşı hareketliliğini değerlendiren Tarihi Bedesten Çarşısı Ahilik Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Küçükavcılar “Kurban Bayramı telaşı Tarihi Bedesten Çarşı’mızda başladı. Biz esnaf olarak Ramazan ve Kurban Bayramı’nın arasındaki telaş farkının farkındayız. Bu bayram kurban kesme geleneği sebebi ile vatandaşlarımız harcamalarını buna yönelik yapıyor. Bu sebeple bu bayramda yoğunluk beklentimiz yok. Halkımızın çarşımıza ve esnafımıza ilgisi her zaman olduğu gibi güzel. Bayramdan sonra ise hem gurbetçi vatandaşlarımızın gelmesi hem de düğün sezonunun açılması ile satışlarımız artacaktır. Şimdiden bütün esnafımızın ve Konya halkımızın bayramını kutluyorum” şeklinde konuştu.

konya-bedesten-kurban-bayrami-5.jpeg

MERDİVEN ALTI

BIÇAKÇILARDAN UZAK DURUN!

Kurban Bayramı öncesi işleri artan ve dede mesleğini devam ettiren bıçak bileme ustası Seyit Güner, “Kurban Bayramı sebebi ile günlük işlerimizden daha yoğun bir hafta geçiriyoruz. Bu dönemde birçok vatandaşımız ya yeni bıçak alıyor ya da eski bıçaklarını biletiyorlar. Bıçağın çok keskin olması gerekiyor. Güzel kesen bıçak hayvana eziyet etmez, yüzerken ve et doğrarken rahat bir şekilde kullanılabilir. Vatandaşlarımızdan isteğimiz son gün bıçak biletmeye gelmesinler. Yoğunluk sebebi ile istenilen şekilde ilgilenilemeyebilinir. En iyisi bayram öncesinde işini güzel yapan bir ustaya yaptırsın. Merdiven altı bıçak bilenen yerlerden uzak dursunlar” açıklamalarında bulundu.

konya-bedesten-kurban-bayrami-1.jpeg

‘YOĞUNLUK BAYRAM

SONRASINA KALDI’

Bedesten’de yoğunluğun bayram sonrası oluşacağının altını çizen Bücürük Çocuk Giyim Sahibi Mehmet Ali Akgöz, “Kurban Bayramı telaşesi Ramazan Bayramı’na göre daha normal diyebiliriz. İşlerimizde bir yoğunluk yok ama düşüşte yok diyebilirim. Esnaf olarak beklentimizde bu yöndeydi. Bunun sebebi ise vatandaşlarımızın bu bayram kurban kesimine maddi güçlerini ayırmaları olarak görüyoruz. 7. Ay geliyor. Bu ay çarşımızın da mağazamızın da en verimli ayıdır. Gurbetçi müşterilerimiz olsun, turist müşterilerimizin olsun ve en önemlisi düğün sezonun gelmesi ile yoğunluğumuzu bayram sonrasında bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

konya-bedesten-kurban-bayrami-3.jpeg

‘VATANDAŞLAR ZAMLARA ALIŞTI’

Vatandaşların gelen zamlara alıştığını belirten Veziroğlu Kolonya ve Ezel Kahve Bayi Sorumlusu Arif Yener, “Hareketlilik günün her saatinde devam ediyor. Bayram yoğunluğu başladı. İnsanlar kolonyasını kahvesini almaya başladılar. Ramazan Bayramı her zaman Kurban Bayramı’na göre daha hareketli geçiyor. Kurban Bayramı’nda insanlar kurban aldığı için masraf sebebi ile daha acil ihtiyaçlarını alıp aşırıdan kaçınıyorlar. Ramazan Bayram’ından Kurban Bayramı’na fiyatlar arasında yükselmeler oldu. Bu da elbette satışlarımıza yansıdı. Milletimizde bu zamlara alıştı artık diyebilirim” dedi.

konya-bedesten-kurban-bayrami-11.jpeg

‘KIYAFET TELAŞI

İKİNCİ PLANDA KALDI’

Kurban Bayramı’nda kıyafet telaşının ikinci planda kaldığını belirten Bay İnci Collection Sahibi Mehmet Közeoğlu, “Kurban Bayramı Ramazan Bayramı gibi yoğun alışverişler ile geçen bir bayram değil. Bu bayram kıyafet telaşı ikinci planda kalıyor. Bu sebeple aşırı bir yoğunluk şu an için yok. Biz akşamda faaliyet gösteren bir firmayız. Düğün sezonunun yavaş yavaş açılması ve gurbetçi vatandaşlarımızın gelmesi ile birlikte Tarihi Bedesten Çarşımız daha da canlanacak. Bu sebeple bayram yoğunluğundan ziyade umudumuzu bizler bayram sonrasına saklıyoruz. Şu an esnaf olarak satışlarımız normal seyrinde devam etmektedir” şeklinde konuştu.

konya-bedesten-kurban-bayrami-2.jpeg

‘YOĞUNLUKTAN MEMNUNUZ’

Tarihi Bedesten Çarşısı’nda yoğunluk olduğunu ifade eden Çatlıoğlu Baharat ve Şekerleme Satış Sorumlusu Bekir Bey, “Bayram telaşımız başladı. Yoğunluktan gayet memnunuz fakat gelen müşterilerimiz fiyat konusunda rahatsız. Şeker, çikolata ve lokum fiyatlarını pahalı buluyorlar. Ramazan Bayramı’ndan bu yana alışveriş konusunda farklılıklar söz konusu. Bunun en açık örneği Ramazan Bayramı’nda 2 kilo şeker alan vatandaş bu bayram ise 1 kilo yarım kilo şeker alır oldu. Umarım bu zamlar böyle devam etmez” dedi. •GİZEM BAŞAR

konya-bedesten-kurban-bayrami-8.jpeg

Kaynak:Konya'nın Sesi