KONAHED Başkanı Açıkladı: Aşı Karşıtlığı, Kızamık Vakalarının Artmasına Sebep!

KONAHED Başkanı Açıkladı: Aşı Karşıtlığı, Kızamık Vakalarının Artmasına Sebep!
Konya Aile Hekimliği Etkinlik Derneği (KONAHED) Başkanı Dr. Yavuz Altınbaş, son dönemlerde artan kızamık vakalarıyla ilgili Konya’nın Sesine özel açıklamalarda bulundu. Altınbaş, kızamık vakalarını önlemede en etkili yöntemin aşı olduğunu vurguladı...

Konya Aile Hekimliği Etkinlik Derneği (KONAHED) Yönetim Kurulu Başkanı ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yavuz Altınbaş, kızamığın ciddiye alınması gereken bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek, “Özellikle son yıllarda kızamık vakalarındaki artışın aşı karşıtlığı ve mülteci nüfusumuzun artışı sebebi olarak ortaya çıktığını düşünüyoruz. Mülteci nüfusumuzdaki aşılanma oranlarının ülkemizin çok altında olduğunu biliyoruz. Biz ülke olarak bağışıklamada dünya ülkeleri arasında üst basamaklardayız. Aşı karşıtlığının da son yıllarda mesnetsiz ve gayri bilimsel gerekçelerle artması sonucunda ne yazık ki yıllar içerisinde tek tük görülen kızamık vakaları artarak toplum sağlığımızı etkilemiştir. Kızamık virüsünün yol açtığı hastalık sonucunda; zatürre, beynin iltihaplanması gibi hem ölümcül hem de sakat bırakacak komplikasyonlar olabilmektedir. Bu nedenle kızamık çok ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır. Okullar başlamadan önce eksik doz aşılı çocuklarımızın mutlaka aşılarını tamamlamasını öneriyoruz. Bu ülkede yaşayan herkesin her çocuğun kızamık aşısının bir an önce yapılmasını istiyoruz. Bu konu son zamanlarda vaka olması hasebiyle daha önemli hale geldi” dedi.

‘OKUL ÇAĞI AŞILARI AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE YAPILIYOR’

Kızamık aşısının etkisinin ömür boyu devam ettiğini dile getiren Altınbaş, “Kızamık aşısının belli periyodları var aşı takvimine göre uygulanıyor. Yıllar içerisinde farklı zamanlarda aşı takvimine girse de 9-12 ay arası kızamık aşısı (KKK bu üçlü bir aşıdır) yapılmaktadır. Fakat son zamanlarda ki vaka sayıları nedeniyle ikinci bir doz aşının okul çağında yapılması uygun görülmüştür. Koruyuculuk açısından kızamık aşısının etkisini daha da artıracağı bilim dünyası tarafından söylenmektedir. Okul çağı aşıları daha evvel okullarda yapılırken 2-3 yıldır Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılmakta olup, okul çağı aşıları içinde aileler aranarak çocuklarına aşılarını yaptırmaları için Aile Sağlığı Merkezine çağırılmaktadır. Aşıyla ilgili gerekli bilgilendirmelerde Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılmaktadır” dedi.

‘AŞI KARŞITLIĞI KIZAMIK VAKALARININ ARTMASINA SEBEP OLDU’

Çocukların okul ortamında bulaşıcı hastalıklardan korunması için aşının önemine dikkat çeken Altınbaş, “Kızamık aşısı tek doz olarak 9-12 aylarda yapılmakta iken 1998’den sonra okul çağında da 14 yaşına dek bir doz daha yapılması hem Dünya Sağlık Örgütü’nün hem de Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminde yerini almıştır. Aşıya dair yan etki söylemleri ise gerçek dışı ve bilimsellikten uzaktır. Ülkemizde özellikle son yıllarda artan kızamık vakaları bu spekülasyonlar üzerine oluşan aşı karşıtlığının sonuçlarından biridir” ifadelerini kullandı.

‘KIZAMIK AŞISI KONTROLLÜ OLARAK UYGULANIYOR’

Kızamık aşısının kontrollü olarak yapıldığını söyleyen Altınbaş, “Aşı yapıldıktan sonra hafif bir ateş ve kırgınlık görülebilir ama onun dışında herhangi bir yan etkisi yok. Aşı karşıtlarının argümanı olarak yan etki nedeniyle sakatlık ve ölüm vakaları olduğu iddiası gerçek dışıdır. Zaten ağır immun yetmezlikleri olan çocuklara ve gebelere bu aşı uygulanmaz. Hatta bazen bizler aşıya gelen çocuklarda enfeksiyon bulgusu varsa ateşi varsa aşıyı erteliyoruz. Hiçbir sakıncası yokken bile enfeksiyon sonrası kontrollü bir şekilde aşı uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Kızamık hastalığı hayatı tehdit eden, aynı zamanda sekellere (sakatlıklara) neden olan bir virüstür. Çocuklukta geçirilmiş kızamık sonrası panensafelit (beyin iltihabı) olmuş, bu nedenle de yürüyemeyen, konuşamayan, felçli insanlarımızı düşündüğümüzde kızamık aşısının ne kadar önemli olduğunu daha da açık bir şekilde görmekteyiz. Tüm insanlarımızdan talebimiz lütfen çocuklarınıza kızamık aşısını yaptırın” ifadelerine yer verdi.

-BÜŞRA GÜLTAŞ

Kaynak:Konya'nın Sesi