Dere Kıyısındaki Cami Turistleri Büyülüyor

Dere Kıyısındaki Cami Turistleri Büyülüyor
 İnternet Editörü
Sille köyü Camileri ile de göz alıcı olmaya devam ediyor. Çay Camii de bunlardan bir tanesi… Sille Deresi kıyısında bulunan Çay Camii Selçuklu dönemi ahşap işçiliğinin devamı olması sebebi ile ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu döneminden izler taşıyan Sille’de bulunan ve eşsiz tarihi ile gelenleri büyüleyen Çay Cami, Sille deresi kıyısında bulunması ile dikkat çeker. Camii 19. yüzyılda inşa edildi ve zengin ahşap işçiliğinin en güzel örnekleri olarak ziyaretçilerin uğrak noktası halini aldı.

whatsapp-image-2024-08-07-at-17-05-18.jpeg

ÇARŞI İÇİNDE BULUNURKEN ARTIK SİLLENİN MAHALLE CAMİSİ KONUMUNDA

Çay Cami, Rumlar, Ortodoks Türkler ve Selçuklulardan sonra Müslümanlarla gayrimüslimlerin bir arada yaşadığı yer olan Sille köyünde bulunur. Sille Deresi’nin güney kıyısında olmasından dolayı Çay Camii adı ile anılır. Etrafındaki dükkanların kapanmasından sonra bir mahalle camisi görünümünü alır. Önünde derenin iki yakasını bağlayan ve camiye geçit veren bir köprü mevcut. Cami, iki katlı olup beş altı basamaklı merdiven yüksekliğinde inşa edildi. Zemin kat mektep ve depo olarak kullanıyor. 1976 yılında Silleli Halil İbrahim Sayar, tarafından tamir ettirilen caminin, minber, mihrap ve kürsüsü ahşaptandır.

whatsapp-image-2024-08-07-at-17-05-17.jpeg

SELÇUKLU DÖNEMİ AHŞAP İŞÇİLİĞİNİN DEVAMI NİTELİĞİNDE

Çay Cami’nin önünde derenin iki yakasını bağlayan ve camiye geçit veren bir köprü bulunuyor. Son cemaat mahalli kuzeyde. Ahşap sütunları yükseltilmiş ahşap örtülü camiinin giriş kapısı ahşap çift kanatlı ve iki tarafında birer büyük ve geniş pencere var. Bunların üstünde üç küçük pencere daha yer alan Çay Camii'nin duvar ve sütunları pencere hizasına kadar ahşap lambri ile kaplı. Bu caminin ahşap işçiliği Selçuklu ahşap işçiliğinin devamı durumunda.

whatsapp-image-2024-08-07-at-17-05-18-1.jpeg

Turistler Sille'nin tarihi atmosferi ile büyülenirken, Çay Camii'de ilgilerini çeken mekanlar arasında olmaya devam ediyor. Buraya gelen turistler ahşap işçiliğinin güzelliğini fotoğraflıyorlar. Maneviyatın ve tarihin buluştuğu Çay Cami ziyaretçilere eşsiz deneyimler yaşatmaya devam ediyor.

Kaynak:Konya'nın Sesi