YKS tercihleri ne zaman başlıyor? YKS 2023 tercih kılavuzu yayımlandı mı?
Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği YKS sonuçları belli oldu. ÖSYM'nin tercih kılavuzunu yayımlamasının ardından ise sıra tercih heyecanında. Peki YKS tercihleri ne zaman başlayacak? ÖSYM YKS tercihleri hangi tarihte yapılacak? İşte detaylar...
YKS ÖN BİLGİLENDİRME KILAVUZU YAYIMLANDI
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 2023-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu "http://osym.gov.tr" sitesinde yayımladı. ÖSYM'den yapılan açıklama şu şekilde:
"2023-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 20-25 Temmuz 2023 tarihleri arasında ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanacaktır. Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2023-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir."
YKS ÖN BİLGİLENDİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN
YKS 2023 ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK
ÖSYM Başkanı Ersoy, 2023-YKS tercih işlemlerinin 27 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacağını duyurdu.
YKS tercihleri ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresi üzerinden yapılacak.
EK TERCİH HAKKI
8 Ağustos’ta sona erecek tercih işlemlerinin ardından değerlendirme işlemleri başlayacak. Üniversite yerleştirmeleri bilgisayar ortamında gerçekleştirilirken puan önceliğine göre yapılacak. Üniversite yerleştirmelerinde adayın puanı, başarı sıralaması gibi faktörler dikkate alınacak. İlk tercihlerde herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen adaylar için ikinci (ek) tercih süreci gerçekleştirilecek.
Ek veya diğer bir adıyla ikinci tercihler, üniversite kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra yapılacak. Boş kalan veya kayıt yaptırılmayan bölümlerle ilgili yeni bir kılavuz hazırlanacak ve adaylar ile paylaşılacak. Adaylar ek tercihlerde boş kontenjanları tercih edebilecek.
DEPREMZEDELERE EK KONTENJAN
Herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olan, yükseköğretim programından mezun durumda veya üniversite öğrenciliğinden ilişiği kesilen adaylar söz konusu kontenjanlardan yararlanamayacak.
Karar kapsamında deprem bölgesindeki Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Adıyaman, Çukurova, Dicle, Fırat, Gaziantep, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji, Harran, Hatay Mustafa Kemal, İnönü, İskenderun Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kahramanmaraş İstiklal, Kilis 7 Aralık, Malatya Turgut Özal ve Osmaniye Korkut Ata üniversiteleri bulunuyor. Depremzede adaylar tercih sayısına bağlı ve önceliklerine göre tercih sırasını gözeterek, genel kontenjanla kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek. Öte yandan, vakıf üniversitelerindeki her bir programa 2547 sayılı kanunda öngörülen yüzde 15 burslu öğrenci okutulması yükümlülüğü kapsam dışında olmak üzere ve çift diploma programları hariç depremzede YKS adayları için 1'er kontenjan ayrılacak.
Merkezi yerleştirmede ayrılan bu kontenjana kayıt olunması durumunda, kayıt yapılan kontenjan kadar ek yerleştirme sırasında söz konusu programa üniversitenin tercihi de alınarak indirimli veya ücretli kontenjan eklenecek.
Adana'da 5.5 büyüklüğündeki deprem anı kameraya yansıdı (Tıkla-İzle)
Konya'nın o üniversitesinden dünya sıralamasında üstün başarı!
Konya tüm ekipleriyle teyakkuzda!
Konya'nın Yeni Peri Bacaları Nevşehir'e Rakip Olacak!
Konya'nın komşu ili Antalya'daki orman yangınına müdahale sürüyor!
Kaynak:Konya'nın Sesi