Teşrik Tekbiri Nedir? Kadınlarda Teşrik Tekbiri Getirebilir Mi?

Teşrik Tekbiri Nedir? Kadınlarda Teşrik Tekbiri Getirebilir Mi?
 İnternet Editörü
Kurban Bayramı’nın arefesinde Müslümanlar teşrik tekbirleri ile ilgili araştırmalarına devam ediyor. Arefe gününden başlayarak getirilen teşrik tekbirleri ile ilgili detaylar haberimizde…

Kurban Bayramı öncesinde en çok gündemde olan konulardan birisi de teşrik tekbirleri oldu? 'Teşrik tekbirleri nedir, nasıl getirilir?' gibi sorulara yanıt aranmaya başladı.

TEŞRİK TEKBİRLERİ NE ZAMAN GETİRİLİR?

Konu hakkında gazetemize konuşan Konya İl Müftü Vekili Kuddusi Uysal şunları söyledi: “Hz. Peygamber’in, Kurban Bayramı’nın arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivâyetler vardır.

KADINLARDA TEŞRİK TEKBİRİ GETİREBİLİR Mİ?

Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir.

Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez. Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir.

TEŞRİK NE DEMEKTİR?

Teşrik sözlükte “doğuya doğru gitmek; eti parçalayıp kayalar üzerine sererek güneşte kurutmak; yüksek sesle tekbir almak” anlamlarına gelir. Terim olarak ise zilhicce ayının muayyen günlerinde farz namazların ardından özel lafızlarla tekbir getirmeyi ifade eder.

TEŞRİK TEKBİRİNİN OKUNUŞU NASILDIR?

Teşrik Tekbiri: “Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.” “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.”

Bu tekbir, hem cemaatle, hem de tek başına kılana, yolcuya, yolcu olmayana, erkeğe ve kadına vaciptir.

Teşrik tekbirinin selamdan sonra ara vermeden alınması gerekir. Eğer kişi selamdan sonra konuşur veya camiden çıkarsa artık tekbir almaz."

Kaynak:Konya'nın Sesi