Şimdi de kedi koronavirüsü çıktı! Konya'da da var!
Güney Kıbrıs'ta ocak ayından bu yana 300 bin kedinin ölümüne neden olan FIP hastalığı Türkiye'de de yayıldı. Açıklama Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı'ndan geldi. Peki FIP nedir? İnsana bulaşır mı? İşte merak edilenler...
Son zamanlarda, yankı uyandıran Güney Kıbrıs'taki kedi ölümleri, Türkiye'de çok sık görülmeye başladı. Ölümcül ve bulaşıcı bir hastalık olan FIP (Feline infektiyöz peritonit), Ocak ayından bu yana Ada'da 300 bin kedinin yaşamını yitirmesine sebep oldu. Uzmanlara göre ise hastalığın yayılımını en çok çevresel faktörler etkiliyor. Kedilerin vücutlarındaki koronavirüs, mutasyona uğrayarak FİP'e evriliyor. Bu durum büyük oranda kedilerin yaşamını kaybetmesine yol açıyor.
KEDİ KORONAVİRÜSÜ BAĞIŞIKLIĞI ÇÖKERTİYOR
Kedi koronavirüsünün mutasyon geçirmesiyle oluşan FIP, bu hayvanların bağışıklık sistemini çökertiyor. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabiliyor. Genellikle dışkı yoluyla yayılan FIP'in enfeksiyon oranlarının, yemekhaneler ve kurtarma merkezleri gibi aynı çöp kutularını paylaşan, kapalı alanlarda yaşayan kediler arasında en yüksek olduğu biliniyor. Virüs, bakım fırçaları, kedi kumu kepçeleri ve insan teması yoluyla da aktarılabiliyor.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ VETERİNER KLİNİĞİ'NE VAKALAR GELİYOR!
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mutlu Sevin, FIB vakalarının Türkiye'de görüldüğünü ve yoğun tedaviye rağmen önemli bir kısmının ölümle sonuçlandığını belirterek şunları söyledi:
“Kedi koronavirüsü, virüs bulaşmış dışkıyla temas yoluyla kedilere bulaşan bir virüstür. Bu, birbirlerini temizleyen veya kum kaplarını, mama kaselerini veya temizlik ekipmanını paylaşan kedilerde görülür. Türkiye’de de vakalar görülüyor. Bizim kliniğe ayda ortalama 3-4 vaka geliyor. Bilim, nispeten iyi huylu olan koronavirüsün ölümcül FIP’e nasıl dönüştüğünü henüz keşfedememiştir. Vakaların artma sebebi ise hayvan popülasyonunun artması ama hayvan sahiplerinin endişe etmesini gerektiren bir durum yok.
Virüs sağlıklı kedilerin çoğunda belirlenir ve bazen hafif bir enfeksiyon şeklinde görülebilir. Bu hastalar çoğunlukla tedavi gerektirmez. Virüs mutasyona uğrayarak ölümcül FIP’e dönüştüğünde ise kediler ağır şekilde hastalanır. Yoğun tedaviye rağmen önemli kısmında ölümle sonuçlanır. Son zamanlarda yurt dışından henüz ruhsatlanmamış bazı antiviral ilaçlar kaçak yollarla getirilmekte ve kediler tedavi edilmektedir. Ancak, yüksek maliyetli bir tedavidir."
FIP BELİRTİLERİ NELER?
Kedilerde FIP hastalığı iki farklı forma sahiptir. Islak ve kuru olan bu formlar, zamanla birbirine dönüşebilir. Kuru FIP hastalığının belirtileri arasında ateş, halsizlik ve iştahsızlık gibi temel belirtiler yer alıyor. Islak FIP durumunda kedilerin karın veya göğüs bölgelerinde sıvı birikimine bağlı şişlikler oluşuyor.
FIP İNSANLARA BULAŞIYOR MU?
Kedi koronavirüsünün mutasyon geçirmesiyle oluşan FIP, bu hayvanların bağışıklık sistemini çökertiyor. Ama insanları etkilemiyor.
FIP AŞISI VAR MI?
İlk defa 1963 senesinde Dr. Jean Holzworth tarafından rapor edilen bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Korunmak için düzenli veteriner kontrolü, temizlik ve bakımlara özen gösterilmesi şarttır. Veteriner hekim, evcil hayvanınızın öyküsü ışığında bir tedavi yöntemi belirler. Bu noktada vitamin, antibiyotik ve çeşitli destekleyiciler uygulanabilir.
-Nurseda İnan
Kaynak:Konya'nın Sesi