Onlar, 6 Şubat'ta adeta kıyameti yaşadılar!

6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler, Türkiye’de derin izler bırakan bir felaket olarak hafızalarımızda yer etti. Kahramanmaraş merkezli depremler, birçok şehirde büyük yıkımlara ve kayıplara yol açtı. Binlerce insan hayatını kaybetti, yüz binlerce insan evsiz kaldı. Bu olay, dayanışmanın, deprem bilincinin ve kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. 2 sene önce bugün Kahramanmaraş merkez üssü olan depremler; Kahramanmaraş dışında Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ illerini derinden etkiledi. Saat 04.17’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından 7,6 büyüklüğünde ikinci deprem gerçekleşmişti. Deprem bölgesine, özellikle Hatay’a Konya’dan, çok sayıda yardım ekibi gitti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, merkez ilçe belediye başkanları ve çok sayıda Konya protokolü deprem bölgesinde incelemelerde bulunarak oradaki depremzedelere yardım ettiler. Konuyla ilgili gazetemize konuşan depremzedeler, bir daha 6 Şubat gibi bir felaketi kimsenin yaşamaması için dua ettiklerini dile getirdi.
6 Şubat depremlerine Hatay’da yakalanan ve sonrasında Konya‘ya taşınan Elif Şeyma Coşar, Konya’daki iş imkanları dolayısıyla burayı tercih ettiklerini söyledi. Elif Şeyma Coşar, “Depremden 25 gün sonra eşimin işi ayakkabıcılık olduğundan ve burada çok geniş bir fabrikalaşma bulunduğu için Konya’ya geldik. Bir ev tuttuk ve yerleştik” dedi. 6 Şubat depreminin ilk anlarında yaşadıklarını anlatan Coşar, “Deprem anında ilk hafif bir sallantı başladığında ne olduğunu anlayamadık. Direkt çocuklarımıza koştuk, onları kollamaya çalıştık. Annem de bende kalıyordu. O da çok korkmuştu. Deprem anında sesler çok fazla yükseldi. Karşımızdaki binanın yıkılışı ve etrafımızdaki insan sesleri çok fazlaydı. Bir anda ne olduğunu anlayamadan ışıklar kesildi ve camlar teker teker yere düştü. O an adeta bir kıyameti yaşadık. Çok uzun sürmüş gibi geldi. O gün yaşadıklarımız hâlâ daha çocuklarımın kulaklarında. Ayrıca ben en büyük ablam ile eniştemi, kuzenlerimi, akrabalarımı, arkadaşlarımı depremde kaybettim. Deprem sonrasında oturduğumuz bina ağır hasar aldı. Birinci kat duvarları patlamıştı. Merdivenlerde kırıklar ile çatlaklar çok vardı. Ona rağmen indik. Çok şükür binamız tamamen yıkılmamıştı. Ama maalesef Hatay’ın Antakya ilçesinde çok fazla yıkım oldu. İlçe yaşanmaz hale geldi” diye konuştu.
“KONYALI KOMŞULARIM BANA ÇOK DESTEK OLDULAR”
Konya’ya ilk geldiklerinde 3 gün otelde kaldıklarından bahseden Coşar, “Burada tanıdık kimse olmayınca beklemek zorunda kaldık. Bazı emlakçılar ev vermek istemedi. Konya’ya ilk geldiğimizde pek çok sıkıntı yaşadık. ‘Depremzedeye ev vermiyoruz’ diyenler bile oldu. AFAD’ı arayıp bize kalacak bir yer temin etmelerini istedik. Ev tutmadan önce otelde kaldık. Sonrasında ev aradık ve tuttuk. Ama tamamen yabancı olduğumuz bir şehir ve mahalleye geldiğimiz için endişelerimiz vardı. Neyse ki tuttuğumuz evin site içerisinde oluşuna güvendik. Bu zorlu süreçte Konya’daki komşularım bana çok fazla destek oldular. İlk 3 gün kapım hiç susmadı. Komşularım hep yanıma geldiler. Neye ihtiyacım varsa getirip evimi dizdiler. O kadar minnettarım ki onlara. Yavaş yavaş buraya alıştık. Büyük kızımı okula yazdırırken çok zorlanmıştım. Gitmek istemedi ve ağladı. Onun da psikolojisi kötüydü. Ama şu an daha iyiyiz” şeklinde konuştu.
“KEŞKE ŞU AN MEMLEKETİMDE OLSAYDIM”
6 Şubat’ın ikinci yıl dönümünde hissettiklerinden bahseden Coşar, şunları ifade etti: “Ocak ayı bitip Şubat gelsin istemedim. Daha önce sürekli Hatay’a gidip geldim. Kendi memleketimi ve insanlarımı o kadar çok özlüyorum ki keşke şu anda da orada olsaydım. İnşallah deprem felaketini bir daha yaşamayız ve umarım şehrimiz çok çabuk toparlanır. Hatay’da 6 Şubat yıl dönümünden dolayı anma gecesi yapılacak. Orada olmayı çok istiyorum.”
DİĞER İNSANLARA UMUT OLUYOR
Elif Şeyma Coşar, eşine destek olmak amacıyla hem Hatay’ın yöresel yemeklerini hem de butik pastalar yaparak satıyor ve ‘hatay_butik_pastam’ instagram sayfasında paylaşıyor. Coşar, bu yemek işini öncesinden Hatay’da da yaptığını söyleyerek Konya’ya gelince işine devam etmek istediğini belirtti.
“6 ŞUBAT GELİNCE ACIMIZ TAZELENDİ”
6 Şubat depremine Hatay’da yakalanan Sibel Zeytli de şu an Hatay’ın Şen köyünde yaşadığını aktardı. Sibel Zeytli, “Deprem sonrasında ilk başta Konya’ya gelip burada bir yurda yerleşmiştik. Ardından köye geri döndük ve şu anda Şen köyünde yaşıyoruz. Depreme ise yıkımın en çok olduğu Hatay’ın Antakya ilçesine yakalanmıştık. Tarifsiz ve anlatılamaz acılar geçirdik. 6 Şubat tekrardan gelince de acımız sanki yeniden tazelendi. 6 Şubat 2023 gününden önce zaten sallanıyorduk. Yatağa sürekli korku içerisinde girerdik. Kapıyı bile kilitlemeye korkardım. 6 Şubat gecesi ise çok kötü bir sallantı hissettik ve hemen kalktık. Çok korkmuştuk. Hemen saniyeler içerisinde binadan dışarı çıktık. Sonrasında binamızın mozaik taşları dökülmeye başladı. Bütün bunlar olurken dışarıda çok fazla yağmur yağıyordu ve ayağımızda çorap bile yoktu. Yukarıdaki komşularımız aşağı inene kadar binanın dış kapısı çöktü. Onlar binanın içinde kaldı. Eşim zar zor komşularımı dışarıya çıkarmayı başardı. O sırada kimseyle iletişim kuramıyorduk. Ama bize ölüm haberleri tek tek gelmeye başlamıştı. Antakya’da yıkılmayan bina kalmadı” ifadelerine yer verdi.
“BİZDEN BİR HAYAT ALINDI, İKİNCİ HAYAT VERİLDİ”
Depremden sonra köylerine gittiklerinden bahseden Sibel Zeytli, “6 Şubat depreminin ikinci sarsıntısında binamız yıkıldı. Öncesinde köye geldik ve bir odada 5 aile birlikte kaldık. Herkes korkudan ve üzüntüden uyuyamıyordu. Ardından ikinci depremden sonra Konya’ya gelmeye karar verdik. Ama nereye gideceğimizi bilmeden Konya’ya ulaştık ve buraya vardığımızın ilk gecesini dışarıda geçirmek zorunda kaldık. 1 gün sonra bize yurt çıktı ve yerleştik. Bir süre yurtta kaldık. Ancak eşimi ve kardeşimi işten çağırdılar. O yüzden köye geri dönmek zorunda kaldık. O günden beri köyde yaşamaya devam ediyoruz. Zorluklar yaşıyoruz ama çok şükür ailemizle birlikteyiz. Bu duruma alışmadık. Sanki Allah bizden bir hayatı aldı, ikinci bir hayatı sundu gibi hissediyoruz. Burada bulunduğumuz durum çok farklı. Sevdiklerimizden uzağız. Alıştığımız hayattan çok uzağız. Acımız çok. Yakınlarımızı depremde kaybettik. Biz başımıza gelen bu hayatı kabullendik, alışmadık” diye konuştu. Ayrıca Sibel Zeytli, Elif Şeyma Coşar gibi Hatay’a özgü yemekler yapıyor, onları ‘hatay_linin_kadraji’ sayfasından paylaşıp satışa sunuyor. Zeytli, bu yemekleri yapmanın kendisine iyi geldiğini söylüyor. •TUBA KAYA