‘İkinci El’de uyanıkların yeni oyunu! Ver ekstrayı al anahtarı!

‘İkinci El’de uyanıkların yeni oyunu! Ver ekstrayı al anahtarı!
İkinci el araç satış fiyatlarının, sıfır araç fiyatından yüksek olması yasaklansa da araç satıcıları farklı yollar deniyor. Son olarak yeni bir yöntem bulan satıcıların ilanların açıklama kısmına yazdıkları ‘extra’ başlıklı kısım, ‘yok artık’ dedirtti

İkinci el araçların satış fiyatının sıfır liste fiyatından yüksek olarak belirlenmesi 1 Ocak 2024’e kadar yasaklandı. Fakat araç satıcıları bu yasağı delmek için farklı yöntemler denemeye devam ediyor. Son olarak sıfır araç fiyatından düşük miktara koydukları araçların açıklama kısmına yazdıkları, ‘yok artık’ dedirtti.

İLANDAKİ FİYAT GEÇERLİ DEĞİL!

Cam tavan, yenilenmiş koltuklar, karartılmış aynalar, otomatik farlar, seramik kaplama, far koruma... Araçların sıfır satışında ek ücret alınabilecek tüm bu donanımlar bahane ediliyor. Aracın satış sayfasındaki açıklama kısmında bu ekstralardan ekstra ücret talep edileceği ve ilanda yazan fiyatın geçerli olmadığı yazılıyor.

İSTEDİKLERİ MİKTARI FARKLI YOLLARDAN ALIYORLAR

Araç satıcılarının ilan sitelerinde başvurduğu extra ödeme yöntemi şu şekilde işliyor. Bir satıcı aracını 1 milyon 320 bin liraya ilana ekliyor. Araç bu şekliyle sıfırın altında fiyata satılıyor gibi görünürken, alıcılar açıklama kısmında yazan ekstralarla karşılaşıyor. Satıcı açıklamada aksesuarlara yaptığı harcamaları yazarak fiyatın üzerine ekleyeceğini belirtiyor. Böylece satıcı araç için istediği miktarı farklı yollarla almış oluyor.

YASAL UYARI DİYORLAR

Bir başka satıcı ise yine ilan sitesine eklediği aracının açıklama kısmına, “Güncel bayideki fiyata ilave ekstra siyah tavan (7627 TL) ve metalik renk farkı (12712 TL) dir” ifadelerini ekledi. Yine bir ilana da yasal uyarı adı altında şu not düşülmüş, “Aracın listelenen fiyatından sonra ekstra özellik eklenebildiği için fiyatı satıcının sitesinde farklı olabilmektedir.”

Öte yandan araba almak için ilan sitelerini ziyaret eden vatandaşlar ise bu duruma büyük tepki göstererek sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ettiler. •Gülşen Çopur

Kaynak:Konya'nın Sesi