Uzmanından uyarı! Üniversite tercihinde bu hataları yapmayın!

Uzmanından uyarı! Üniversite tercihinde bu hataları yapmayın!
YKS sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra gözler üniversite tercihlerine çevrilmiş durumda. Tercihler hakkında Konya’nın Sesi Gazetesine açıklamalarda bulunan Rehber Öğretmen Ayşe Kaya, öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Birçok öğrenci YKS sınavında yüksek puan almasına rağmen, bölüm ve üniversite konusunda doğru bir tercih yapmadığı için istediği yere yerleşemiyor. Üniversite tercihleri hakkında gazetemize röportaj veren Yüz de Yüz Eğitim Kurumu rehberlik öğretmeni Ayşe Kaya, öğrencilerin öncelikle sevdiği ve görev almak istediği mesleği tercih etmesinin yararlı olacağını dille getirerek ÖSYM’nin yerleştirme yaparken dikkat etiği kriterlere değindi.

“ÖĞRENCİLER, TERCİH EDECEĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRSINLAR!”

Öğrencilerin bir bölümü tercih ederken, o bölümde eğitim göreceği meslek hakkında araştırma yapması gerektiğini söyleyen Ayşe Kaya, şunları ifade etti: “Öğrenciler öncelikle istediği ve sevdiği işi yapacak mesleğe yönelmelerinde fayda var. Aklında bir meslek olmayan kişiler ise, bir mesleği tercih ederken muhakkak o meslek hakkında araştırma yapsınlar. Örneğin mühendisliği tercih edecek biri; çalışma ortamını, mesai saatlerini iyi araştırmalılar. Aksi halde sonrası için sorun yaşayabilirler.”

ÖSYM YERLEŞTİRME YAPARKEN NEYE BAKIYOR VE EK TERCİHLER NEDİR?

ÖSYM’nin yerleştirme yaparken baz aldığı kriterlere değinen Öğretmen Ayşe Kaya, 2 yıllık bölümler için TYT puanı, 4 yılık için YKS sıralamasının göz önünde bulundurulduğuna dikkat çekti. Kaya, şunları kaydetti: “ÖSYM yerleştirme yaparken ön lisans tercihleri için TYT’ den aldığı puana bakarken, lisans tercihleri için ise YKS sıralamasına göre yerleştirme yapıyor. Bir de okulun kaç binde öğrenci aldığı önemli o durum da yerleştirmeyi etkiliyor. Öğrenciler tercih verirken üniversitenin kaç binde alım yaptığına da dikkat etsinler. Bildiğiniz gibi bir de ek tercihler var. Ek tercihler, her zaman en riskli tercihlerdir. Birinci tercihler sonucundaki yerleştirmeler açıklanır. Kesin kayıtlar yapıldıktan sonra, kontenjan durumuna göre yer açılır. Ona göre de alım yapılır. Bunu için risk barındıran yerleştirmelerdir.”

AKLINDA BÖLÜM OLMAYANLAR İÇİN TAVSİYELER

Hayali ve aklında bölüm olmayan kişiler için önerilerde bulunan Ayşe Kaya, sayısal, eşit ağırlık, sözel ve dil alanlarında önü açık bölümler hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Tabi başta da belirttik öğrenciler tercih verirken öncelikle ilgi duyduğu bölümlere yönelsinler. Aksi taktirde herhangi bir bölüm için hayali olmayanlar ise önü açık bölümlere yönelmeleri yerinde olacaktır. Örneğin sayısal alanda; Tıp, Diş Hekimliği başta gelir. Önceki yıllarda eczacılıkta başta gelirdi ama şu an eczacılıkta çok mezun verdiği için önü kapandı. Eşit ağırlık için; Hukuk her ne kadar çok mezun verse de eşit ağırlığın incisi. Onu tercih edebilirler. Bir de Bilişim Şuçları ve Ağır Ceza Bölümlerini de tercih etmeleri doğru olacaktır. Sözel alanı için; Aşçılık, Gastronomi ve İlahiyat Bölümünü tavsiye edebiliriz. Dil Bölümünde tercih verecek olanlara ise; İngilizce Öğretmeni ve Tercümanlık Bölümlerini öneririm.”

ŞAHİN YALDIZLI – BUSE AŞCI

Kaynak:Konya'nın Sesi