İsrail Ordusu Ortadoğu’da Yeni Bir Cephe Açamaz!

İsrail Ordusu Ortadoğu’da Yeni Bir Cephe Açamaz!
 Muhabir
Geçtiğimiz hafta İsrail tarafından Hamas Lideri Salih Aruri’nin Lübnan’ın güneyinde suikast ile öldürülmesinin ardından savaşın Orta Doğu’ya sıçraması gündeme geldi.

Geçtiğimiz hafta İsrail’in insansız hava aracıyla Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlediği saldırıda Hamas yöneticilerinden Salih el-Aruri öldürüldü. Suikastın ardından Orta Doğu’da savaşın diğer ülkelere sıçrayıp yayılabileceği konusu gündeme geldi. Konu hakkında yorum yapan analistler özellikle Lübnan ve Suriye’nin savaşa çekilmesi için suikastların devam edebileceği yorumlarını yapıyor.

YENİ BİR CEPHE AÇMAK DERDİNDE DEĞİLLER

Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’in Ortadoğu’nun genelinde bir savaş çıkarmak istemediğini ifade eden Dr. Gökhan Çınkara, “İsrail kesinlikle yeni bir cephe açmak derdinde değil. Çünkü cephe açacak mecali yok. Şu an İsrail ordusunun durumu çoğu kişinin gördüğünden daha kötü durumda. Bu zaten İsrail içerisindeki yorumcuların tespiti. İbranice yorum yapan yorumcuları dinlediğinizde şöyle bir izlenim alıyorsunuz. İsrail gerçekten bölgesel bir savaşı yönetebilecek kapasiteye sahip değil. İsrail’de ikinci bir durumda askeri analistlerin yaptığı temel tartışma İsrail’in hiç olmadığı kadar ABD’ye bağlı bir konumda olması ile ilgili. Amerika da bölgede yeni anlaşmalar silsilesini harekete geçirmek istiyor. O yüzden hem İsrail açısından hem Amerika açısından yeni bir çatışma alanının oluşturulacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

ARURİ SUİKASTI, PLANLANMIŞ BİR SUİKAST

İran’da yaşanan Salih Aruri suikastının nasıl yorumlanması gerektiği hakkında da açıklamalarda bulunan Çınkara, “Aslında Aruri suikastı bence planlanmış bir suikast. Bence bu, ‘Gazze’yi savaş sonrası kim yönetecek’ sorusunun da kilit noktası. Bu suikast bu anlamda yeni oluşacak Filistin siyasetinin kodlarını bize anlatıyor. Aruri bilindiği üzere Filistin’de ulusal birlik yanlısı bir insan. Filistin Kurtuluş Örgütü içerisinde Hamas’ın ve El-Fetih’in arasında diyaloğun geliştirilmesini isteyen bir Hamas figürüydü. Onun ortadan kaldırılması tabi ki Hamas içerisinde radikallerin ve kontrol edilmesi güç ekiplerin daha fazla ön plana çıkacağını bize gösteriyor. Zaten şu anda ılımlı olarak kalan bir kişi kaldı o da Halid Meşal. Yani eğer İsrail gözünü karartır ve böyle bir işe girişirse ve Halid Meşal’i ortadan kaldırırsa Filistin’de ulusal siyasatten söz etmek artık imkansız hale gelir. O yüzden Halid Meşal ve Salih Aruri, Hamas içerisinde Filistin Ulusal Birlik yanlısı ekiplerin en önemli isimleriydi” diye konuştu. •Buse Aşçı