Eşrefoğlu Camii ve Türbesi

Bu hafta sizlere Konya’nın en kıymetli ilçelerinden olan Beyşehir’de bulunan Eşrefoğlu Camii ve Türbesi’nden bahsetmek isterim.

Eşrefoğlu Camii Beyşehir şehir merkezinde olup en eski Selçuklu Beylik dönemi yapılarındandır.

Selçuklu Hakanı Sultan Sancar'ın emri ile 1134 yılında yaptırılmış, daha sonra Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından 1297 yılında bugünkü şekliyle yeniden inşa edilmiştir. Halen ibadete ve ziyarete açık olan cami Anadolu’nun ahşap camilerinin en büyüğüdür.

Kırkın üzerinde ahşap sütun kullanılarak inşa edilen camideki her bir sütunun yapımından önce altı aydan fazla suda bekletildiği de rivayetler arasındadır. Caminin ortasındaki havuza caminin çatısında biriken karlar yine çatıda bulunan boşluktan atılmış, ortam yakılan sobalarla nemlendirilerek ahşabın çatlayıp kuruması engellenmiştir. 1965 yılında ise çatıdaki boşluk camla kapatılmıştır.

Ahşap işçiliğini en güzel şekilde yansıtan cami 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmiştir.

Peki Eşrefoğlulları Kimdir?

Beylikler devrinin en küçüğü olan Eşrefoğulları Beyliği, adını kurucusu Seyfeddin Süleyman Bey’in babası Eşref Bey’den almıştır. Seyfeddin Süleyman Bey, Anadolu Selçuklu Devleti III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde (1264-1283) uç beyi olarak görev yapmıştır. Devlet tarafından çeşitli hizmetlerine binaen kendisine mükafat olarak malikane tarzında yerler verilmiştir. Zamanın siyasi durumundan faydalanarak merkezle bağını koparan Süleyman Bey, Eşrefoğlu Beyliği’ni eski adı Gorgorum olan Gökçimen’de kurmuştur.

Eşrefoğlu Beyi Süleyman Şah’ın sanata ilgisi sayesinde kentte çok önemli mimari eserler inşa edilmiştir. Bu eserlerden en önemlisi cami, türbe, hamam, medrese ve çarşıdan oluşan Eşrefoğlu külliyesidir.

Süleyman Şah Türbesi ise külliyede, caminin doğu duvarına bitişik bir biçimde tasarlanmış olup içi tamamen çinilerle süslüdür. Kümbetin giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre, Hicri 701 (1301) ölümünden birkaç yıl önce Emir Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Türbede Süleyman Bey, eşi ve oğlu medfundur.

Son olarak şehrimizde bulunan büyüklerimizin kıymetlerini bilip himmetlerine lâyık olabilmek duası ve ruhaniyetlerine birer Fatiha hediye etmek temennisiyle.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi