Zoonotik Hastalıklarda Veteriner Hekimler Kilit Oyuncu
6 Temmuz 1885 tarihinde 9 yaşındaki bir çocuğa kuduz aşısı uygulayan Bilim İnsanı Louis Pasteur, o çocuğun hayatını kurtarmasının üzerinden tam 139 yıl geçti. Bugüne ithafen 6 Temmuz zoonozlara karşı farkındalık yaratabilmek adına Dünya Zoonoz Günü olarak belirlendi. Zoonotik hastalıklar hayvanlardan insanlara bulaşan bakteriyel (yüzde 41,4), viral (yüzde 37.7), paraziter (yüzde 18,3) ve mantar (yüzde 2) enfeksiyonları olarak geniş bir yelpazeye sahip. Dünya Zoonoz gününün temel amacı tıbbın en önemli, en ucuz ve uygulanabilir konusu olan koruyucu hekimlik kavramını hayata geçirmek için toplumu bilinçlendiriyor. Zoonotik hastalıklarla mücadelede en önemli husus da hayvanlarda hastalığı yok ediyor. Zoonotik hastalıklar hayvan ve toplum sağlığını etkileyerek ekonomik kayıplara, diğer yandan da insan sağlığını etkileyerek ciddi hastalıklara neden oluyor.
ZOONOTİK ÖZELLİK TAŞIYAN HASTALIKLAR NASIL BULAŞIR?
Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak 6 Temmuz Dünya Zoonoz Gününe özel açıklamalarda bulundu. Koçak, “Hasta hayvana temas, hasta hayvandan elde edilen gıdaların tüketimi, hayvanın salgılarına ve kanlarına dokunma, deri, kürkleri veya deriden yapılan eşyalara doğrudan veya dolaylı temas, kene, sivrisinek vb. aracılığı ile olmaktadır” dedi.
2.7 MİLYON İNSANIN ZOONOZ KAYNAKLI HASTALIKLARDAN ÖLDÜ
Koçak “Eldeki verilere göre dünyada yılda yaklaşık 2.5 milyar vaka görüldüğü ve 2.7 milyon insanın zoonoz kaynaklı hastalıklardan öldüğü ve bu sayının Covid-19 ile daha da arttığı görülüyor. Zoonoz hastalıkların gelecekte de dünyada en önemli sorunlardan biri olacağı görülüyor” dedi.
ZOONOTİK HASTALIKLARLA MÜCADELEDE ‘TEK SAĞLIK’ YAKLAŞIMI
Zoonotik hastalıklarla mücadelede başarının ancak “Tek Sağlık” yaklaşımı ile mümkün olup koruyucu hekimliğin de önemli bir parçası olduğunu söyleyen Koçak; “KVHO olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının ‘‘Tek Sağlık’’ yaklaşımını gelişmiş ülkelerde olduğu gibi benimsemelerini, mesleğimizin hayvan sağlığı ile refahını, toplum sağlığını ve çevreyi korumadaki hayati rolünü desteklemelerini, Bakanlık teşkilat yapılanmasının bu konsepte uygun hale getirilmesinin ülkemiz açısından önemli bir ihtiyaç haline geldiğini de belirtmeliyim. Bu prensiplerin ilk ikisi, hem insan, hem de hayvan sağlığı açısından veteriner hekimler için çok önemli bir sorumluluk alanı olmakla birlikte veteriner tıbbın asli çalışma konusu hayvanlar olsa da, tüm veteriner hekimleri toplum sağlığının korunmasını da hedefliyor” dedi.
ZOONOTİK HASTALIKLARA KARŞI MÜCADELEDE VETERİNER HEKİMLER KİLİT OYUNCU
Pandemi sürecinde özellikle Covid-19 aşı çalışmalarında olmak üzere, ülkemizde yıllardır zoonotik hastalıklarla mücadelenin sessiz kahramanları olan ve yerli aşımız “Turkovac”nda milletimize kazandırılmasında veteriner hekimlerin önemli rol oynadığını söyleyen Koçak, Dünya Zoonoz Gününün ülkemiz ve veterinerlik mesleği için daha güzel yarınlara vesile olmasını ve 2021 yılında Covid-19’a karşı Turkovac aşısını geliştiren Türk Veteriner Hekim Bilim İnsanı Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye ve tek sağlık ruhu ile ülkesine hizmet veren tüm meslektaşlarına teşekkür etti. Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, Veteriner Hekimler, ‘Tek Sağlık’ yaklaşımını benimsemiş ancak sağlık sınıfında yer alamamış toplumun gizli kahramanlarıdır. Veteriner Hekimler; hayvan sağlığı, veteriner halk sağlığı, çevre sağlığı ve gıda güvenliği konusunda ülkemiz için mücadeleye devam edecektir” dedi.
Kaynak:Haber Merkezi