Yazlıklarla Birlikte Kaldırılıyordu Meğer Kışın da Kullanılması Gerekiyormuş!

Yazlıklarla Birlikte Kaldırılıyordu Meğer Kışın da Kullanılması Gerekiyormuş!
 Muhabir
Yaz kış güneş gözlüğü kullanmak gerektiğini vurgulayan uzmanlar, güneş gözlüğünün mevsimi olmadığını söylüyor. Peki, güneş gözlüğü nasıl olmalı, gözlük buharlanmasına alternatif çözümler neler? İşte detaylar…

Konya’da gözlük satışı yapan Barbaros Demir, “Numaralı bir gözlük için gelen müşterilerimize gözlük numarasına binaen yüz şekline uygun bir çerçeve şekli belirliyoruz. Kullanımına hayat şartlarına göre yani dijital ortamlarla alakası var mı yok mu ya da güneşten rahatsızlığı varsa ona göre uygun bir çerçeve uygun bir cam markasının özelliklerden bahsediyoruz. Fiyat konusunda tercih kendisinin oluyor” ifadelerini kullandı.

KIŞIN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANILIR MI?

Güneş gözlüğünün yaz kış kullanılması gerektiğinin altını çizen Demir, “Kış aylarında da güneş gözlüğünün kullanılması gerekiyor. Zaten kullanıcılarda bir şey olduğunu fark ediyor nasıl fark ediyor güneş gözlüklerini polarize özelliği vardır. Polarize özelliği güneşin yapmış olduğu yansımaları önler özellikle uzun yola giden araç kullanmak isteyenler bu yansımadan çok şikâyetçidir. Karlı alanlarda karda güneşin yansıması çok daha fazla olur. O yüzden güneş gözlüğü kullanımı ciddi anlamda en azından uzun yolda araç kullanan kişilerde ön plana çıkıyor” dedi.

DİNLENDİRİCİ KULLANMAK YETERLİ Mİ?

Ofis ortamında çalışan sürekli bilgisayar kullanan insanların dinlendirici kullanması ile alakalı açıklamalarda bulunan Demir, “Dinlendirici deyince insanların aklında halk ağzında daha farklı şeyler oluşabiliyor. Doktora gittiniz de dinlendirici bir gözlük yazdığında aslında bir numara değeri oluyor. 0.25 gibi 0.50 gibi numaralara dinlendirici gözlük diyoruz. Tamamen takmasalar da gün içerisinde bilgisayar başında veya bir şeye odaklanırken yoğun işler yaparken kullanıyorlar. Buna dinlendirici gözlük diyorlar. Zaten 0 numara bir gözlüğün nasıl bir etkisi olabilir üzerindeki kaplamadan dolayı koruyucu bir etkisi olabilir. Aslında dilendiricinin amacı koruyucu bir etkisi olması” şeklinde konuştu.

GÖZLÜK BUHARLANMASINA KALICI BİR ÇÖZÜM VAR MI?

Kış aylarında gözlük buharlanmasıyla alakalı kullanıcıların uygulayabileceği adımlardan bahseden Demir, “Açık konuşmak gerekirse buhar önleyici camlar üretildi. Özellikle pandemi döneminde maske kullanımı çok arttığı için insanların bayağı bir şikâyetçi oldu. Buhar önleyici camlar var veya spreyler var camların buhar önlemesi için bir gün iki gün geçerli spreyler var ama bu ürünlerden çok aşırı memnun kalınmadı. Pandemi süreciyle beraber geliştirilen camlar olduğu için tam performans alınamıyor. Pandemi sürecine çok talep vardı ama şu an günümüz şartlarında kış aylarında aman aman bir talep yok” dedi.

GÖZLÜK NUMARAM ARTTI NEDEN?

Halk arasında numaram gözlük taktıktan sonra arttı söylemlerine açıklık getiren Demir, “Gözlük numarasının ilerlemesini yavaşlatan tamamen durduran bir cam yok ama yavaşlatan camlar geliştirildi. Bu tarz camlar var testlerde sonuçlarda da kesinlikle verimli oluyor olumlu sonuçlar çıkıyor. Ama genetik yapı dediğimiz bir gerçek de var. Bir gözlük kullanıcısı ben gözlüğümü tamamen taktım her şeye uydum ama numaram hala ilerlemeye devam etti diyorsa böyle bir şey yok gözlüğü taksanızda genetik yapınıza göre ilerleyebilir durabilir gerileyebilir numaranızda iyileşme de gerçekleşebilir. Kişiden kişiye değişiyor. Bazı camlar göz numarasının ilerlemesini yavaşlatabiliyor duraklatabiliyor ama tamamen bunu durduran herkes için geçerli bir cam yok maalesef. Kaliteli camlar gözünüze ne kadar görüş netliği sağlarsa ne kadar çok konfor sağlarsa koruma sağlarsa gözünüz o kadar çok az yorulmuş oluyor. Buna bağlı olarak numaramız az ilerlemiş oluyor” diye konuştu.

GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ KORUYUCU OLMALI

Güneş gözlüklerinde UV ışınlarından koruyucu özellik bulunması gerektiğini belirten Demir, “Ülkemizde yasa olarak güneş gözlüklerinin sadece optiklerde satılması gerekiyor. Dışarıda herhangi bir mağazaya gittiğinizde veya petrole gittiğinizde de güneş gözlüğü bulabilirsiniz ama bunların koruyucu özelliği yok. Gerçek güneş gözlüğünde UV4 özelliği bulunur. Güneşten gelen zararlı ışıkları keser. Polarize özelliği her güneş gözlüğünde bulunmaz. Markadan markaya tercihten tercihe değişkenlik gösterebilir” dedi.

FİYATLAR KALİTEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

En uygun güneş gözlüğü ve en pahalı güneş gözlüğünde fiyat aralığının değiştiğini söyleyen Demir, “Biz 7-8 aylık bir firmayız bizim elimizdeki ürünler hep güncel ürünler olduğu için fiyatlar yüksek. Ama 10 yıllık bir firmanın elinde üç yıl önce aldığı bir gözlükte bulunabilir. Ona göre bir fiyat da çıkabilir ama günümüz şartlarında güncel fiyatlar üzerinden bakacak olursak şu an bir gözlükçüde bulunan minimum bir gözlüğün fiyatı 350-400 TL bandından başlar önü açık bir sınırı yok 50 bin TL, 100 bin TL'ye kadar markaya göre değişkenlik gösterir. Numaralı gözlüklerde minimum 350-400 TL’den başlar marka olarak gene önü açık bir şekilde devam eder. Cam markasında da değişkenlik gösterir” ifadelerini kullandı.

-Büşra GÜLTAŞ