Uzmanı Uyardı! Çocuklarınızı Katil Oyunlardan Koruyun!

Uzmanı Uyardı! Çocuklarınızı Katil Oyunlardan Koruyun!
 Muhabir
Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de ‘Mavi Bebek’ isimli oyun yüzünden 13 yaşındaki bir çocuk arkadaşını öldürmüştü. Geçtiğimiz yıllarda da Mavi Balina isimli oyun hem Türkiye de hem de Dünya’nın her yerinde birçok çocuğun ölümüne yol açmıştı. Peki bu oyun...

Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de ‘Mavi Bebek’ isimli oyun yüzünden 13 yaşındaki bir çocuk arkadaşını öldürmüştü. Geçtiğimiz yıllarda da Mavi Balina isimli oyun hem Türkiye de hem de Dünya’nın her yerinde birçok çocuğun ölümüne yol açmıştı. Peki bu oyunların önüne nasıl geçilebilir, ebeveynler çocuklarını katil oyunlardan nasıl koruyabilir? Çocuk Gelişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Burcu Çiçek Yağcı ebeveynlerin çocuklarını nasıl koruyabileceklerini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Kayseri’de yaşanılan olayın sebebinin Mavi Bebek isimli oyun olduğunu söyleyen Burcu Çiçek Yağcı, “Bu ürkütücü olayın tetikleyicisi ve görünür sebebi maalesef ki bu oyun. Daha önce de değişik versiyonlarıyla (mavi balina, Momo) intihar ve ölümlerle gündeme gelen bu oyunlar hep vardı. Verilere göre Türkiye’de 100’ü aşkın intihar ve ölüm gerçekleşti. Çocukların bu oyunları en çok YouTube kullanıcılarının kötü amaçla hazırladığı videolardan öğrenmesi. Mavi bebek oyunun tehlikeli olmasının sebeplerinden birisi oyunlarda hipnoz ve illüzyon kullanmaları. Bu şekilde çocukların görme duyma hissetme duyularına hâkim olarak verilen görevleri kayıtsız olarak yapmaları amaçlanıyor. Çocuklar oyuna başladıktan sonra adeta bu sürecin kölesi oluyorlar. Bu oyunlar “kademeli tehlikeli oyunlar” olarak da tanımlanıyor. Böyle adlandırılmalarının sebebi de ilk etapta basit görevlerle başlayan ve bu görevleri yerine getiren çocuklara olumlu telkin, temsili ödül vermeleri, çocukları diğer etaplar için teşvik ediyor. Her etaptan sonraki etabın şiddet ve zorluğu artsa da oyun esnasında hipnotize olduğu için vazgeçemiyor. Bu durumun farkına varıp vazgeçmek istediğinde de çocuğu ailesi ya kişisel bilgileri ve fotoğraflarıyla tehdit ettiklerinden çocuk vazgeçemiyor. Psikolojik olarak yıpranan çocuk oyundaki her şeyi yapma eğiliminde oluyor. Bu kendine ya da başkasına zarar vermeye hatta ölümüne bile sebebiyet verecek dereceye kadar geliyor. Psikolojinin bu kadar bozulması sadece bir oyunla da açıklanamaz. Görünmek istenmeyen sebep ise bu çocuklar koşulsuz sevgiyi belki hiç hissetmemiş gerçek anlamda sevilmemiş ilgi gösterilmemiş, ihmal edilmiş çocuklardır” şeklinde konuştu.

MAVİ BEBEK OYUNU KORKUNÇ TALİMATLAR VERİYOR

Mavi bebek oyununun çok korkunç ve zarar verici talimatları verdiğini söyleyen Yağcı, “Mavi bebek oyununun diğer tehlikeli kademeli oyunlardan daha tehlikeli kılan şey daha hızlı yayılmasıdır. Mavi balina tek bir sosyal medya uygulaması üzerinden gerçekleşirken ‘Mavi bebek’ birçok uygulama üzerinden tanıtılıp oynanması sağlanıyor. ‘Mavi Bebek’ oyununda kolunu küçük kesiklerle başlıyor; ‘zarar ver, arkadaşının bir uzvunu kes, intihar et öldür ‘gibi korkunç ve trajik talimatlarla devam eden korkunç bir oyun. Bu oyun için gece geç saatleri tercih eden kullanıcılar; herkesin uyumasıyla sessizliğin olduğu ve gecenin karanlığında bu korku ortamının daha rahat oluşacaklarını bildiklerini için kullanıcılar bu saatlerde oyuna çekiyorlar. Karanlık banyoya gidip kucaklarında mavi bebek olduğunu ve bunu 13 – 14 kez kolları uyuşana kadar sallamaları isteniyor. Oyundaki hipnozun etkisiyle de bir süre sonra bu bebeği gördüklerini ve hissettiklerini iddia ediyorlar ve arkadan ses efektleriyle daha gerçekçi hala getirmek isteyen kötü niyetli oyun kurucular arkada o bebeğin annesi olduğunu iddia ettikleri ses efekti daha verip, bebeği isteyen anneye vermedikleri takdirde kendi ailesine zarar vereceklerini söylüyorlar. Psikolojisi bütünüyle bozulan çocuk bütün verilen talimatları kayıtsız yerine getirmek zorunda kalıyor. Maalesef talihsiz ve üzücü olaylarla sonuçlanıyor” dedi.

ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ BOZUKLUĞUNA YOL AÇIYOR

Şiddet içerikli bütün oyunlar videolar çocuğun ruhsal yapısında ciddi yaralanmalara sebep olduğunu söyleyen Yağcı, “Bu içeriklere maruz kalan çocuklar, günlük hayatlarında huzursuz, mutsuz, öfkeli, hırçın davranışlar sergilerler. Çocukların bu dönemlerinde açık hava oyunlarıyla çeşitli etkinliklerle atması gereken enerjisini ekran karşısında şiddet içerikli oyunlar videolarla çoğaltan bu çocukların bu enerjisini dışa vururken de şiddet içerikli olması kaçınılmazdır. Zorban akran böyle durumlarda kendini daha çok gösterir. Ailesine yansıtmadığı duyguları ya kendinden küçük çocuklara ya da kendi yaşında olsa da daha zayıf ve duygusal çocuklara yöneltebilir. Bu duygular bazen de sinsi bir şekilde kendini gösterir. Ailesiyle vakit geçirmek istemez, konuşmak bir şeyleri paylaşmak istemez, daha çok içine kapanık bir durum halini alabilir. Sosyalleşmesini, özgüvenini, duygularını da etkileyeceğinden fark edilip müdahalenin gecikmemesi gerekir” diye açıkladı.

EBEVEYNLER ÇOCUKLARINI NASIL KORUYACAK

Ebeveynler ilk olarak 2 yaşına kadar sıfır ekran kuralına dikkat etmeleri gerektiğini açıklayan Burcu Çiçek Yağcı, “Yaş büyüdükçe maruz kaldığı ekran süresi yaşına uygun olması gerekir. Sınırsız telefon, tablet, TV hiçbir zaman verilmemesi gerekir. Bu ilk zamanlar kontrol edilse de okul çağında çocuk itiraz etmeye, arkadaşlarını örnek gösterip kendi istediklerini izlemek oynamak için sizi zorlayabilir. Öncelikli tamamen engellemeye çalışmanın çocuğu sizden uzaklaştıracağını düşünerek birlikte temiz içerikli oyunlar bulmaya çalışın. Bu oyunların içinden ona uygun ve istediği özelliklerde olmasına dikkat edin. Temiz içerikli oyunları istemeyip hala arkadaşlarında gördüğü ya da YouTube da gördüğü oyunu oynamakta ısrar ettiği zamanlar da olabilir. Bu durumda da ona bütün zararlarını delillerle anlatarak yeri geldiğinde düzeyine göre örnek olayları göstererek bunun ona uygun olmadığını açıklamanız çok önemlidir. O oyunlar yerine ona alternatif sevdiği şeyleri teklif edebilirsiniz. Ya da ilgi alanına göre kurslara yazdırıp oyunlarda aldığı sahte başarıları sahte duygu tatminlerini gerçeğe dönüştürerek ruhuna dokunuşlar yapabilirsiniz. Çocuklarla güzel anılar biriktirdiğinizde belki bilgisayar oyun istekleri bile kalmayacaktır” diye belirtti.

-Buse Aşcı