Uzmanı Uyardı: Bu Yöntemle Faturanız Düşecek!

Uzmanı Uyardı: Bu Yöntemle Faturanız Düşecek!
 Muhabir
Soğuk havaların gelmesiyle beraber yanmaya başlayan kombiler cep yakmaya da başladı. Kombi bakımı konusunda uyarılar yapan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Aziz Hakan Altun, doğal gaz faturasını düşürmeye yardımcı olabilecek ipuçlarını paylaştı.

Yaz aylarının yerini soğuk havalara bırakmaya başladığı bu günlerde ısınma sistemlerinden doğal gaz fiyatları vatandaşların gündeminde yer alıyor. Doğal gaz fiyatlarını düşürmeye yardımcı olabilecek tasarruf adımlarını paylaşan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Aziz Hakan Altun, “Doğal gazın daha tasarruflu kullanmasıyla ilgili bazı bilgiler aktarabiliriz. Doğal gaz yakıtı kullanarak ısıtma yapan ya evlerde kombi kullanıyoruz bireysel olarak ya da apartmanlar gibi yerlerde. Eğer bireysellik yoksa kazanlarda kullanılıyor. Günlerde eğer ki evinizin cephesi güneş gelen güney tarafa doğru bakıyorsa güneşi alacak şekilde perdelerinizi açmamız gerekiyor. Ya tül kullanıp ya da eğer imkanınız varsa bile hatta o tülleri bile kaldırıp güneş ışınlarının içeri girip evi ısıtmasını sağlayarak kombiye yardımcı oluruz. Kombinin daha az çalışmasını sağlayabiliriz. Akşamları ise şeyi perdeleri kapatarak ısının dışarıya çıkmasını yani pencereden dışarı çıkmasını engellememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

PETEK ÖNLERİ KAPATILMAMALI

Odaların sıcaklığının korunması için petek önlerinin açık olması gerektiğini vurgulayan Altun, “Önemli noktalardan birisi de kullanılan peteklere dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer ki evimizde petek yoluyla ısınma yapılıyorsa yani kalorifer peteği dediğimiz petekler de ısıtıcı olarak ısıtma yapıyorsak peteklerin üzerini kapatmamamız gerekiyor. Gerek perdeler kapanmayacak gerekse üzerine mermer gibi dekoratif ürünler koyup petekteki hava akışını engelleyecek ürünlerin yerleştirilmesi uygun olarak görülmemektedir ve bu da hava akışını engellediği için peteğin asli vazifesi olan hava sirkülasyonunu sağlayarak ısıtma yaptığı için bunun önüne geçer. Bu da yüzde 20'lerde verim düşüklüğüne sebep olur” dedi.

KOMBİ BAKIMI AKSATILMAMALI

Doğal gaz kullanımda tasarruf sağlamaları için vatandaşlara uyarılarda bulunduklarını ifade eden Altun, “Genelde biz vatandaşlarımıza bir uyarı yaparız. Mümkün olduğunca peteklerin üstüne ısıyı engelleyecek aksesuar veya bir mermer veya onların daha görünür olanları dekoratif görünümü sağlayacak kapatmaların yapılmamasını öneririz. Bu sayede petekleri daha verimli kullanarak doğalgaz tasarrufu sağlayabileceklerini söyleriz. Bir de bireysellerde yakıcı olarak kombi kullanılıyorsa bunların bakımlarının iki yılda bir veya üç yılda bir gerekli bakımlarının temizliğinin yapılmasını da öneririz” diye konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ