Üreticinin, Sanayicinin, Esnafın Ve Vatandaşın Ortak İsteği; Büyükşehir Bu İşe El Atmalı!

Üreticinin, Sanayicinin, Esnafın Ve Vatandaşın Ortak İsteği; Büyükşehir Bu İşe El Atmalı!
 İnternet Editörü
Konya, 21. kez kapılarını açan Tarım Fuarı'na ev sahipliği yapıyor. Fuarın şehir ekonomisine tam anlamıyla katkı sağladığını düşünmeyen fuar paydaşları, fuara Konya Büyükşehir Belediyesi’nin de paydaş olmasını istiyor.

Konya Ticaret Odası (KTO) TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen 21. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye ve dünyadan binlerce katılımcı ağırlanıyor. Türkiye’deki tarımsal mekanizasyon üretiminin yüzde 65’ini elinde bulunduran Konya, Tarım Fuarı’nın yapılabileceği en doğru il olarak öne çıkıyor.

Fakat mevcut paydaşlar fuarın şehir tabanına yayılmasında, şehirle fuarın tam manasıyla buluşmasında Konya Büyükşehir Belediyesi’nin de paydaş olması noktasında bir isteği bulunuyor. Bunun sebepleri arasında otellerin tam kapasiteyle çalışmasına rağmen şehirde fuar yoğunluğunun hissedilememesi en önemli etken.

Tüm bu hareketlilik, sadece fuar alanı ve oteller arasında sınırlı kalıyor. Misafirler şehre geliyor ama Konya’yı görmeden gidiyor. Ne şehir tanıtılıyor ne de turizm ekonomisi bu büyük organizasyondan pay alabiliyor.

manset-4.jpg

"OTELDEN FUARA, FUARDAN OTELE..."

Şehirdeki ziyaretçi yoğunluğu, Konya'nın tarihi ve kültürel dokusuna neredeyse hiç yansımıyor. Katılımcılar, çoğunlukla fuar alanı ve otel arasında mekik dokuyor. Oysa Konya; Mevlana Müzesi’nden Tropikal Kelebek Bahçesi’ne, Meram’dan Sille’ye kadar birçok zenginliği içinde barındırıyor. Ancak bu noktaların tanıtımı ya da yönlendirilmesi yapılmadığı için potansiyel boşa harcanıyor. Fuar paydaşlarının bu durumu değiştirmeye yönelik herhangi bir adım atmaması ise eleştirilerin odağında yer alıyor.

NE TANITIM VAR, NE ULAŞIM KOLAYLIĞI

Fuar alanına ulaşım konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Şehir merkezinden fuara gitmek isteyen vatandaşlar için özel bir ulaşım hattı oluşturulmaması, genç yaşlı herkesin fuara katılımını zorlaştırıyor. Kendi imkanlarıyla fuara ulaşmak zorunda kalan vatandaşlar, fuara gitmekten vazgeçebiliyor.Dünya çapında ilgi gören bir organizasyon olmasına rağmen, Konya Tarım Fuarı'nın tanıtımının yetersiz olduğu da sektör temsilcileri tarafından dile getirilen bir diğer önemli sorun. Fuar öncesinde yeterli tanıtım yapılmaması, fuardan haberdar olunmasını engelliyor. Bu durum, fuarın potansiyelinin tam olarak kullanılamamasına yol açıyor.

manset-3.jpg

BELEDİYE DEVREYE GİRMELİ Mİ?

Tıpkı her yıl Aralık ayında düzenlenen Şeb-i Arus etkinliklerinde dile getirildiği gibi, bu tarz organizasyonların yalnızca etkinlik değil, şehirle bütünleşen bir yapıya sahip olması gerekiyor. Bazı sektör temsilcileri, fuarın daha kapsayıcı ve şehre entegre bir yapıya kavuşabilmesi için organizasyonun Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından üstlenilmesi gerektiğini belirtiyor. Belediyenin, fuarın duyurulması, ulaşım sorunlarının çözülmesi ve ziyaretçilerin şehirdeki diğer önemli noktalara yönlendirilmesi konusunda daha aktif rol oynayabileceği öngörülüyor.

FIRSAT AYAĞA KADAR GELİYOR AMA DEĞERLENDİRİLMİYOR

Konya, böyle büyük organizasyonlarla hem ulusal hem uluslararası alanda tanıtım yapma, hem de ekonomisini canlandırma fırsatı yakalıyor. Ancak bu fırsat, yeterli planlama ve yönlendirme olmadığı için değerlendirilemiyor. Tarım Fuarı gibi dev bir etkinliğin, sadece birkaç salonda sıkışıp kalması değil, Konya’nın tamamına yayılması gerekiyor. buhabericerigi.jpg