Türkiye'nin en temiz suları açıklandı! Beyşehir Gölü ne kadar temiz?

Türkiye'nin en temiz suları açıklandı! Beyşehir Gölü ne kadar temiz?
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce, Türkiye genelindeki yüzme suları titizlikle denetleniyor. Konya'nın Beyşehir Gölü Karaburun Plajı ve Beyşehir Gölü İzcilik Plajı'da denetlenen yüzme suları listesinde yer alıyor. Peki, Beyşehir Gölü ne...

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce, Türkiye genelindeki yüzme suları titizlikle denetleniyor. Konya'nın Beyşehir Gölü Karaburun Plajı ve Beyşehir Gölü İzcilik Plajı'da denetlenen yüzme suları listesinde yer alıyor. Peki, Beyşehir Gölü ne kadar temiz? İşte Beyşehir Gölü'nün analiz sonuçları...

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen titiz çalışmalarla Türkiye, yüzme suyu kalitesini Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu bir şekilde izliyor. Türkiye genelinde 35 ilde deniz ve göl sularında bakteriyolojik izleme çalışmaları düzenleniyor. Yüzme alanlarında belirlenen izleme noktalarından 15 günde bir İl Sağlık Müdürlükleri tarafından numuneler alınıyor ve Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Halk Sağlığı Laboratuvarları'nda titizlikle analiz ediliyor. Tüm izleme süreçleri Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sistemleri (ÇSBYS) üzerinden takip edilerek veriler anlık olarak güncelleniyor.

Ayrıca Bakanlık, halkın etkileşimini artırmak amacıyla yüzme sularına yönelik tüm verileri yuzme.saglik.gov.tr web portalı üzerinden kamuoyuyla paylaşıyor. Bu platformda, yüzme alanlarının teknik bilgileri, yıllara göre kalite sınıflandırmaları, plaj isimleri ve özellikleri gibi detaylı bilgiler yer alıyor. Yüzme alanlarının analiz sonuçları, cankurtaran hizmeti, yeme içme alanları, soyunma kabinleri ve duş gibi imkanlar hakkında bilgi almak mümkün. Yüzme alanlarına ait fotoğraflar ve bölgeye dair güncel verilere de erişim sağlanıyor.

1- BEYŞEHİR GÖLÜ KARABURUN PLAJI

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce, Türkiye genelinde denetlenen yüzme sularında yapılan analizlerde, Beyşehir Gölü Karaburun Plajı tam not alarak mükemmeller listesine girdi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce, Türkiye genelinde denetlenen yüzme sularında yapılan analizlerde, Beyşehir Gölü Karaburun Plajı tam not alarak mükemmeller listesine girdi.

2- BEYŞEHİR GÖLÜ İZCİLİK PLAJI

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce, Türkiye genelinde denetlenen yüzme sularında yapılan analizlerde, Beyşehir Gölü İzcilik Plajı da tam not alarak mükemmeller listesine girdi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce, Türkiye genelinde denetlenen yüzme sularında yapılan analizlerde, Beyşehir Gölü İzcilik Plajı da tam not alarak mükemmeller listesine girdi.

İZLEME SONUÇLARI AÇIKLANDI

2022 yılı yüzme sezonunda gerçekleştirilen izleme çalışmalarında toplam 17 bin 28 numune alındı ve Yönetmelik hükümleri doğrultusunda değerlendirilerek yüzme alanları "Mükemmel", "İyi", "Yeterli" ve "Zayıf" olarak sınıflandırıldı. Değerlendirilen bin 445 izleme noktasından bin 140 tanesi "Mükemmel" sınıfa (%79) girdi. İyi sınıfında 165 izleme noktası (%11) yer alırken, yeterli sınıfında 86 izleme noktası (%6) bulunuyor. Zayıf sınıfında ise 54 izleme noktası (%4) tespit edildi. Bu sonuçlar, halka açık web portalı üzerinden kamuoyuyla paylaşıldı.

MAVİ BAYRAK ÖDÜLLÜ YÜZME ALANLARI ARTIYOR

Bakanlık tarafından yürütülen izleme çalışmaları, Türkiye turizmi için büyük önem taşıyan Uluslararası Mavi Bayrak programına da katkı sağlıyor. 2022 yılında 531 yüzme alanı Mavi Bayrak ödülüne sahipken, 2023 yılında bu sayı 551'e yükseldi. Ülkemiz, dünya genelinde Mavi Bayrak ödülüne sahip yüzme alanları bakımından üçüncü sıraya yerleşti.

Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü yüzme suyu kalitesi izleme çalışmaları ve havuz hijyeni denetimleri, halkın sağlığını korumak ve güvenilir yüzme alanları oluşturmak adına gösterdiği özenle ön plana çıkıyor. Kamuoyu da bu verilere kolaylıkla erişerek bilinçli tercihler yapabiliyor.

YÜZME SUYU TAKİP SİSTEMİ

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı İçme, Kullanma ve Yüzme Suları Birim Sorumlusu Dr. Mehmet Bingöl, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşların yüzme sularının analiz sonuçlarını takip etmesine olanak sağlayan, "https://yuzme.saglik.gov.tr/" internet adresi üzerinden ulaşılan Yüzme Suyu Takip Sistemi'nin işleyişi hakkında bilgi verdi.

Bingöl, bu internet adresi aracılığıyla vatandaşların, plajların temizlik ve güvenilirlik düzeyi ile yüzme suyu kalitesine yönelik bilgilere erişebileceklerini bildirdi.

YÜZME SUYU TAKİP SİSTEMİ İÇİN TIKLAYINIZ

- Nurseda İnan

Kaynak:Konya'nın Sesi